?>

Sırbistan'ın Kosova ile sınır geçişlerinde yol kapatma eylemi başlatıldı

Sırbistan'da Kosova ile sınır geçişlerinde yol kapatma eylemi başlatılırken, sınır kapılarında toplanan kalabalık talepleri yerine getirilene kadar bulundukları alandan ayrılmayacağını açıkladı.

Dünya - 9 ay önce

Ankara

Sırbistan'ın Kosova ile sınır kapılarından birisi olan Jarinje'ye yakın bir yerde toplanan grup, ambulans ve Sırbistan plakalı araçların geçişine izin verirken, ticari mal taşıyan kamyon ve Kosovalıları durduruyor.

Ellerinde 9 maddelik liste taşıyan grup, Kosova'nın kuzeyindeki Kosova polisinin bölgeden çekilerek kontrolü NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü'nün (KFOR) almasını ve Kosova'nın kuzeyinde kapatılan Sırbistan'a ait 5 belediye binasının yeniden hizmete açılmasını talep ediyor.

Talepleri yerine getirilene kadar bulundukları alandan ayrılmayacaklarını açıklayan grup, mevcut sayılarının oldukça az olduğunu ancak Sırbistan genelinden gelecek otobüslerle sayılarının artacağını da ifade etti.

Sırbistan'ın Kosova ile bir diğer sınır kapısı olan Merdare yakınlarında toplanan diğer bir grup da sadece Sırbistan ve Kosovalı Sırpların içinde bulunduğu Kosova plakalı araçların geçişlerini izin verirken kamyonları durduruyor.

Kosova Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Diaspora Bakanı Donika Gervalla-Schwarz da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Priştine’de düzenledikleri basın toplantısında söz konusu konuyla ilgili, “Sınır noktalarını kapatma tehditleri sadece hegemonik niyetlerinin ek bir kanıtı değil, aynı zamanda Sırbistan'ın sözlü tehditlerin ötesine geçen somut provokatif ve istikrarsızlaştırıcı eylemlerinin de bir kanıtıdır.” ifadelerini kullanmıştı.

Kosova Dışişleri Bakanlığı da yaptığı yazılı açıklamayla vatandaşlarına Sırbistan üzerinden seyahat etmeme çağrısında bulunmuştu.

Son dönemde Kosova'nın kuzeyinde faaliyet gösteren Sırbistan'a ait 5 belediye binası ile Sırbistan Postanesi ve Sırbistan'a ait "Posta Tasarruf Bankası"nın şubeleri Kosova kurumlarınca düzenlenen operasyonla kapatılmıştı.

Ayrıca Kosova Merkez Bankasının ülkede nakit ödeme işlemlerinde kullanılabilecek tek para biriminin avro olduğunu düzenleyen yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle, ülkede Sırp dinarının kullanımı sonlandırılmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ÇAYKUR, randevulu yaş çay alım sistemine geçiyor

2024-09-05 21:27 - Ekonomi

ÇAYKUR'dan kota açıklaması

2024-09-03 11:22 - Ekonomi

Hamas: Gazze'deki 6 esir, İsrail bombardımanı sonucu öldü

2024-09-01 23:52 - Dünya

Milli sporcu Cahide Eke'den para judoda bronz madalya

2024-09-05 19:42 - Spor

BM: Gazze'deki vahşet sınır tanımıyor

2024-09-04 23:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uluslararası denizlerde balıkçılığın endüstrisini kurmayı hedefliyoruz

2024-08-31 21:03 - Siyaset

Türkiye ve KKTC arasında iki protokol imzalandı

2024-09-06 21:48 - Siyaset

Ukrayna: Rusya'nın Poltava saldırısında ölü sayısı 51'e, yaralı sayısı 271'e çıktı

2024-09-03 22:52 - Dünya

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yanık'tan Diyarbakır annelerine destek çağrısı:

2024-09-06 12:07 - Siyaset

İsviçre'de tarafsızlık politikasıyla ilgili tartışmalar yaşanıyor

2024-08-31 21:53 - Dünya

İlgili Haberler

Fransa'da, torunları Gazze'de ölen büyükanneden İsrail hakkında "soykırım" şikay

12:17 - Dünya

Trump'ın eski danışmanı Bannon, Elon Musk'ın sınır dışı edilmesi gerektiğini öne sürdü

12:12 - Dünya

UCM'den ABD'nin 4 hakimine yönelik yaptırım kararına tepki

11:57 - Dünya

FAO'ya göre, her yıl 600 milyon kişi gıda kaynaklı hastalıklarla savaşıyor

11:47 - Dünya

İsrail, bayram sabahı da Gazze Şeridi'ne saldırılarına devam etti

11:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Trabzon'da taşkında kaybolan kişiyi arama çalışmalarına devam edildi

12:33 - Gündem

İstanbul'da bayram sabahı yollar boş kaldı

12:27 - Çevre & Seyahat

"Geçici Koruyucu Aile Hizmeti" pilot il Afyonkarahisar'da hayata geçirildi

12:23 - Gündem

Fransa'da, torunları Gazze'de ölen büyükanneden İsrail hakkında "soykırım" şikay

12:17 - Dünya

Trump'ın eski danışmanı Bannon, Elon Musk'ın sınır dışı edilmesi gerektiğini öne sürdü

12:12 - Dünya