?>

Somalili anne hayatta tutmak istediği çocuklarıyla evini terk ederek 13 gün boyunca kampa yürüdü

Somali'de kuraklık nedeniyle evini terk eden anne Mamo Shariifo, su ve yiyecek bulabilmek için 5 çocuğuyla 13 gün boyunca kampa yürümek zorunda kaldı.

Dünya - 2 yıl önce

Mogadişu

Ülkede kuraklık sebebiyle çiftçilik ve hayvancılığı bırakan ve her şeyini kaybeden aileler, kendilerini misafir eden derme çatma kamplara ulaşmak amacıyla günlerce süren uzun yolculuğa çıkıyor.

Aşağı Şabel ilinde yaşayan ve kuraklık yüzünden çiftliğini ve tüm mahsulünü kaybeden 50 yaşındaki Shariifo ve ailesi, kırsal bölgelerden şehirdeki kamplara kaçan yüz binlerce kişiden sadece birkaçı.

Başkent Mogadişu'nun dışındaki Tareedisho Kampı'nda sona eren zorlu yolculuğunu AA muhabirine anlatan Shariifo, yolculuğa başlarken yanlarında hiçbir şeyin olmadığını söyledi.

Anne Shariifo, yol boyunca karşılarına çıkan evlerden kendilerine el uzatıldığını belirterek "Yolda bazı aileler birer bardak çay veriyor, bazıları çorba, bazıları da gece yemeklerinden kalanları. Çocuklarım aç olduğu için evlerin kalan yemeklerini yiyorduk." dedi.

Kampa ulaşabilmek için 5 çocuğuyla 13 gün boyunca yürümek zorunda kaldıklarını ifade eden Shariifo, parası olan ailelerin yiyecek yardımları sayesinde çocuklarını bölgeye ulaştırmayı başardıklarını dile getirdi.

Çocukları kampta çalışıyor

Hayatlarını sürdürmek için küçük çocuklarının yiyecek karşılığında kampta çalıştıklarını anlatan Shariifo, "Hayatımız hala zor, burada sabahları üç tane ekmek veriyorlar, başka bir şey yok. Sabah bulaşık yıkamaya giden 9 yaşındaki kızım Nasra para almıyor ama ona yemek veriyorlar. Eğer ona yiyecek veriyorlarsa burada aç oturmasın daha iyi." diye konuştu.

8 yaşındaki oğlunun da boyacı olduğunu söyleyen anne, bazen malzemelerinin daha büyük çocuklar tarafından zorla alındığını belirtti.

Kampta 10 bine yakın aile var, su yok

Tareedisho Kampı'nın yetkililerinden Nadiifo Hussein Mohamed, halihazırda tüm kampın çevresinde 9 bin 770 aileyi misafir ettikleri bilgisini paylaştı.

Mohamed, "Bu insanlar yokluk içindeler, biz Allah rızası için koşuşturuyoruz. İçme suyu, yiyecekleri, kıyafetleri, ilaçları ve hastaneleri yok." ifadelerini kullandı.

Kamplarda su bulunmadığını belirten Mohamed, gücü olanların parayla su satın aldıklarını söyledi.

Kampa çeşmeden su taşıyan Maryan adlı küçük kız ise su getirmenin zorluğunu anlatarak "20 litrelik bidonları sırtımda taşıyorum, günde 7 defa getiriyorum. Her bidona verecek 1000 Somali şilini olmadığında yakınlardaki mahallelerden alıyorum." dedi.

Afrika Boynuzu'nda son 40 yılın en kötü kuraklığı yaşanırken özellikle Kenya, Etiyopya ve Somali, bu durumdan etkilendi.

Kuraklığın etkisiyle Somali'de 1,2 milyon kişi ülke içinde yerinden edilirken Etiyopya'da bu sayı 512 bin olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fatih'te taksicilere yönelik denetim gerçekleştirildi

2023-09-01 21:17 - Asayiş

Dünya Motokros Şampiyonası'nda yaklaşık 400 bin ziyaretçi ağırlandı

2023-09-05 11:57 - Spor

Giresun'da sağanağın yol açtığı hasar gideriliyor

2023-09-04 16:10 - Gündem

Türkiye'nin ilk yerli su altı robotu "ROV" ile yasak avcılığın önüne geçiliyor

2023-09-01 13:57 - Teknoloji

Yurt içinde gözler enflasyon verilerine çevrildi

2023-09-04 09:12 - Ekonomi

TEKNOFEST'te kenevir katkılı tekstil, kozmetik ve kompozit ürünleri ilgi çekti

2023-09-02 11:27 - Teknoloji

İstanbul Boğazı'nda arızalanan kargo gemisi Ahırkapı'ya demirletildi

2023-09-07 10:53 - Gündem

FIM Dünya Motokros Şampiyonası'nda ilk gün yarışları sona erdi

2023-09-02 18:23 - Spor

Deyrizor'da PKK/YPG baskısı altındaki Arap aşiretleri ile örgüt arasındaki çatışmalar 10. gününde

2023-09-05 13:58 - Dünya

Merkez Bankası'nın rezervleri yükseliş eğilimini 12'nci haftaya taşıyarak 120 milyar dolar

2023-09-07 19:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Afrika'da devlet ve özel sektör arasında işbirliği için "12. Afrika CEO Forumu" başla

18:18 - Dünya

Çin, ABD ile tarife uzlaşmasını diyaloğa yönelik önemli bir adım olarak görüyor

17:53 - Dünya

Trump: (İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmesi) Bu toplantıdan iyi şeyler çıkabileceğini düşünüy

17:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Perşembe günü (İstanbul'da) Rusya ve Ukrayna ile yapılacak toplantı çok önem

17:33 - Dünya

Rusya: Ukrayna krizine uzun vadeli barışçıl çözüm yollarını bulma konusunda kararlıyız

17:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı yapıldı

18:32 - Siyaset

Afrika'da devlet ve özel sektör arasında işbirliği için "12. Afrika CEO Forumu" başla

18:18 - Dünya

Çin, ABD ile tarife uzlaşmasını diyaloğa yönelik önemli bir adım olarak görüyor

17:53 - Dünya

Trump: (İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmesi) Bu toplantıdan iyi şeyler çıkabileceğini düşünüy

17:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Perşembe günü (İstanbul'da) Rusya ve Ukrayna ile yapılacak toplantı çok önem

17:33 - Dünya