?>

Sporcuların performans analizi İTÜ'de üretilen akıllı tişörtlerle yapılacak

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ) 2 yıldır yürütülen çalışmaların sonucunda sporcuların kalp atışı ve vücut hareketlerini kumaşın dokusundaki sensörler sayesinde algılayıp akıllı cihazlara anlık ileten akıllı tişört üretildi.

Teknoloji - 6 ay önce

İstanbul

İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geliştirdikleri sistemin kalp atışlarını ve vücut hareketlerini tek tişörtte toplama amacını taşıdığını söyledi.

Kalp atışlarını ölçmek için geleneksel tekstilin yanı sıra elektriksel iletkenliğe sahip iplikler kullandıklarını dile getiren Atalay, bunların görünüm ve dokunuş açısından normal tekstil ürünlerinden hiçbir farkı olmadığını, diğer tekstil iplikleri gibi yıkanabildiğini ve ürün haline geldikten sonra normal tekstil özelliklerini koruduğunu anlattı.

Doç. Dr. Atalay, elektrokardiyografi (EKG) uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığını, bu yöntemle vücuttaki elektriksel aktivitenin ölçüldüğünü, normalde jel elektrotlarla gerçekleştirildiğini aktararak, "Geliştirdiğimiz tekstil yapılarının iletkenlik özelliği sayesinde belirli bölgelerden kalbin elektriksel aktivitesini ölçerek kalp atışlarını kaydediyoruz. Bu verileri de akıllı cihazlara gönderiyoruz." dedi.

Çalışmada konfor özelliklerini artırmayı hedeflediklerinin altını çizen Atalay, projeyle sadece elektriksel sinyallerin alınması ve kalp atışlarının ölçülmesinin amaçlanmadığını, aynı zamanda kullanıcının rahatlığının da göz önünde bulundurulduğunu kaydetti.

İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan İnce ise projede amaçlarının hem kalp atışları hem de kişinin vücut duruşuyla (postürüyle) ilintili bilgilerin gerçek zamanlı olarak toplanabilmesi olduğunu dile getirdi.

Vücut hareketlerine bağlı oluşan sıra dışı duruşların düzeltilmesi için akıllı tişörtün geri bildirimde bulunduğuna dikkati çeken İnce, anomalilerin tespiti için özellikle sırt ve omuz bölgelerine sensörler yerleştirdiklerini belirtti.

Bluetooth teknolojisiyle haberleşme

Doç. Dr. İnce, sensörlerin esneme özelliğine sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu sensörler tekstil yapısının değişen kapasitans değerlerine karşılık gelen elektrik sinyallerini topluyor ve iletken iplikler vasıtasıyla mikro denetleyiciye iletiyor. Mikrodenetleyici de cep telefonuyla veya herhangi bir bilgisayarla, bluetooth teknolojisi vasıtasıyla haberleşme yapıyor. Bu sayede vücuttan toplanan tüm veriler internet üzerinden gerçek zamanlı olarak sunucularda işlenebilir hale geliyor. Sporcuların performansının izlenmesinde özellikle duruşlarının takip edilmesi ve yorumlanması çok değerli. Geliştirdiğimiz tişörtler sporcuların performans analizinde kullanılacak."

İTÜ Yumuşak Sensörler Laboratuvarı Araştırmacısı Dr. Münire Sibel Çetin de sporcuların kalp atışı ve vücut hareketlerini algılayan akıllı tişört ürettiklerini ifade etti.

Akıllı tişört projesine 2 yıl önce başladıklarına işaret eden Çetin, üretiminde tamamen örme teknolojisini kullandıkları tişörtün üzerinde iletken iplikler olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'den Rusya'ya ihracat 2023 rekoruna yaklaşıyor

2024-10-31 23:23 - Özel Haber

Manisa mesir macunu AB'den coğrafi işaret tescili aldı

2024-11-04 09:33 - Ekonomi

Sivas'ta üniversite öğrencisinin kargayla görüntüleri gülümsetti

2024-10-28 16:17 - Magazin

Su ürünleri üretim lideri Muğla'dan 9 ayda 472 milyon dolarlık ihracat

2024-10-29 12:32 - Ekonomi

Emine Erdoğan'dan Cumhuriyet'in 101'inci yılı paylaşımı

2024-10-29 23:07 - Gündem

Diyarbakır'da soya ekim alanı bir yılda 9 binden 33 bin dekara yükseldi

2024-10-29 13:42 - Ekonomi

Marmara Denizi ve Ege Denizi'nin kuzeyi için 'fırtına' uyarısı

2024-11-02 19:12 - Asayiş

Hazine'nin vergi dışı normal gelirleri yılın üçüncü çeyreğinde 8,2 milyar lira oldu

2024-10-31 20:48 - Ekonomi

Ordu'da gün doğumunda bulutlara ay yıldız silüeti yansıdı

2024-10-29 19:23 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin "yol haritası"nda 2025 rotası belli oldu

2024-10-29 11:22 - Gündem

İlgili Haberler

TEKNOFEST KKTC ikinci gününde devam ediyor

12:57 - Teknoloji

Türkiye ve ABD'de keşfedilen 6 sülük türü dünya bilim literatürüne kazandırıldı

12:48 - Teknoloji

Mangan cevherini batarya ve pil üretiminde kullanmak için çalışma yürütülüyor

12:43 - Teknoloji

Astronot Tuva Cihangir Atasever, TEKNOFEST KKTC'de AA'ya konuştu

12:17 - Teknoloji

Jandarmanın yeni yardımcısı "robot köpek" envantere girdi

12:07 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sıcak bölgelerin sessiz gözcüleri İHA pilotları, zorlu eğitimin ardından göreve hazırlanıyor

13:32 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan, 8 Mayıs'ın "Zafer Günü" olarak adlandırılması kararı

13:28 - Dünya

ABD borsaları, gümrük vergilerinin açıklandığı 2 Nisan'daki seviyelerine geri döndü

13:17 - Ekonomi

Otomotiv nisanda 3,1 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu

13:12 - Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi 17. Toplantısı Girne'de başladı

13:08 - Gündem