?>

Solunum yolu enfeksiyonunu atlatanlar kalp gribine yakalanabiliyor

Bahçeşehir Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kaya, üst solunum yolu rahatsızlığını atlatan kişilerde bir süre sonra kalp gribi rahatsızlığı görülebildiğini bildirdi.

Sağlık - 6 ay önce

İstanbul

Boğaz ağrısı, halsizlik, nefes darlığı ve kırıklık gibi genel belirtilerle üst solunum yolu rahatsızlığı geçirenler, bir süre sonra kalp batması, göğüs ağrısı ve çarpıntı gibi belirtilerle hastanelere başvuruyor.

Bu vakaların çoğuna son yıllarda sıklıkla rastlanan kalp gribi tanısı konuluyor.

Prof. Dr. Kaya, AA muhabirine, kalp gribinin, üst solunum yolu enfeksiyonları sonrası gelişen kalp kası enflamasyonu olduğunu söyledi.

Kovid-19 vakalarının ardından kalp gribi tanısı ve takibinde artış gözlemlediklerini belirten Kaya, hastaların çoğunun solunum yolu enfeksiyonlarının ardından belirli şikayetlerle kliniklere başvurduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Kaya, hastaların solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini vurgulayarak, "Hastaların 10-15 günlük bir periyottan sonra göğüste batma, yanma, baskı, nefes darlığı, özellikle sırt üstü yatarken artan bir baskı ve keskin göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetleri oluyor. Genç erkekler daha sık olmak üzere her yaş grubunda bu rahatsızlığı görüyoruz ama 20 ila 50 yaş arasındaki erkeklerde daha sık gözlemliyoruz." dedi.

Tanıdan sonra hastalara önce istirahat, sonra destek tedavisi önerdiklerinin altını çizen Kaya, kişinin kalp fonksiyonlarında azalma olursa kalp ritimlerini düzenleyecek ilaçlı tedavi uyguladıklarını aktardı.

Prof. Dr. Kaya, "Son günlerde genç ölümler gündemimizi meşgul ediyor. Bunların tabii ki büyük bir kısmının kalp krizi olduğunu düşünmekteyiz. Ancak bunların bir kısmının da miyokarditeye (kalp gribi) bağlı olabileceğini düşünüyoruz. Burada hastalarımızın yüzde 70-80'i çok şikayet vermeden kendiliğinden iyileşirken yüzde 20-25'lik bir grup bize başvuruyor. Nadir kısmı da kalp yetmezliği ve ciddi ritim bozuklukları sonucu ölümle sonuçlanabiliyor." diye konuştu.

"2 milyona yakın kişiye kalp gribi tanısı konuldu"

Dünya çapında yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl yaklaşık 2 milyon kişiye kalp gribi tanısı konulduğunu belirten Kaya, 1500 kişiye yapılan otopsi sonucunda tüm vakaların yalnız yüzde 1'lik kısmının kalp gribi nedeniyle öldüğünün belirlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Kaya, özellikle solunum yolu enfeksiyonları sonrasında bu şekilde şikayetleri olan hastalara kardiyoloji muayeneleri önerdiklerini vurgulayarak, "Miyokardit tanısı alan ve bu tanıyla takip edilen kişilere önerim bağışıklık sistemlerini güçlü tutmalarıdır. Sigara, alkol gibi sağlığı bozan faktörlerden uzak durmaları ve sonraki üst solunum yolu enfeksiyonlarında kendilerini dinlemeleri... Bu şikayetlerle tekrar kalp gribi olabileceklerden doktora başvurmalarını öneririm. Bu da grip gibi tekrarlayabiliyor. Miyokardit olan hastalarının yüzde 15 ila 30'u tekrar kalp gribi olabiliyor." uyarısında bulundu.

Kalp ağrısı şikayetiyle kliniğe başvuran 19 yaşındaki Arın Kıraç'ın uykudan uyandıran ve bir saat süren göğüs ağrısı şikayetiyle kendilerine başvurduğunu kaydeden Kaya, tetkiklerde kalp kası enzimlerinde yükseklik tespit ettiklerini ifade etti.

