Soğuk havalar kalp krizine zemin hazırlayabilir

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Nurcemal Şentürk, "Soğuk havalar, kişinin damar yapısını etkiler ve kalbin artan iş yükü neticesinde olası kalp krizine normal şartlara göre daha kolay altyapı sağlamış olur." dedi.

Sağlık - 2 ay önce

Trabzon
KTÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Şentürk, soğuk havaların kalp krizini tetikleyerek, kalp krizi riskini artırabileceğini söyledi.
Soğuğun damarda daralmaya neden olduğunu dile getiren Şentürk, "Bu damar daralması neticesinde kan akımı yavaşlar. Yine aynı şekilde kalp hızında artış, kan basıncında yükselme seyreder." ifadesini kullandı.
????
Şentürk, bunlara bağlı kalbin iş gücünde artışın söz konusu olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Soğuk havalar kişinin damar yapısını etkiler ve damar daralması, kan basıncı artışı, kalp hız artışı, kalbin artan iş yükü neticesinde kalp krizi olası bir durumuna normal şartlara göre daha kolay bir altyapı sağlamış olur. Bir kişide soğuk hava direkt kalp krizi yapar demeyelim ama soğuk hava kalp krizi açısından riskli bireylerde bu riski kolaylaştırır ve sessiz kalp krizlerine sebebiyet verebilir."
Risk grubundaki kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Şentürk, "Herkes için 'soğuk hava kalp krizi yapar' diyemeyiz ama özellikle soğuk havada riskli olan kişilerde kalp krizi bir miktar daha önemli oluyor. Önceden kalp damar hastalığı olan, kalp krizi geçirmiş, anjiyo olmuş, stent takılmış, bypass olmuş kişiler özellikle riskin en yüksek olduğu kişilerdir." diye konuştu.
Şentürk, sigara kullanan, diyabeti bulunan, 65 yaş üzeri ve aşırı kilolu kişilerin de risk altında olduğunu belirterek, bu kişilerin soğuk havalarda çok daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti.

Risk grubundakilere sağlık taraması önerisi

Kalp krizi riskine karşı sağlık taramalarının düzenli yapılmasının önemli olduğuna dikkati çeken Şentürk, "Risk grubundaki kişilerin sağlık taramalarını optimal yaptırmaları gerekir. Aktif kalp damar hastalığı olan kişilerin de ilaçlarını düzenli kullanmaları çok kıymetli." dedi.
Şentürk, sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğine işaret ederek, "Soğuk havalarda soğuğa çok temas etmemek, mümkünse az çıkmak ya da soğuk havalarda vücudu sıcak tutacak kıyafetler giymek gerekir. Özellikle göğüs ve boyun bölgesini sıcak tutacak kıyafetleri tercih etmek önemli." ifadesini kullandı.
Soğukla temasın en aza indirilmesi gerektiğini belirten Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kış aylarında 'soğuk havada dışarı çıkmayın' diyoruz ama hastanın hareketini de kısıtlamış oluyoruz. Yani daha az spor yapmış, daha az yürümüş oluyor. Bunun da önüne geçmemiz gerekiyor çünkü biliyoruz ki sedanter yaşam (fiziksel aktivitenin olmadığı ya da düzensiz olduğu yaşam tarzı) da kalp krizi için önemli risklerden bir tanesi. O yüzden soğuğa çok çıkmayalım ama en azından kapalı ortamlarda, spor salonlarında ya da soğuk olmayan zaman dilimlerinde egzersiz, fiziksel aktiviteler yapalım. Fiziksel aktiviteye devam etmek de bizim için önemli."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ankara'da "Terörsüz Türkiye'ye Evet" programı düzenlendi

2025-12-27 23:48 - Gündem

Sporcu ailenin "beşikte başlayan" karate sevgisi

2025-12-28 11:43 - Spor

2025 Yılının Kelimesi/Kavramı 'dijital vicdan' oldu

2025-12-29 10:52 - Kültür Sanat

Bilim Erzurum 2025 yılında 100 bini aşkın çocuğa ulaştı

2025-12-29 12:12 - Teknoloji

Rusya Dışişleri Sözcüsü Zaharova'nın ’50. Yaş Günü jübilesi’ne coşkulu kutlama

2025-12-26 01:33 - Özel Haber

‘İnsan belli bir seviyeye gelince mikro ve makro halleriyle birleşir’ -

2025-12-27 03:33 - En Son Yazılar

Suriye'de iki sıfır atılan banknotlar tedavüle giriyor

2025-12-28 19:28 - Dünya

Hakkari'deki Gençlik Kampı'nda yaklaşık 8 bin öğrenci kayakla tanıştı

2025-12-29 12:43 - Spor

Batı Şeria’da Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Filistinlilerin mülklerine saldırdı

2025-12-28 12:27 - Dünya

Türk okçuluğunda hedef "olimpiyatlarda madalya geleneğini" sürdürmek

2025-12-28 11:48 - Spor

İlgili Haberler

Kanser taramalarında geçen ay en yüksek günlük sayıya ulaşıldı

22:27 - Sağlık

Kolorektal kanser taramalarıyla geçen yıl 6 bin 200 kişiye erken tanı

14:17 - Sağlık

Türk araştırmacılar, kanser tedavisinde yan etkileri azaltacak çalışmaya öncülük edecek

11:58 - Sağlık

ABD'de 30 milyondan fazla kişi nadir hastalıklarla mücadele ediyor

12:57 - Sağlık

İftara hazırlık sırasında patlayan düdüklü tencere iki çocuk annesini hastanelik etti

11:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

İsrail ordusu, Tahran'a yeni bir saldırı dalgası başlattığını duyurdu

01:08 - Dünya

Real Madrid'de Kylian Mbappe bir süre sahalardan uzak kalacak

00:43 - Spor

NYT: ABD Başkanı Trump'ı İran'a saldırmaya İsrail Başbakanı Netanyahu teşvik etti

00:37 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Kiev'de iftar programına katıldı

00:08 - Dünya

Hollanda'da Cami Meydanı'nda düzenlenen sokak iftarına yaklaşık 1500 kişi katıldı

00:02 - İslam-Hayat - Ramazan 1447