?>

Sokağa çıkma kısıtlamasının 4 günlük karnesinde dijital oyunlar ilk sırada

Anadolu Üniversitesi SODİGEM Bilim Kurulu, Kovid-19 önlemleri kapsamında 23-26 Nisan'da uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde dijital ortamlardaki yoğunluğa ilişkin araştırmasının sonuçlarını duyurdu.

Teknoloji - 5 yıl önce

Eskişehir

Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik, Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında 23-26 Nisan'da 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sürecinde dijital ortamlardaki yoğunluğa ilişkin araştırması kapsamında açıklanan raporda uzmanların, bireylerin 4 günde en çok dijital platformlarda dizi, belgesel ve film izlemeyi tercih ettiğini belirlediği bildirildi.

Müzelerin online gezilmesinde ciddi artış yaşandığı, en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarının ise Instagram, WhatsApp ve YouTube olduğu aktarılan raporda şu tespitlere yer verildi:

"Bireyler, Instagram'da 3'ten fazla challenge kabul ederken Instagram'da ayrıca en çok 'Evde kal', 23 Nisan ve ramazan ile ilgili fotoğraflar paylaşıldı.

Bireyler günde ortalama 3 saat de görüntülü konuşma gerçekleştirdi. Türkiye'de Twitter üzerinden yapılan paylaşımlarda en çok “#sokagacıkmayasagı, #ÜlkemleGururDuyuyorum, #sahur, #23Nisan2020, #İstiklalMarşı" etiketleri kullanıldı.

WhatsApp'ta ise birçok yeni grup kuruldu ve iletişim oranı arttı."

"Evde ramazan pidesi nasıl yapılır?"

Sokağa çıkma kısıtlamasında bireylerin en az 4 saat dijital oyun oynadığı, e-alışveriş ile en çok puzzle, pijama, spor ekipmanı ve kitap siparişi verdiği, internet bankacılığı uygulamalarını daha sık kullandığı da saptandı.

Arama motorlarında ise en çok "Hayat Eve Sığar uygulaması, 23 Nisan şarkısı, imsakiye, Kim Jong, ezan vakitleri, fitre ne kadar 2020, ev yapımı ramazan pidesi nasıl yapılır" aramalarının öne çıktığına değilen rapora şöyle devam edildi:

"SODİGEM'in aileler üzerinde yaptığı araştırmaya göre ise ailesiyle vakit geçiren bireyler yine zamanlarının büyük bir kısmını online dizi ve film platformlarında geçirdiler. Evde kalan kadınlar ise e-alışveriş sitelerinde uzun zaman geçirdiler. Evde kaldıkları süreçte çocukları ile birlikte dijital oyunlar oynamak aile üyelerinin en sevdiği etkinliklerden biri haline geldi.

Aileler, çocukları ile geçirdikleri zamanları ve yaptıkları ev içi etkinlikleri sosyal medya hesaplarından paylaştılar. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda evini süsleyen ve gösteriler hazırlayan çocuklarını sosyal medya hesaplarından paylaştılar. 23 Nisan'da saat 21.00'de ülke çapında insanlar evlerinin balkonlarına ve camlarına çıkarak İstiklal Marşı'nı okudukları anların videolarını paylaştılar."

"23 Nisan'ı çocukluk fotoğraflarını paylaşarak kutladılar"

Raporda, 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasında "influencer"ların ise kendilerini takip edenlere evde vakit geçirmenin ipuçlarıyla ilgili içerikler sunduğu bilgisi paylaşıldı.

Influencerların, evde yemek ve ev halleri videoları çektikleri, önceden hazırladıkları gezi vloglarını paylaştıkları, sosyal medyada yeni karantina challenge'ları başlattıkları, kendi hesaplarından canlı yayın yaparak bu süreçte izlenebilecek dizi, film ve okunacak kitap önerileri için içerik ürettiklerine değinilen raporda, şunlar kaydedildi:

"SODİGEM'in yaptığı araştırmaya göre, bireyler yaş gruplarına göre de evde farklı şekilde zaman geçirmeyi tercih etti. Genç bireyler online olarak yürütülen spor ve dans derslerine katılarak evde de sağlıklı yaşam ilkesini benimsedi.

