?>

'Siyah Beyaz Ezgiler' aynı albümde buluştu

Müzisyen Sümer, "Bizim amacımız, albüm satsın diye bir şeyler yapmak değildi. Biz etnik anlamdaki çalışmaların bir yerlere gelmesini istedik." dedi.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

İSTANBUL

Etnik müzik alanında çalışmalarını sürdüren müzisyen Ferda Sümer ve Rotinda Ezel'in birlikte hazırladığı "Siyah Beyaz Ezgiler" albümü müzikseverlerle buluştu.

"Si" adını verdikleri 3 şarkılık ilk albümlerini 2013'te yayımlayan ikili, yeni albümlerindeki 11 şarkıyı Kürtçe, Lazca ve Türkçe dillerinde yorumladı.

Albüme ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Rizeli Ferda Sümer, 15 yıldır müzik çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

Sümer, Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nde kısa bir süre tiyatro eğitimi aldığını dile getirerek, "Daha sonra Karadeniz yöresine ait etnik enstrüman çalışmaları yaptım. Yaklaşık 10 yıldır tulum çalıyorum ve sonrasında Laz kültürüne hizmet anlamında bir Karadeniz projesi yapmak istedim." dedi.

Albümde, farklı kültürleri müzikal manada bir araya getirme amacı taşıdıklarının altını çizen Sümer, Ezel ile daha önce de sahne çalışmaları yaptıklarını aktararak, "Sonrasında 'kültürlerimizi nasıl birleştiririz' diye yola çıktık ve bu albüm projesi gelişti. Daha önce yaptığımız 2 şarkılık bir single daha vardı ve çok beğeni aldı. Bir buçuk milyon kişi dinledi. Biraz da oradan yola çıkarak böyle bir proje gelişti." diye konuştu.

"Günümüzde etnik müziğe sadece bir kesim önem veriyor"

Projeye başlarken çevresindeki insanlardan tepki aldığına işaret eden Sümer, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Albümü destekleyen bir kesim de oldu. 'Neden böyle bir projeyi yapıyorsun, tutmayacak' diyenler de oldu. Oysa bizim amacımız albüm satsın diye bir şeyler yapmak değildi. Biz etnik anlamdaki çalışmaların bir yerlere gelmesini istedik. Günümüzde etnik müziğe sadece bir kesim önem veriyor. Toplumun sanat algısı da biraz aşağı çekilmiş durumda. Bu anlamda planladığımız, güzel bir şeyler üretmekti aslında."

Ferda Sümer, albüm hazırlıklarının yaklaşık 3 yıl sürdüğünün söyleyerek, "Bu albüme çok özen gösterdik. 11 eser var. Bunlar arasında Rotinda'nın müziğini yaptığı, sözleri bana ait olan klip parçamız var. Sözleri yine bana ait 2 eserle anonim eserler de var." ifadelerini kullandı.

Dinleyicilerin albüm hakkında güzel yorumlarda bulunduğunu kaydeden Sümer, "Genel olarak 'kardeşlik anlamında güzel bir çalışma' yönünde tepkiler aldık. (Bu projeyle) aslında biz Doğu'da konser verelim. Kürt arkadaşlarımız Karadeniz'de konser versin istedik. Bizim amaçladığımız şeyler bunlar aslında." açıklamasını yaptı.

"Her insanın dinleyebileceği projeler yapmak istiyoruz"

Batman doğumlu Rotinda Ezel ise Karadeniz ve Kürt müziğini aynı çatı altında buluşturan albümün Türkiye'de bir ilk olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Albümün uzun soluklu bir proje olduğuna işaret eden Ezel, "Sadece bir parça ya da bir albüm değil, bunu zamana yayıp her insanın dinleyebileceği, kendini bulabileceği projeler yapmak istiyoruz." dedi.

Ezel, albüm çalışmasına da değinerek, şu bilgileri verdi:

"Albümde Kürtçe ve Lazca olarak söylenen eserlerimiz var. Çalışmalar esnasında bu yüzden bayağı zorlandık. Çünkü enstrümanları harmanlamak çok zaman alıyor. Karadeniz enstrümanları ile Doğu yöresinin enstrümanlarının ses tınıları arasında bayağı bir ses geçişleri var. Bu durumlarla ilgili bayağı bir çalışma süreci oldu."

