?>

Smart Future World Expo

- İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç: - "Teknolojiye sahip çıkan, onu geliştiren üretimin efendisi olur. Dünyanın gidişatında söz sahibi olur. Dönüşüm KOBİ'lerden başlayıp yaygınlaşırsa kalıcı olur" - "Dijitalleşmeyi, üretim, dağıtım, pazarlama gibi iş süreçlerimize yayamazsak, hiçbir şey başaramayız. Bunun için de dijitalleşmeyi, ülkemizde de ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerle bütünleştirmek zorundayız"

Ekonomi - 6 yıl önce

İSTANBUL (AA) - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, "Teknolojiye sahip çıkan, onu geliştiren üretimin efendisi olur. Dünyanın gidişatında söz sahibi olur. Dönüşüm KOBİ'lerden başlayıp yaygınlaşırsa kalıcı olur." dedi.

Smart Future World Expo, İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı.

Etkinliğin açılışında konuşan İTO Başkanı Avdagiç, zirvenin sektör için önemine işaret ederek, Smart Future World Expo'nun akıllı teknolojilere ilişkin teorik yaklaşım verdiğini, diğer yandan, bu düşüncelerin teknolojiye bürünmüş sonuçlarının sergilendiğini söyledi.

Türkiye'nin çok önemli bir zihinsel eşikten geçtiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti:

"Tarihin sıçrama anları, böylesi vasatlarda olur. Biz de dijital devrimi, KOBİ'lere kadar indirmeyi başardığımız zaman sıçrama anını, bu tür organizasyonlarla daha kolay başaracağız. Dünya, büyük ve hızlı bir değişimin içinde. Değişim kendini o denli hızlı gösteriyor ki, buna ayak uyduramayanlar, hemen yarış dışı kalıyor. Gidişatı belirleyen olmaktan çıkıp, maruz kalanlar haline geliyor.

Dijital dönüşüm bambaşka bir değişimi anlatıyor. Nesnelerin interneti, büyük veri, sosyal medya, sanallaştırma, bulut bilişim, 3D yazıcılar gibi teknolojiler şirketlerin iş yapış biçimlerini çok daha devrimsel olarak değiştiriyor. Dijitalleşmeyi, üretim, dağıtım, pazarlama gibi iş süreçlerimize yayamazsak, hiçbir şey başaramayız. Bunun için de dijitalleşmeyi, ülkemizde de ekonominin bel kemiğini oluşturan KOBİ'lerle bütünleştirmek zorundayız."

Avdagiç, bunun başarılamaması halinde, KOBİ'lerin ekonomiye katkısının giderek düşmesi, bunun da Türkiye ekonomisinin küçülmesi anlamına geleceğini aktardı.

Çağın şartlarına en hızlı uyum sağlayıp dönüşmesi gerekenlerin KOBİ'ler olduğunu belirten Avdagiç, dijitalleşme ile KOBİ'lerin verimliliğinin ve karlılığının artacağını söyledi.

Avdagiç, "Teknolojiye sahip çıkan, onu geliştiren üretimin efendisi olur. Dünyanın gidişatında söz sahibi olur. İkincisi, dünün geri kalmış Avrupa ülkeleri, dönüşümü önce en ücra köylerindeki üretim yerlerinde, feodal öbeklenmelerinde, zanaatkarlarında, yani bugünün tabiriyle KOBİ'lerinde sağlamışlardır. Dönüşüm KOBİ'lerden başlayıp yaygınlaşırsa kalıcı olur. Çünkü KOBİ'ler büyük şirketleri, büyük şirketler daha büyükleri, onlar da tüm dünyayı etkileyecek bir süreci başlatırlar." değerlendirmesinde bulundu.

İTO Başkanı Avdagiç, Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayımlanan araştırmaya göre, dijital dönüşümün sosyal ve ekonomik açıdan 2018-2028 yıllarını kapsayan 10 yıl içinde 100 trilyon dolar değer oluşturmasının beklendiğini bildirdi. Ekonomiye net faydasının ise 30 trilyon dolar olacağını anımsatan Avdagiç, "Türkiye, bunun dışında kalamaz. Buradan payını almalıdır. Dijitalleşen ve küreselleşen ekonomide, dijital bir dönüşümü başaramazlarsa, sektörler rekabetçiliğini ve üstünlüğünü sürdüremezler. İkinci olarak da dijitalleşmeyi en küçük üretim birimine kadar yaygınlaştırmak gerekiyor. Bilişim ve dijital ekonomi büyük bir güçtür." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye Cumhuriyeti 96 yaşında

2019-10-28 18:32 - Gündem

Metrelerce uzaklıktaki evine dönmek istiyor

2019-10-24 15:47 - Çevre-Hayat

Webrazzi Summit 2019

2019-10-23 14:41 - Ekonomi

'Küresel güçlerin önünde diz çökmemeliyiz'

2019-10-25 15:17 - Dünya

Smart Future World Expo

2019-10-30 13:36 - Ekonomi

TBMM Başkanı Şentop Fransız mevkidaşlarıyla görüştü

2019-10-25 01:22 - Dünya

Şili'deki protestolarda 19 kişi öldü

2019-10-25 11:52 - Dünya

ABD ve Kanada'da mutfakları Türk taşları süslüyor

2019-10-28 16:52 - Ekonomi

Amsterdam mahkemesi, Gazprom'un alt kuruluşunun hisselerini dondurdu

2019-10-26 01:02 - Dünya

'Türkiye'nin kimyasal silahlarla ilgili karnesi çok temiz'

2019-10-23 15:37 - Gündem

İlgili Haberler

60 saniyede ekonomide bugün (03 Ekim 2025)

17:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

15:57 - Ekonomi

Türkiye ile BAE arasındaki swap anlaşmasının Körfez yatırımlarının önünü açması bekleniyor

15:23 - Ekonomi

Bakan Kacır: Türkiye mobilite ekosisteminin dönüşümüne liderlik etmeye hazır

14:48 - Ekonomi

5G teknolojisinden ekonomiye 2030'a kadar 100 milyar dolar katkı bekleniyor

13:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in ablukası nedeniyle kıtlık yaşanan Gazze’de açlıktan ölenlerin sayısı 457’ye yükseldi

17:12 - Dünya

60 saniyede ekonomide bugün (03 Ekim 2025)

17:07 - Ekonomi

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik soruşturmada 8 zanlı tutuklandı

16:37 - Gündem