?>

SPK'den aracı kurumlarca yapılacak repo ve ters repo işlemleri tebliğinde değişiklik

SPK'nın, Aracı Kurumlar Tarafından Yapılacak Repo ve Ters Repo İşlemlerine İlişkin Esaslar Tebliği'nde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Ekonomi - 5 yıl önce

Istanbul

Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK), Aracı Kurumlar Tarafından Yapılacak Repo ve Ters Repo İşlemlerine İlişkin Esaslar Tebliği'nde yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Değişiklikler ile aracı kurumlar tarafından repo ve ters repo işlemlerine konu edilebilecek finansal araçlara yeni maddeler eklendi.

Böylece Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ve Türkiye Varlık Fonu'nun ihraç ettiği borçlanma araçları, Türkiye'de yerleşik ihraççılar tarafından yurt içinde veya dışında ihraç edilmiş gayrimenkul sertifikaları ve projeye dayalı menkul kıymetler ile serbest fonlar hariç olmak üzere yatırım fonlarının katılma payları, söz konusu finansal araçların kapsamına alındı.

Öte yandan aynı bölüme, "Hazine ve Maliye Bakanlığı ve kurum ve kuruluşları ile Merkez Bankasının üyesi veya ortağı olduğu uluslararası kuruluş niteliğindeki yabancı kuruluşlarca ihraç edilmiş borçlanma araçları, kira sertifikaları, gayrimenkul sertifikaları, projeye dayalı menkul kıymetler, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler ve ipotek teminatlı menkul kıymetler" maddesi de eklendi.

Ancak bu maddede sayılan varlıkların repo ve ters repo işlemine konu edilmesinin, buna ilişkin talebin Takasbank'a iletilmesi üzerine Takasbank tarafından belirlenecek tarihten sonra mümkün olabileceği hükme bağlandı.

- Repo ve ters repo işlemlerine konu edilebilecek finansal araçların değerlemesi

Düzenleme doğrultusunda, tebliğde işleme konu finansal araçların değerlemesine ve teminat oranlarına ilişkin özel hükümler bölümündeki madde de değiştirildi.

Bu değişikliğe göre, yatırım fonlarının değerlemesinde, SPK'nin yatırım fonlarının finansal raporlama esaslarına ilişkin düzenlemesinde yer alan hükümler esas alınacak.

Değerlemesi yapılan yatırım fonlarının teminatlandırılmasında kullanılacak değerleme fiyatı, ilgili kıymetin repoya konu edildiği günde Takasbank'a bildirilen son fiyat olacak. Teminatlandırmada, para piyasası şemsiye fonuna bağlı fonlar için değerleme fiyatının yüzde 95'i, borçlanma araçları şemsiye fonuna bağlı fonlar ve borçlanma aracı endeksini takip eden borsa yatırım fonları için değerleme fiyatının yüzde 90'ı esas alınacak.

Bu oran, hisse senedi şemsiye fonuna bağlı fonlar ve ortaklık payı endeksini takip eden borsa yatırım fonlarında yüzde 80, diğer şemsiye fonlara bağlı fonlar ile diğer borsa yatırım fonlarında (serbest şemsiye fonlara bağlı fonlar hariç) yüzde 85, gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım fonlarında yüzde 75 olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve kurum ve kuruluşları ile Merkez Bankasının üyesi veya ortağı olduğu uluslararası kuruluş niteliğindeki yabancı kuruluşlarca ihraç edilmiş finansal araçların teminatlandırılmasında değerleme fiyatının yüzde 100'ü esas alınacak.

- İşlem limitleri

Tebliğin işlem limitlerine yeni bir madde de eklenirken, repo ve ters repoya konu edilen, aracı kurumların kendilerinin veya sermaye, yönetim ve denetimlerine hakim oldukları bağlı ortaklık, iştirak ve müesseseleri ile aracı kurumların mevduat ve katılım bankaları hariç nitelikli pay sahiplerinin ihraç ettiği finansal araçların tutarının, aracı kurum özsermayesinin yüzde 10'unu aşamayacağı hükme bağlandı.

Tebliğdeki değişiklikler 1 Ocak 2021'de, işlem limitlerine ilişkin düzenleme de 25 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Soğuk denizin altında 'sürpriz' evlilik teklifi

2020-12-24 14:21 - Çevre-Hayat

4 ilde sahte alkol operasyonu: 27 gözaltı

2020-12-25 13:16 - Gündem

Ses, sosyal iletişimdeki en önemli enstrüman

2020-12-24 15:37 - Genel

Afgan genç Mehmet Akif Ersoy sevgisini tabloya işledi

2020-12-26 16:16 - Çevre-Hayat

Vodafone eSIM tanıtıldı

2020-12-24 18:44 - Genel

Vestel City'nin teknolojisi 157 ülkeye ihraç ediliyor

2020-12-26 14:19 - Genel

Trabzonspor ile Galatasaray 130. randevuda

2020-12-25 14:16 - Spor

Bakan Pekcan: 2020 ihracatımız hedefi aştı

2020-12-26 16:36 - Ekonomi

Şırnak'ta trafik kazasında hayatını kaybeden uzman çavuş ve ailesi toprağa verildi

2020-12-24 15:56 - Gündem

Arçelik'ten yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülebilir ürün kutuları

2020-12-24 17:38 - Genel

İlgili Haberler

Türkiye enerji filosunu daha da genişletmeye hazırlanıyor

14:36 - Ekonomi

Hataylı balıkçı kullanılmayan gemi parçalarını motoryatlara dönüştürüyor

13:13 - Ekonomi

Türkiye'den Romanya'ya 4,7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-temmuz ihracatı

12:22 - Ekonomi

Antalya'da tropikal meyve bahçelerine kurulan GES enerji maliyetlerini düşürdü

12:18 - Ekonomi

Türkiye ile Avustralya 5 milyar dolarlık ticaret hedefi için temasları sıklaştırıyor

12:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trafikte yol kesenlere hapis cezası geliyor

17:32 - Gündem

Denizli'nin Pamukkale ilçesinde orman yangını çıktı

16:37 - Gündem

İzmir Körfezi'nde yeniden başlayan balık ölümleri sürüyor

16:27 - Gündem

Suriye'de yeni banknotlar aşamalı olarak tedavüle girecek

16:12 - Dünya

Eymir Gölü yakınlarındaki ormanlık alanı yakmaya çalışan şüpheli tutuklandı

15:58 - Gündem