?>

Somali halkının son umudu Türkiye

Somali Kuraklıkla Mücadele Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Gurhan, "2,5 milyon kişi acil yardıma muhtaç. Somali halkı 2011 felaketinde kendilerini unutmayan Türk kardeşlerinden yeniden yardım eli uzatmasını bekliyor." dedi.

Genel - 8 yıl önce

MOGADİŞU(AA) - Somali Kuraklıkla Mücadele Ulusal Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Şeyh Nur Barud Gurhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuraklık nedeniyle hastalık ve ölümlerin giderek arttığı Somali'de, ülkenin her yanından ölüm haberleri geldiğini söyledi.

"Aynı köyden 30-40 kişi 1 gün içinde salgın hastalık yüzünden yaşamını yitirdi. Eğer bir yardım gelecekse şimdi gelmeli. Aksi halde her şey için geç kalınmış olacak." diyen Gurhan, ülkede durumun bir insani krize dönüştüğünü anlattı.

Somali'de kuraklığın en çok Bay, Lower Shabbe ve Juba Land bölgelerinde hissedildiğini belirten Gurhan, bölge halkının yaşam kaynağı olan Shabelle ve Juba nehirlerinin tamamen kuruduğunu dile getirdi.

Gurhan, "Ülke halkının yüzde 50'sinden fazlası hayvancılıkla ve tarımla geçiniyor. Kuraklık sebebiyle hayvancılığın yüzde 80'i bitmiş durumda. Köylerde, hayvanları ölen ve tarım alanları kuruyan insanlar hayatta kalabilmek için mecburen şehirlere göç ediyor." diye konuştu.

Son umutları nisan yağmuru

Ülkeye nisan ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez yağmur yağdığını kaydeden Gurhan, şöyle konuştu:

"Eğer gelecek ay beklenen yağmur yağmazsa ülkede çok daha büyük bir felaket yaşanacak. Son iki yıldır yağmur yüzü görmeyen Somali halkını ciddi bir kriz bekliyor. Türk milletinden, çok geç olmadan yardımlarını bekliyoruz. Nisanda yağmur yağsa bile toprak hemen yeşermeyecek, köylerden şehre göç eden binlerce kişinin geride kalan hiçbir şeyi yok. Hayvanları ölen, tarım arazileri kuruyan insanlar yeniden ayağa kalkabilmek için en az 6 ay dışardan gelecek yardıma muhtaç. Açlık ve susuzluktan bitkin düşen insanlar zaten hasta durumda. Tıbbi destek ve sağlık hizmetine ihtiyacımız var."

Aç ve susuz halk çaresizce ölümden kaçıyor

Kuraklığın kriz derecesine ulaştığı Somali'de son 4 ayda, 300 binden fazla kişinin şehirlere göç etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

En çok göçün ve ölümün yaşandığı Bay bölgesindeki Baydova şehrinin Belediye Başkanı Abdullahi Ali Watiin de Kenya'nın kapatma kararı aldığı ve bir süre önce tahliyelere başladığı Dadaab Kampı'ndaki Somalili sığınmacıların da Baydova'ya geldiklerini söyledi. Watiin, şunları kaydetti:

"Şiddetli kuraklığın etkilediği bölgelerde yaşayan halk, temiz su bulamadığı için kirli su içmek ve bozuk gıda tüketmek zorunda kalıyor. Bu sebebten kolera ve ishal gibi salgın hastalıklar yayılıyor. Şehirden uzak köylerde salgın hastalıklardan ölen yüzlerce kişi var. Bunların birçoğu köylerinden çıkamadığı için daha hastanelere ulaşamadan öldü. Bay bölgesinde toplamda 700'den fazla kişi koleradan öldü."

Muhabir: Recep Canik

Haftanın Öne Çıkanları

Afrika'da 22 milyon çocuk acil yardım bekliyor

2017-03-28 18:07 - Dünya

TOKİ Başkanı Turan:

2017-03-27 18:06 - Ekonomi

BM'den Rusya'ya 'göstericileri serbest bırak' çağrısı

2017-03-29 22:47 - Dünya

Oyuncu Nurseli İdiz gözaltına alındı

2017-03-29 16:17 - Gündem

Tendürek Geçidi’nde ulaşıma kar ve tipi engeli

2017-03-28 18:37 - Gündem

THY, Moskova-Antalya seferlerini artırdı

2017-03-29 16:33 - Genel

İtalya'da yılın teknik direktörü Sarri

2017-03-27 20:22 - Spor

DEAŞ'ın canlı bomba saldırılarına müebbet talebi

2017-03-28 18:32 - Gündem

Albaraka Türk, şikâyet yönetimini en etkin yürüten banka seçildi

2017-03-26 15:40 - Genel

İskoçya'da ikinci bağımsızlık referandumu tasarısı kabul edildi

2017-03-28 23:17 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, gelecek ay 50 binden fazla Haredi için askere alım emri yayınlayacak

23:08 - Dünya

TDV bayramda ihtiyaç sahiplerini unutmadı

22:47 - Gündem

Trump, ABD ve Çin'in gelecek hafta Londra'da ticaret anlaşmasını görüşeceğini açıkladı

22:28 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'dan orman yangını uyarısı

20:08 - Gündem

Türk Kızılay’dan Irak’ta ihtiyaç sahibi ailelere dokuz tonluk kurbanlık et bağışı

19:22 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446