?>

Sosyal medyada günlük 'Özgürlük Heykeli' yüksekliğinde ekran kaydırması yapılıyor

Sosyal medyada bağımlılığa sebep olan algoritmaların gelişimiyle ortalama bir kullanıcı günlük 93 metre uzunluğundaki Özgürlük Heykeli kadar ekran kaydırması yapıyor

Medya - 8 ay önce

İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, sosyal medya platformlarında yer alan ilgi çekici paylaşımların yanında bu mecraların da kişileri daha fazla uygulamada tutmak için geliştirdiği algoritmalarla kullanıcıların platformlarda harcadığı zaman her geçen yıl artıyor.

Sosyal medyada geçirilen süreler endişe verici boyutlara gelirken, başta Avustralya olmak üzere birçok ülke 16 yaş altı kişileri sosyal medyadan uzaklaştırma konusunda yasal adımlar atıyor.

"Inside the funhouse mirror factory: How social media distorts perceptions of norms" (Sosyal medya norm algısını nasıl çarpıtıyor?) çalışmasında yer alan verilere göre, dünya genelinde yaklaşık 5 milyar insan sosyal medya kullanırken, ortalama bir kullanıcı günde yaklaşık 2,5 saat çevrim içi zaman geçiriyor.

Çalışmaya göre, kullanıcıların günlük haber akışı tüketim uzunluğu, 93 metrelik Özgürlük Heykeli'nin yüksekliğine yakın oldu. Sosyal medyada kullanıcılar günlük olarak tahmini 300 fit (yaklaşık 90 metre) haber akışını rastgele kaydırıyor.

Sosyal medyada neden bu kadar zaman harcanıyor?

Başta Meta, TikTok ve X olmak üzere birçok sosyal medya platformu kullanıcıların dikkatini çekmek için algoritmalarını bağımlılık yapacak şekilde geliştiriyor. Algoritmalar, kişiselleştirilmiş içerikleri seçerek kullanıcıları kaydırmaya devam ettiren geri bildirim döngüleri oluşturuyor.

Bu algoritmalar, kullanıcı etkileşimini en üst düzeye çıkaran içerikleri tahmin etmek ve önceliklendirmek için davranışsal verilerden yararlanıyor, genellikle yenilik ve ödül gibi psikolojik tetikleyicilerden faydalanıyor.

Devamlı olarak dopamin salgılatan içeriklere maruz kalmak, birçok araştırmacının davranışsal bağımlılık olarak tanımladığı bir duruma yol açarak, kullanıcıların bağlantıyı kesmesini giderek zorlaştırıyor.

Dikkat süresi giderek düşüyor

2000'de yapılan bir araştırmaya göre, ortalama bir insan yaptığı işe 12 saniye odaklanabilirken, Microsoft tarafından 2013'te yapılan araştırmaya göre, bu sürenin 8 saniyeye kadar indiği ortaya çıktı.

Bu da insanların, odaklanma süresi 9 saniye olarak ölçülen Japon balıklarından daha az bir süre odaklanabildiğini gösteriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eyüpspor, Trabzonspor'dan Umut Bozok'u kadrosuna kattı

2025-02-03 15:12 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

2025-02-04 20:56 - Siyaset

EYOF 2017'nin yıldızı Aydan, yeni sporcular yetiştiriyor

2025-02-01 12:43 - Spor

Diyarbakır Oğlaklı'da yapılan konutlara depremzedeler peyderpey yerleşiyor

2025-02-03 12:47 - Çevre-Hayat

İzmir Valiliğinden Ege Denizi'ndeki sismik hareketliliğe ilişkin açıklama

2025-02-03 20:18 - Gündem

Çinli şirket DeepSeek, yapay zeka modeliyle ABD'nin teknolojideki hakimiyetine meydan okuyor

2025-01-29 12:22 - Teknoloji

Trump'ın Orta Doğu Temsilcisi, Gazze'nin yeniden imarının 10 ila 15 yılı alabileceğini söyledi

2025-01-30 22:43 - Dünya

Giresun ve Konya'da eğitime bir gün ara verildi

2025-02-05 10:33 - Eğitim

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk yargısı sadece Türk milleti adına karar verir

2025-01-30 16:43 - Siyaset

İsrail'de istifa eden Genelkurmay Başkanı Halevi'nin yerine Eyal Zamir atandı

2025-02-02 01:07 - Dünya

İlgili Haberler

Kanada, TikTok'un ülkedeki çok sayıda çocuğun hassas verilerini topladığını bildirdi

11:53 - Medya

Sosyal medya platformlarında yayımlanan 'Soğuk Savaş' programına soruşturma

22:32 - Medya

İsrail medyasına göre Netanyahu, ekibiyle yarın Suriye ile olası güvenlik anlaşmasını görüşecek

23:32 - Medya

ABD basınına göre, Netanyahu Trump yönetiminden Mısır'a baskı yapmasını istedi

20:27 - Medya

RTÜK'ten 'milli ve manevi değerlere aykırılık' gerekçesiyle 5 dijital platforma ceza

16:48 - Medya

Günün Manşetleri

İran: İsrail ve ABD'nin saldırılarında hasar gören nükleer tesisler yeniden inşa edilecek

13:13 - Dünya

Anket: ABD'de halkın 4'te 3'ü Trump'ın Nobel Barış Ödülü'nü hak etmediği gö

13:07 - Dünya

Japonya, İsrail'in iki devletli çözümü engellemesi halinde Filistin'i tanıyabileceğini açı

13:03 - Dünya

Sarıkamış'ta araç camları ve bitkiler kırağı tuttu

12:58 - Gündem

Türkiye Innovation Week 100’den fazla konuşmacıyı, binlerce katılımcıyı ağırlayacak

12:53 - Ekonomi