?>

Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Devlet Bakanı Omar'dan Antalya Diplomasi Forumu'na övgü

Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Devlet Bakanı Ali Mohamed Omar, Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) diplomasiyi geliştiren, deneyimlerin paylaşıldığı ve çözüm arayışlarının tartışıldığı önemli bir platform haline geldiğini söyledi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 2 ay önce

Antalya

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu'na katılan Omar, sorularımızı cevapladı.

Omar, Antalya Diplomasi Forumu'nun üst düzey yetkililerin bir araya gelerek deneyimlerini paylaştığı, sorunları tartıştığı ve çözüm yolları aradığı verimli bir platform olduğunu belirterek, düzenlenen panellerin içerik açısından oldukça zengin olduğunu ve katılımcıların dinleyicilere farklı bakış açıları sunduğunu dile getirdi.

Türkiye ile Somali'nin ilişkileri Osmanlıya dayanıyor...

Somali ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilere değinen Omar, iki ülkenin Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihsel bağlara sahip olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin, özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de Somali'ye yaptığı ziyaret sonrasında daha da güçlendiğini kaydeden Omar, ilişkilerin yalnızca diplomatik düzeyde kalmadığını, halklar arası bağlar, ekonomik işbirlikleri, insani yardım, güvenlik ve kalkınma alanlarına da yayıldığını dile getirdi.

Omar, "Türkiye'nin Somali'ye insani yardım, güvenlik, kalkınma, yatırım ve ekonomik işbirliği konularındaki katkılarından dolayı çok minnettarız" dedi.

Somali'nin terör örgütü Eş-Şebab ile mücadelesi...

Somali'de faaliyet gösteren terör örgütü Eş-Şebab ile yaklaşık 17 yıldır mücadele ettiklerini anlatan Omar, 2022 ve 2023 yıllarında önemli ilerlemeler kaydettiklerini söyledi.

Omar, 2024’te Etiyopya tarafından imzalanan "yasa dışı mutabakat zaptı" sebebiyle dikkatlerinin bir süre dağıldığını belirten Omar, buna rağmen Eş-Şebab'ın saldırılarına karşılık verildiğini ve örgütün geri püskürtüldüğünü ifade etti.

"Güvenlik güçlerinizi barış halindeyken inşa edersiniz ki savaş halinde kullanabilesiniz ancak Somali'de güvenlik güçlerini hala savaştayken oluşturduğumuz bir durum var." diyen Omar, bunun zorluklara yol açtığını ancak yakın gelecekte örgütün etkisini büyük ölçüde azaltabileceklerine inandıklarını vurguladı.

Somali ile Etiyopya'nın ilişkileri...

Etiyopya ile Somali'nin 600 yılı aşkın süredir komşu olduğunu söyleyen Omar, aralarındaki ilişki tarihsel olarak çoğunlukla çatışma ve yanlış anlamalara dayansa da bunu işbirliğine dayalı ilişki modeline dönüştürmek istediklerini dile getirdi.

Omar, her iki ülkeyle de iyi ilişkiler içinde olan Türkiye'nin bu süreçteki arabuluculuk rolünün önemini vurguladı.

Türkiye’nin girişimiyle Somali ile Etiyopya arasında "Ankara Bildirisi"nin imzalandığını ve bu süreçte karşılıklı ziyaretlerin başladığının altını çizen Omar, "İlişkilerimiz güçleniyor, geçtiğimiz yıl yaşadığımız zorlukları aşacağımıza inanıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

CANLI- Cumhurbaşkanı Erdoğan Ne yaparsanız yapın adaletin tecellisine engel olamazsınız

2025-04-08 14:21 - Siyaset

AK Parti Genel Başkanvekili Ala: Terörsüz Türkiye süreci, bizim öngördüğümüz biçimde devam ediyor

2025-04-10 15:18 - Siyaset

Başkentte kar yağışı etkili oluyor

2025-04-11 08:13 - Gündem

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

2025-04-06 16:37 - Çevre-Hayat

Judocu gençlerin yıldızı Rus savunma sporu "sambo"da da parladı

2025-04-12 12:23 - Spor

CHP'de kurultay süreci tamamlandı

2025-04-07 12:38 - Siyaset

Borsa günü yükselişle tamamladı

2025-04-11 18:50 - Ekonomi

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlere ait silah, mühimmat ve yaşam malzemesi ele geçirildi

2025-04-08 17:13 - Gündem

Edirne bayram tatilini dolu dolu geçirdi

2025-04-07 11:53 - Çevre-Hayat

ABD genelinde Trump yönetimine karşı protesto gösterileri: Ellerinizi çekin!

2025-04-06 00:03 - Dünya

İlgili Haberler

31 Mayıs Dünya Kabin Memurları Gününde kabin görevlileri mesleklerinin zor ve güzel yanlarını anlattı

12:23 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Yeni teşvik sistemiyle Anadolu'da 'sanayi devrimi' hedefleniyor

12:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla karşılaşılan sorunlarda proaktif yaklaşımlar gerekiyor

11:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Milli İstihbarat Akademisinden 'Nadir Toprak Elementleri' analizi

14:40 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Fildişi Sahili Yatırımları Teşvik Merkezi Genel Müdürü Amichia: Afrika teknolojiyi kucaklıyor

13:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Türkiye'den Nijerya'daki selde hayatını kaybedenler için taziye

01:28 - Gündem

İzmir'in Aliağa ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

01:23 - Asayiş

Paris Saint-Germain, Inter'i farklı yenerek Şampiyonlar Ligi şampiyonu oldu

00:27 - Spor

İstanbul'da ‘Özgür Gazze Yürüyüşü’ yapıldı

23:07 - Gündem

Medine'deki ziyaretlerini tamamlayan Türk hacı adayları Mekke'ye geçti

22:33 - İslam-Hayat - Zilhicce 1446