Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'yi YHT heyecanı sardı

Ramazan Bayramı sonrası hizmete girmesi planlanan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı'nın, güzergahtaki iller Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'de turizme, ekonomiye ve sosyal hayata canlılık getirmesi bekleniyor.

Gündem - 3 yıl önce

Sivas/Yozgat/Kırıkkale
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun "Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı'nı bayram ertesinde açmayı hedefliyoruz" açıklamasının ardından hızlı tren hattının geçtiği Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'de heyecanlı bekleyiş başladı.
Ankara ve Sivas arasındaki mesafeyi 603 kilometreden 405 kilometreye düşürecek YHT Hattı, saatte 250 kilometre hıza uygun inşa edildi. Hızlı tren hattında Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon bulunuyor.

"Sivas ekonomisine çok büyük katkısı olacak"

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, AA muhabirine, yakında başlayacak YHT seferlerini dört gözle beklediklerini söyledi.
Yüksek hızlı tren sayesinde yerli ve yabancı turistlerin Sivas'a gelecek olmasının esnafın yüzünü güldüreceğini dile getiren Demirgil, "Sivas esnafını da hazırlamaya çalışıyoruz. Hediyelik eşya konusunda bir çalışma içerisine girdik. Sivas'a gelecek turistlerin burada rahat edebilmeleri ve hediye alabilmeleri için esnafımızı bilgilendirdik." dedi.
Demirgil, Sivas ile Ankara arasındaki mesafenin 2 saate düşmesinin önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Sivas'taki esnafın işi olduğu zaman Ankara'ya gidecek. O gün işlerini halledip Sivas'a dönebilecek ayrıca İstanbul ve Ankara'daki yerli turistlerin Sivas'a gelmelerini daha da kolaylaştıracak. Bunun için hızlı trenin hayata geçmesi, Sivas esnaf ve sanatkarının en büyük beklentilerinden. Sivas ekonomisine çok büyük katkısı olacak."
Yüksek hızlı trenin kentin turizmine yapacağı katkıya da değinen Demirgil, "Turistler lokantalarda yemeklerini yiyecekler, otellerde kalacaklar, hediyelik eşya alacaklar." diye konuştu.
Esnaf Yasin Çırçır ise hızlı trenin şehre gelecek olmasından dolayı mutlu olduğunu, özellikle yaklaşan yaz dönemi öncesi turizme olumlu etki edeceğini kaydetti.

Yozgat'ta doğa ve termal turizme katkı bekleniyor

Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse de yüksek hızlı trenin Yozgat'a sosyal, kültürel ve ekonomik yönden büyük katkı sağlayacağını vurguladı.
YHT hattında test sürüşlerinin tamamlandığını belirten Köse, "Allah nasip ederse Cumhurbaşkanı'mızın da katılımıyla 28 Nisan günü hem Yozgat hem de Sivas hattımız tamamen hizmete açılmış olacak." ifadelerini kullandı.
Köse, hızlı trenin Bozok Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri ile kentte görev yapan doktorların gidiş gelişinde büyük fayda sağlayacağını söyledi.
Ankara'da yaşayanların 55 dakikada Yozgat'a ulaşabileceğini belirten Köse, "Ankara'daki insanların kısa sürede Yozgat'a ulaşması hem doğa turizmine hem de termal turizme çok büyük katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
Köse, YHT'nin resmi rakamlara göre Ankara'da yaşayan 380 bin Yozgatlı için de önemli bir hizmet olacağının altını çizdi.
Türkiye'nin ilk milli parkının Yozgat'ta olduğunu hatırlatan Köse, "Çamlık Milli Parkı'mız doğal güzelliğiyle, göletiyle, piknik alanlarıyla Ankara'da yaşayan vatandaşlarımıza açıktır. Gelsinler, görsünler, burada güzel vakit geçirsinler, Bozok Yaylası'nın sert havasından teneffüs etsinler." dedi.
Vatandaşlardan Ömer Faruk Katlan ise hızlı trenin Yozgat-Ankara ulaşımını rahatlatacağını kaydetti.

"OSB'lere Ankara'dan pek çok yatırımcı çekeceğini düşünüyoruz"

Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı da yüksek hızlı trenin Kırıkkale'nin beklentilerinden biri olduğunu söyledi.
Ankara-Sivas YHT Hattı'nın faaliyete geçtiği andan itibaren Kırıkkale'ye pek çok değer katacağına inandıklarını dile getiren Saygılı, şunları kaydetti:
"Özellikle Kırıkkale, Ankara'nın hemen yanı başında, iki şehir çok hızlı iletişim halindeler. Ankara ve Kırıkkale arasında günlük ciddi manada insan sirkülasyonu devam etmekte. Bu, hızlı trenle çok daha kolaylaşacağı için şehrimize sosyal ve kültürel anlamda katkı sağlayacağı gibi teşvik bölgesinde yer alan Türkiye'nin ilk Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile diğer OSB'lere Ankara'dan pek çok yatırımcı çekeceğini düşünüyoruz. Bu anlamda yatırımcıların Kırıkkale'ye ulaşmaları ciddi manada kolay olacaktır."
Saygılı, Kırıkkalelilerin de başkent Ankara'ya yarım saatten kısa bir sürede ulaşabilecek olmalarının önemli olduğunu, şehre ulaşımın ne kadar kolay olursa o kadar çok olumlu etki yapacağını sözlerine ekledi.
Esnaf Kürşat Veysel Ilıcan ise "Ankara-Kırıkkale arasında yoğun bir trafik olduğu düşünüldüğüne ve sürekli kullanılan bir yol olduğu için mesafeyi kısaltmak adına çok önemli bir çalışma. İlimize çok büyük yararı olur." değerlendirmesini yaptı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TDT Genel Sekreteri Ömüraliyev Viyana'da temaslarda bulundu

2023-04-05 12:07 - Siyaset

Kadın ve erkek milli haltercilerin Avrupa Şampiyonası'nda madalya beklentisi yüksek

2023-04-10 14:44 - Spor

Milli Savunma Bakanı Akar: TCG Anadolu şanlı ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacak

2023-04-10 15:22 - Gündem

Kar nedeniyle 7 gündür kapalı bulunan Ardahan-Ardanuç kara yolu açıldı

2023-04-04 17:43 - Gündem

PETFORM Genel Sekreteri Kalay, yeni doğal gaz kanununun ithalatta avantaj sağlayacağını belirtti

2023-04-07 12:18 - Ekonomi

İçişleri Bakanı Soylu: Kurduğumuz çadır sayısı 650 bine ulaştı, konteyner kurulumu 50 bini geçti

2023-04-04 20:07 - Siyaset

Adana'da 258 bin 350 litre kaçak akaryakıt ele geçirildi

2023-04-09 10:58 - Gündem

Sivas, Yozgat ve Kırıkkale'yi YHT heyecanı sardı

2023-04-11 11:53 - Gündem

Altın fiyatı rekor seviyeye doğru yükseliyor

2023-04-06 00:14 - Ekonomi

Kars'ta kar yağışıyla köyler beyaza büründü

2023-04-09 12:52 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Gündem

Organ bağışında 143 bin 887 kişi dijital vasiyet oluşturdu

00:03 - Gündem

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları için suç duyurusu

21:42 - Gündem

COP31 Gençlik İklim Ideathonu başvuruları başladı

20:33 - Gündem

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya