?>

Sivas'ta ormanlık alan 20 yılda yüzde 30 arttı

Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ikinci ili olan Sivas'ın ormanlık alanı son 20 yılda yapılan ağaçlandırma çalışmalarıyla yüzde 30 artarak 504 bin 21 hektara ulaştı.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Sivas

İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu üçgeninde yer alan geniş coğrafi konumuyla farklı iklim koşulları ve ağaç türlerine ev sahipliği yapan Sivas'ta, 2002 yılından itibaren erozyon kontrol, rehabilitasyon, mera ıslahı ve silvikültür (planlı yeni ormanların oluşturulması) amaçlı ağaçlandırma çalışmaları önemli ölçüde arttı.

Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü son 20 yıldaki söz konusu çalışmalarla 154 bin 130 hektar alan daha ağaçlandırıldı.

Sivas Vali Vekili Şakir Öner Öztürk, AA muhabirine, yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ikinci ili olan Sivas'ın yüzde 18'inin ormanla kaplı olduğunu söyledi.

Bu rakamın yüzde 7 olan İç Anadolu Bölgesi ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Öztürk, "Son yıllarda yapılan çalışmalarla orman alanlarımız büyümüş oldu. Toplam 504 bin hektar orman alanına sahibiz. Bunun 154 bini son 20 yılda sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri, Tarım ve Orman Bakanlığımızın koordinasyonunda, valiliğimiz ve orman işletme müdürlümüzle yaptığımız çalışmalarla kentimize kazandırılmış oldu." dedi.

Kentin fidan üretim kapasitesi 20 yılda 10 kat arttı

Öztürk, belirtilen süreçte fidan üretiminde de ciddi artış yaşandığına işaret ederek, "Yıllık 850 bin fidan üretim kapasitemiz varken bugün bu rakam yaklaşık 10 kat artarak 8 milyonun üzerine çıkmış durumda." diye konuştu.

Bal ormanı uygulamasının da kentte orman varlığını artıran diğer önemli husus olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Son yıllarda yapılan çalışmalarla 10 bal ormanı oluşturduk. Bu bal ormanlarının içerisinde daha çok akasya, ahlat, alıç ve kuşburnu gibi fidanları toprakla buluşturarak buradaki orman köylümüzün, arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın daha fazla gelir elde etmelerini sağlamayı hedefledik. Bu açıdan bakıldığında bal ormanı projesi çok yerinde bir uygulama oldu. Genel olarak diğer ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ise ilimizin iklimine ve coğrafi şartlarına uygun sarıçam, karaçam ve yapraklı ağaçları toprakla buluşturuyoruz."

Yeni tabiat parkları ve tescilli mesire alanları yapıldı

Öztürk, ağaçlandırma seferberliği kapsamında yeni tabiat parkları ve tescilli mesire alanları oluşturduklarını da belirterek, "Mesire alanımız sadece 1 taneydi şu an 7 mesire alanımız var. 3 de tabiat parkımız var. Özellikle il merkezinde bulunan Kardeşler Ormanı içindeki alanda da bu sene itibarıyla orman işletme müdürlüğümüz 9 kilometrelik yürüyüş ve bisiklet parkuru oluşturuyor. Bunun dışında hafta sonu vatandaşlarımızın mesire alanı olarak kullandığı Serpincik Göleti çevresinde de Cumhuriyetimizin 100. yılında '100. Yıl Ormanı' yapmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Aşık Veysel Şatıroğlu da unutulmadı

Bölgedeki ORKÖY çalışmalarına da değinen Öztürk, 2002-2022 döneminde orman köylerinde yaşayan 2 bin 368 aileye 61 milyon 348 bin 360 lira ferdi proje kredi ve hibe desteği sağlandığını aktardı.

Öztürk, UNESCO tarafından ilan edilen 2023 Aşık Veysel Yılı'nda, ünlü ozanın memleketi Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde ise 50 bin fidanı toprakla buluşturmaya başladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe'den "Sezonun 26 haftalık özeti" paylaşımı

2023-03-21 14:53 - Spor

Brent petrolün varil fiyatı 76,18 dolar

2023-03-24 10:57 - Ekonomi

Deprem bölgesinde öncelikli malzeme ihtiyacı sürüyor

2023-03-21 12:18 - Çevre-Hayat

AB Ukrayna'ya mühimmat sağlamaya hazırlanıyor

2023-03-20 14:53 - Dünya

NBA'de Philadelphia 76ers'tan üst üste 8. galibiyet

2023-03-19 15:00 - Spor

Kendime yaptığım en büyük iyilik -Zübeyde K. Aslan yazdı-

2023-03-21 05:53 - En Son Yazılar

UBS, Credit Suisse'i satın alıyor

2023-03-19 23:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bediüzzaman Said Nursi'yi vefatının 63'üncü yılında andı

2023-03-23 21:18 - Gündem

Osmaniye'de depremden etkilenen kursiyerler afetzede çocuklar için oyuncak örüyor

2023-03-18 13:53 - Çevre-Hayat

Beşiktaş galibiyet serisini 3 maça çıkardı

2023-03-18 21:28 - Spor

İlgili Haberler

Konya'da 500 bin metrekare arazinin hasadından elde edilen gelir hayır işlerinde kullanılacak

16:17 - Çevre-Hayat

Denizli'de down sendromlu Gülizar ve Selma'nın gelin olma hayalleri temsili düğünle gerçek

16:13 - Çevre-Hayat

Siirt'te özel bireyler hobi bahçesinde yetiştirdikleri böğürtlenlerin hasadını yaptı

14:18 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi doğal serinlik arayanların gözdesi

14:07 - Çevre-Hayat

Konya'da "Karatay Lavanta Festivali" düzenlendi

14:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rusya Devlet Başkanı Putin: Liberal küreselleşme modeli artık hükmünü yitiriyor

18:53 - Dünya

Bolu'nun Göynük ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:27 - Gündem

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde metan gazına maruz kalan 5 asker şehit oldu

18:22 - Gündem

Çankırı'nın Ilgaz ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

18:18 - Gündem

Mersin'de tıra çarpan hafif ticari araçtaki 1'i çocuk 5 kişi öldü

18:02 - Gündem