Şırnak'ta göçerler hayvanlarını yaylalara götürmek için yola koyuldu

Şırnak'ta kışlaklarda yaklaşık 5 ay kalan göçerler, havaların ısınmasıyla hayvanlarını serin yaylalara götürmek için yola çıktı.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Şırnak
Bölgede hava sıcaklıklarının düşmeye başladığı ekim, kasım aylarında hayvanlarını kışlaklara getiren besiciler, havaların ısınmasıyla serin ve yüksek rakımlı yaylalara gitmek için hazırlıklara başladı.
????
Şırnak'ın İdil ilçesi Sırtköy beldesi ile merkeze bağlı Kumçatı beldesinde kışlaklarda yaklaşık 5 ay kalan göçerler, yazı geçirecekleri Siirt'in Pervari ilçesinde Çemikari Yaylası ile Van, Hakkari, Şırnak üçgenindeki Faraşin Yaylası'na gitmek için hazırlıklarını tamamlayarak çok sayıda hayvanla yola koyuldu.

Yolculuk boyunca koyunları belli aralıklarla sağarak hastalanmalarını önlemeye çalışan göçerler, kurt ve ayı saldırılarına karşı gece nöbet tutarak günler süren yolculuğun ardından yaylalara ulaşacak.
Göçerlerden Hacı Sakın, havaların ısınmasıyla İdil Ovası'ndan yaklaşık bin hayvanla yola çıktıklarını, yaklaşık 20 gün sonra Faraşin Yaylası'na varmayı planladıklarını söyledi.

Yolculuk boyunca birçok zorlukla mücadele ettiklerini belirten Sakın, "Bizim ne gecemiz var ne gündüzümüz. Yağışta çok zorlanıyoruz. Hayvanlarımızın otlanması ayrı bir sorun oluyor gece de kurt ve ayı saldırılarına karşı nöbet tutuyoruz." dedi.
Kumçatı beldesinden Siirt'in Pervari ilçesinin Çemikari Yaylası'na hayvanlarını götürmek üzere yola çıkan Faysal Abay da havaların ısınmasıyla günde 2 noktada durarak hayvanlarını sağdıklarını, daha sonra yollarına devam ettiklerini söyledi.

Merkeze bağlı İkizce köyü yakınlarında mola verdiklerini kaydeden Abay, şöyle konuştu:
"Besicilik bizim işimiz, işimizi severek yapıyoruz. Yaylaya çıkmak için yaklaşık 1 aylık yolumuz var. Bir ay sonra Siirt Çemikari Yaylası'na ulaşacağız. Yaylaları serin suları ve meraları için tercih ediyoruz. Yaylada 3-4 ay kaldıktan sonra tekrar geri döneceğiz."

"Yaklaşık 1 milyon küçükbaş yola çıktı"

Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin ise Şırnak'ta 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvan yetiştirildiğini söyledi.

Bölgenin coğrafi şartlarının küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli olduğunu dile getiren Sezgin, şunları kaydetti:
"Kentte yaklaşık 1 milyon küçükbaş hayvan karların erimesi ve havaların ısınmasıyla birlikte yaylalara gitmek için yola çıkmıştır. Üreticilerimiz, kış döneminde daha sıcak iklime sahip ovalarda hayvanlarını kışlak olarak barındırıyor. İlimizde her geçen gün artacak şekilde küçükbaş hayvanımız yayla yolundadır. Bazı üreticiler hayvanlarını araçlarla da gönderebilmektedir. Hayvanlarını araçlarla belirli bir yere kadar getirip geriye kalan yola devam edebiliyorlar. Sürülerimiz, Hakkari, Van ve Şırnak üçgeninde yer alan Faraşin Yaylası'na doğru hareket halindedir. Besicilerimiz hayvanlarını en iyi şekilde besleyerek ekim, kasım ayına kadar yaklaşık 2 bin rakımlı yaylalardan dönüşe geçeceklerdir. Buralarda hayvanlar et ve süt verimini artıracak şekilde beslenecektir."
Veterinerlerin sürülerin genel sağlık taraması, küpeleme çalışması ve aşı kontrollerini yaptığını belirten Sezgin, göçerlerin sevk belgeleriyle sürülerinin güzergahlarını organize ettiklerini, güvenilir bir şekilde sürülerin yaylalara erişimini sağladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ebru ve minyatür eserlerinden oluşan 'Zuhurat' sergisi sanatseverlerle buluştu

2025-05-20 23:45 - Kültür Sanat

Rusya KGT Başkanı H. Enes Karahan’dan Moskova’da Vietnam taziyesi

2025-05-24 19:21 - Özel Haber

ABD'nin California eyaletindeki uçak kazasında en az 2 kişi hayatını kaybetti

2025-05-23 00:43 - Dünya

İçişleri Bakanlığı, 30 büyükşehir ilçesine kaymakam yerine vali atanacağı iddiasını yalanladı

2025-05-20 21:07 - Gündem

Düzce'de köylerin üzerini kaplayan sis denizi havadan görüntülendi

2025-05-18 15:58 - Çevre-Hayat

Hayvancılık merkezlerinden Şanlıurfa'da Kurban Bayramı öncesi hareketlilik yaşanıyor

2025-05-25 11:28 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

Maltepe Üniversitesi'nde "Yapay Zeka Çağında Öğretmen Esenliği" sempozyumu düzenlendi

2025-05-23 10:23 - Teknoloji

İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırımlar

2025-05-20 13:52 - Dünya

İsrail son bir haftada Gazze'de 10 hastane ve kliniği hedef aldı

2025-05-25 07:27 - Dünya

Doğru Yemek Masası Takımı ile Yemek Odana Şıklık Kat

2025-05-20 12:03 - İnsan-Hayat

İlgili Haberler

Dalgıç çiftten deniz altındaki kirliliğe gönüllü müdahale

01:22 - Çevre-Hayat

Suluin Mağarası'nda 117 metre derinliğe ulaşılıp dalgıçlar için kılavuz hat çekildi

01:07 - Çevre-Hayat

Bitlis ve Muş’ta, Malazgirt Zaferi'nin 955. yıl dönümü etkinlikleri düzenlendi

23:53 - Çevre-Hayat

Medeniyetler şehrinin bunaltan sıcaklarında 'dam palas' keyfi yaşanıyor

12:13 - Çevre-Hayat

Palamut tezgahlara gelmeye başladı, bilim insanlarından 'sürdürülebilirlik' uyarısı

12:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Umman açıklarında petrol tankeri vuruldu

06:58 - Dünya

Kayseri'de yolcu otobüsü ile yakıt taşıyan tankerin çarpıştığı kazada 35 kişi yaralandı

06:37 - Gündem

Küba Devlet Başkanı Diaz-Canel, ABD ile diyaloğun "tıkanmış durumda" olduğunu söyledi

03:23 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ülkesinin yeniden imar ve inşa sürecine girdiğini söyledi

02:33 - Dünya

Kolombiya Cumhurbaşkanı De la Espriella: Deprem bölgeleri yeniden inşa edilecek

02:27 - Dünya