?>

Soğuk hava kalp hastalarında göğüs ağrısı ve kalp krizi riskini artıyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, soğuk havanın kalbi besleyen damarlarda daralmaya yol açarak şiddetli göğüs ağrısı ve kalp krizine neden olabildiğini söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Edirne

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, AA muhabirine, kalp hastalarının soğuk havalarda beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğini ifade etti.

Soğuk havanın insan vücudunu olumsuz etkilediğini belirten Altay, özellikle kalp hastalarının göğüs bölgesini iyi şekilde koruyarak dışarı çıkmaları tavsiyesinde bulundu.

Kalp hastaları için soğuk havanın risk faktörü olduğunu vurgulayan Altay, şunları kaydetti:

"Soğuk havalarda dışarı çıktığımızda damarlarda daralma oluyor. Bu, kalp damarları için de geçerli. Bu durum kalbin hem oksijen beslenmesini bozuyor hem de enerji ihtiyacını artırıyor. Dolayısıyla kış aylarında kalp hastalarında göğüs ağrısı ve kalp krizi riski artıyor. Bu yüzden soğuk havalarda özellikle kalp hastaları dikkatli olmalı. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde ayazın etkili olduğu dönemde çok dışarı çıkmamalılar. Öğlen saatlerinde havanın biraz daha ılık olduğu saatlerde göğüs bölgesini koruyacak şekilde kıyafet giyilmesini öneriyoruz. Evin içerisinde bir oda çok sıcak bir diğer oda çok soğuk olduğunda, evde tam iklimlendirme sağlanmadığı zaman kalp krizi riski artabiliyor. O yüzden genellikle odaların dahi eşit şekilde ısıtılmasını öneriyoruz."

Prof. Dr. Altay, kalp hastalarının kış aylarında beslenmelerine önem vermesi gerektiğini dile getirdi.

Kış aylarında enerji ihtiyacı ve buna bağlı beslenme sıklığının arttığını aktaran Altay, "Hem enerji ihtiyacını karşılayacak hem de kalp hastalarına zarar vermeyecek besinler tüketilmeli. Kışın balık tüketimi çok faydalı. Şekeri yüksek ve lifi az olan gıdalardan uzak durulmalı. Besleyici özelliği yüksek baklagiller tercih edilmeli. Bunun yanında pırasa, karnabahar ve bamya gibi sebzeler tüketilmeli. Kırmızı et tüketimini azaltıp, kızartmalardan uzak durulmalı."

Altay, kış aylarında sıvı tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çaykur Rizespor, Süper Lig hedefine kilitlendi

2023-02-01 14:56 - Spor

Katılım Finans Kefalet Şirketi kuruluyor

2023-01-30 13:03 - Ekonomi

Çin, Japonya'ya vizeleri yeniden başlattı

2023-01-29 17:56 - Dünya

Tokyo'da enflasyon son 41 yılın en yükseğinde

2023-01-27 08:09 - Dünya

Türkiye mezunu Boşnaklar, Türkiye'de üniversite okumanın ayrıcalıklı olduğunu düşünüyor

2023-01-29 11:39 - Çevre-Hayat

Trabzonspor, Antalyaspor'u konuk edecek

2023-01-31 10:03 - Spor

Kör savaşın kör bütçesi -Emin Batur yazdı-

2023-01-31 07:43 - En Son Yazılar

Borsa İstanbul'da gong Mackolik için çaldı

2023-01-26 13:29 - Ekonomi

Kızılcahamam'ın hafta sonu ziyaretçilerine kar sürprizi

2023-01-29 16:18 - Çevre-Hayat

ABD'den Rusya destekli Wagner Grubu'na yeni yaptırım

2023-01-26 23:22 - Dünya

İlgili Haberler

Zorlu ameliyatın ardından işitme cihazına veda etti

11:38 - Sağlık

Güneşe uzun süreli maruz kalmak fotoyaşlanmayı tetikliyor

13:03 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi organ nakillerinde kullanılan ilaç ve malzemelerin üretimi için çalışacak

12:53 - Sağlık

Memorial Sağlık Grubu'nun 12'nci hastanesi Memorial Bodrum açılıyor

16:12 - Sağlık

KKKA'ya yakalananlar erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan kurtulabiliyor

15:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

BRICS zirvesi ortak bildirisinde Gazze’de koşulsuz ateşkes sağlanması istendi

21:53 - Dünya

Ekonomik İşbirliği Teşkilatının "Hankendi Bildirisi"nde yeni hedefler açıklandı

21:43 - Ekonomi

Fenerbahçe, Kolombiyalı futbolcu Jhon Duran'ı 1 yıllığına kiraladı

21:33 - Spor

Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Hukuk Konferansı 2025 sona erdi

21:08 - Gündem

Netanyahu, Trump ile görüşmesinin ateşkes müzakereleri konusunda ilerleme sağlayacağını söyledi

19:52 - Dünya