Öte yandan arkadaş grupları ile yeni podcast içerikleri oluşturarak yayınlayan genç bireyler, canlı yayında yapılan konser ve söyleşileri takip ederek ünlü isimlerin ve influencerların başlattığı challenge'lara katıldılar. 23 Nisan'ı çocukluk fotoğraflarını paylaşarak kutlayan gençler, bu fotoğraflarla birlikte eski arkadaşlarıyla iletişime geçmeyi de ihmal etmedi. Çeşitli konularda en az bir online eğitim platformunu ziyaret etmeyi ihmal etmeyen gençler, en çok video izlemeyi tercih ederek TikTok'a katıldı.

Evlerinden çıkamayan yaş almış bireyler de görüntülü konuşma uygulamalarını öğrendiler, aile bireyleriyle görüntülü görüştüler. Yaş almış bireylerin e-Devlet uygulaması kullanım oranı arttı. Üye oldukları sosyal medya platformlarındaki paylaşım sıklıkları artan yaş almış bireyler yeni online platformları deneyimleyerek dijitalleşme sürecine alıştıklarını gösterdi."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya hatırlattı: Atatürk bundan tam 100 yıl önce Lenin'e mektup gönderdi

2020-04-26 20:47 - Özel Haber

Çocuk hastaları evlerinde 'Superman doktor' muayene etti

2020-04-23 17:37 - Çevre-Hayat

ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Graham: Kim Jong-un ölmemişse şoke olurum

2020-04-26 22:27 - Gündem

'ODTÜ, ödüllü dijital sistemiyle uzaktan eğitimde fark yarattı'

2020-04-26 16:21 - Eğitim

AYTİM Tekstil, Erzurum'a 150 milyon TL yatırımla maske fabrikası kuracak

2020-04-22 15:13 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Çanakkale Kara Savaşlarının 105'inci yıl dönümü mesajı

2020-04-25 21:42 - Gündem

İHH Suriye’deki briket evlerin 2 bin 800'den fazlasının inşasını tamamladı

2020-04-27 17:42 - Dünya

Altının kilogramı 389 bin 200 liraya yükseldi

2020-04-24 20:12 - Ekonomi

Putin, bankacıları gerçek dışı vaatlerden kaçınmaya çağırdı

2020-04-24 06:01 - Özel Haber

SETA uzmanları Kovid-19 kriz yönetimi stratejilerini değerlendirdi

2020-04-25 02:03 - Sağlık

İlgili Haberler

"Deepfake" siber güvenliği tehdit ediyor

13:37 - Teknoloji

Türkiye'nin milli insansız otonom su altı aracı "STM NETA" Mavi Vatan’a açıldı

13:27 - Teknoloji

Dolandırıcılığa karşı "çoklu kimlik doğrulaması" tavsiyesi

12:03 - Teknoloji

AirCar iki kişilik uçan arabayla ilk insanlı uçuş testini başarıyla gerçekleştirdi

21:17 - Teknoloji

Fas'ta Afrika'nın derin teknoloji vizyonuna odaklanan 2. DeepTech Zirvesi başladı

17:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin kutuplaşmaya değil kucaklaşmaya ihtiyacı var

15:48 - Gündem

Macron'dan Trump'ın Rusya-Ukrayna için 30 günlük koşulsuz ateşkes çağrısına destek

15:43 - Dünya

Anneler Günü haftasında kartlı harcamalarda 10 milyar liralık artış öngörülüyor

15:38 - Ekonomi

Taksicilerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması zorunlu hale gelecek

15:32 - Ekonomi

Trump, Çin'e uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145'ten yüzde 80'e indirmeyi önerdi

15:27 - Dünya