Prof. Dr. Kaya, Kıraç'ın serviste 2-3 gün kadar takibini yaptıklarını, kalp ultrasonlarını, elektrokardiyograflarını (EKG) ve MR'ını çektiklerini aktararak, hastanın nekahet sürecinin ardından normal hayatına döndüğünü sözlerine ekledi.

"Kalp gribini hiç duymamıştım"

Üniversite öğrencisi Kıraç ise bir sabah göğsünde inanılmaz bir ağrıyla uyandığını anlattı.

Yatakta uyurken ilk başta kalp krizi olduğunu düşündüğünü belirten Kıraç, "Dayanılmaz bir ağrıydı. Ebeveynlerimi kaldırdım, hastaneye geldik. Tetkikler sonucu kalp gribi tanısı konuldu. Uzun bir süre istirahatten sonra şimdi normale döndüm. Kalp gribini hayatımda hiç duymamıştım. İlk defa o gün doktor Adnan Hoca söyledi. Böylece o gün öğrenmiş oldum." dedi.

Çevresindekilere kalp gribi olduğunu söylediğinde şaşırdıklarını anlatan Kıraç, şunları kaydetti:

"İnsanlar 'Kalp gribi ne?' demeye başladı. Adnan Hoca bana detaylı şekilde anlatmıştı, ben de onlara anlattım. Üç gün hastanede yattım ve sonrasında eve döndüm. Egzersizlerime ara vermem gerekiyordu. Uzun bir süre dışarı çıkmadım, beslenmeme dikkat ettim. Zaten sigara kullanmıyorum. Birkaç ay sonra hoca bana 'Rahat rahat gezebilirsin ama biraz kendine dikkat et, zorlama kendini.' dedi. Bir süre sonra sporuma da geri döndüm ve çalışmaya başladım. Genellikle vücut geliştirme ve futbolla ilgileniyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Gelenler İçin En İyi TV Oyunları Nasıl Seçilir

2025-03-27 17:54 - İnsan&Hayat

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

2025-03-30 21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İş dünyasından boykot çağrılarına tepki

2025-04-01 23:07 - Ekonomi

Akkuyu NGS'de Deniz Suyunu Tuzdan Arındırma Kompleksi işletmeye alındı

2025-03-28 16:58 - Ekonomi

Trump yönetimi, Princeton Üniversitesine sağlanan çok sayıda araştırma fonunu durdurdu

2025-04-02 05:53 - Dünya

Sağlık çalışanı karı koca aynı ambulansta hayat kurtarıyor

2025-04-01 14:47 - Çevre-Hayat

Tarlasının gübre ihtiyacını karşılamak için devletten aldığı destekle besi çiftliği kurdu

2025-04-01 15:02 - Ekonomi

Türkiye'nin elektrik dağıtım şirketleri Avrupa'daki muadilleriyle iş birliğini artırıyor

2025-03-29 13:58 - Ekonomi

Net Global Sivasspor, sahasında Adana Demirspor’u 5 golle mağlup etti

2025-03-29 23:43 - Spor

Ekonomik güven endeksi martta aylık bazda yüzde 1,6 artarak 100,8 oldu

2025-03-28 11:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

İstanbul'da 112'ye gelen çağrıların yüzde 62,5'i asılsız çıktı

21:33 - Sağlık

"Ailede prostat kanseri olanlara meme kanserine karşı dikkatli olun" uyarısı

11:57 - Sağlık

Çocuklukta başlayan bazı kronik hastalıklar, plastiklerdeki kimyasallarla ilişkilendirildi

11:02 - Sağlık

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Küresel Sumud Filosu’na Yunanistan SAR bölgesinde dronlarla saldırı yapıldı

09:18 - Dünya

Türkiye ile BM Dünya Gıda Programı arasındaki ortaklık güçlendiriliyor

08:58 - Gündem

Muvazaalı gayrimenkul satışıyla vatandaşlık sağlayan suç örgütü çökertildi

08:53 - Gündem

Sizi Çeçenya'nın ilk kadın arkeoloğu Rezeda Dautova ile tanıştırayım mı? -Abdullah Ali Güzel yazdı-

08:28 - En Son Yazılar

Ticaret Bakanı Bolat: Türkiye-Amerikan ilişkileri daha da güçlenecek, hız kazanacak

08:13 - Ekonomi