"Örf ve adetlerimizi öne çıkaran müziklerin piyasada yeri çok yok"

Türkiye'de popüler müziğin ön planda olmasından dolayı etnik müziğe yeterince değer verilmediğini söyleyen Ezel, "Türkiye'de bugün etnik müzik ya da dilimizi, örf ve adetlerimizi ön plana çıkaran müziklerin çok fazla piyasada yeri yok. Hep popüler işler ön planda olduğu için, özellikle televizyonlarda ve basında yer bulmuyor. Bu bakımdan bir çıtaya çıkabilmek için zorlanıyorsunuz. Fakat biz inşallah bu projeyle o çıtayı aşacağız." şeklinde konuştu.

Aranjörlüğünü Baran Çelebi'nin üstlendiği "Siyah Beyaz Ezgiler", Ses Media Yapım etiketiyle dinleyicilerin beğenisine sunuldu.

Aralarında "Başin Göğe Erdi mi", "Pırsi", "Çara Dile Mın", "Kalbimi Atacağım" ve "Gurişi Kayde" adlı şarkıların bulunduğu albümde, saksofonda Kürşat Ersoy, klasik gitarda Can Alptekin, elektrogitarda Onur Sarım, klarnette Aykut Sütoğlu, bas gitarda Volkan Doğan Kayıkçı, bağlama grubunda ve piyanoda Baran Çelebi, kanunda İhsan Aydoğan, perküsyonda İzzet Kızıl, İsmet Kızıl ve Tarık Arslan, kemanda Şervan Ayaz, tulumda Mustafa Gökay Ferah ve Gökan Alptekin, bateride Bülent Ay, kemençede Tahsin Terzi, kabak kemanede Uğur Önür, brassta Aykut Sütoğlu yer aldı.

Muhabir: Aişe Hümeyra Bulovalı

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Müzik birçok hastalığın rehabilitasyonunda yarar sağlıyor'

2018-05-17 17:04 - Sağlık

Diyanetten 'tüketim' uyarısı

2018-05-20 15:58 - Genel

Kerkük'teki Türkmenlerin seçim protestosu sürüyor

2018-05-16 22:32 - Dünya

Jandarma Okullar Komutanlığı davasında karar

2018-05-17 00:09 - Genel

FETÖ’cü eski kaymakam Yunanistan'a kaçarken yakalandı

2018-05-20 22:02 - Asayiş

Tokat'a şehit ateşi düştü !

2018-05-21 00:32 - Asayiş

Galatasaray'da Göztepe maçı hazırlıkları sürüyor

2018-05-17 21:02 - Spor

Turizmindeki olumlu hava Akfen GYO'ya rekor getirdi

2018-05-21 13:41 - Ekonomi

Lise öğrencilerinden 'cepten çiçek sulayan' sistem

2018-05-19 20:02 - Çevre-Hayat

Göztepe Tamer Tuna ile yollarını ayırdı

2018-05-22 22:02 - Spor

İlgili Haberler

Yavuz Bülent Bakiler, son yolculuğuna uğurlandı

19:52 - Kültür Sanat

Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler vefat etti

15:53 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'te Osmanlı mirası köprüye ev sahipliği yapan Mostar, her mevsim turistlerin uğrak noktası

12:53 - Kültür Sanat

'İstanbul Kültür Yolu Festivali'nin galası AKM'de yapıldı

08:01 - Kültür Sanat

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Uluslararası Turizm Fuarı başladı

22:06 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Trump'ın Gazze girişimlerine ilişkin ortak açıklama

01:47 - Gündem

KKTC'nin seçmen sayısı 218 bin 313 oldu

01:42 - Dünya

Mısır ve Katar, Trump'ın Gazze Planını Hamas'a iletti

01:37 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Arap mevkidaşlarıyla telefonda Trump'ın Gazze planını görüştü

00:28 - Gündem

Trump'ın Gazze planına dünyadan tepkiler

00:22 - Dünya