?>

Sırbistan-Kosova müzakereleri yine sonuçsuz kaldı

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik Avrupalı liderlerle Brüksel'de yaptıkları görüşmelerden yine sonuç çıkmadı.

Dünya - 2 yıl önce

Kosova

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Vucic ve Kurti ile Brüksel'de iki ayrı toplantı yaptı.

Vucic, görüşmenin ardından Sırp medyasına yaptığı açıklamada, ülkesinin Kosova konusunda yapılan tüm anlaşmaların uygulanmasını istediğini, Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmeyeceklerini ve bunun bilinen bir durum olduğunu vurguladı.

Kosova'nın Birleşmiş Milletler (BM) üyeliğine de karşı olduklarına dikkati çeken Vucic, NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün (KFOR) varlığını ve kapasitesini arttırmasını desteklediklerini dile getirdi.

Vucic, ne kadar ciddi davrandıklarını ve uluslararası toplumun güvenini kimin hak ettiğini dünyaya göstermek için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, "Tüm bölgede barış istiyoruz ve bu hususta sorumlu davranmaya devam edeceğiz." dedi.

Vucic ve Kurti gün boyunca AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile de ayrı ayrı görüşmeler yaptı.

“Yalnızca imzalamak kabul etmek anlamına gelir ve uygulamayı garanti eder”

Kosova Hükümeti, Kurti'nin Avrupalı liderlerle yaptığı görüşmelerin ardından yayımladığı bildiride, Kurti'nin gün boyunca iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik anlaşmanın imzalanmasını talep ettiği bildirildi.

Kurti'nin anlaşmanın imzalanması için AB Liderler Zirvesi'nin doğru yer olacağını ifade ettiği aktarılan bildiride, "Başbakan Kurti'nin bu cömert teklifine rağmen Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Kosova ile bir anlaşma imzalamayı reddetti ve (iki ülkenin daha önceden mutabık kaldığı) Temel Anlaşma ve uygulama ekinin üç ilkesini fiilen geçersiz kılan bir yan mektubun kabul edilmesini talep etti." değerlendirmesinde bulunuldu.

Bildiride, Kurti'nin toplantı sonunda, "Kabul etmek imzalamak demektir, yalnızca imzalamak kabul etmek anlamına gelir ve uygulamayı garanti eder." ifadesine yer verildi.

İki ülkenin sık sık karşı karşıya gelmesindeki ana nedeninin, Sırbistan'ın, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı kendi toprağı olarak görmesi olduğu ifade ediliyor.

AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'deki ABD üslerine eş zamanlı saldırı düzenlendi

2023-10-24 00:33 - Dünya

TCG Anadolu Çanakkale Boğazı'ndan geçti

2023-10-25 18:27 - Gündem

Spor dünyasından Filistin'e destek büyüyor

2023-10-26 16:03 - Spor

Trabzon'da hamsinin 3 kilogramı 100 liradan satılıyor

2023-10-26 16:47 - Ekonomi

İdlib'li öğretmen atık malzemelerden geliştirdiği araçlarla eğitime katkı sağlıyor


2023-10-21 12:12 - Çevre-Hayat

Trabzonspor Teknik Direktörü Avcı: Kazanmaya devam edeceğiz

2023-10-25 17:58 - Spor

Konyaspor'da teknik direktör Aleksandar Stanojevic ile yollar ayrıldı

2023-10-22 15:07 - Spor

Anglosfer istihbaratı Five Eyes, Aksa Tufanı'nda İsrail’i nasıl yanılttı? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2023-10-26 08:26 - En Son Yazılar

Gazze'deki Türk Kızılay personeli Muhammed Askeri'den acil ihtiyaç çağrısı

2023-10-24 17:08 - Dünya

Koç Holding, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlarken logosunu "Çok" olarak değiştirdi

2023-10-23 20:38 - Ekonomi

İlgili Haberler

Berlin’de düzenlenen Filistin’e destek gösterisinde çok sayıda kişi gözaltına alındı

22:22 - Dünya

İngiltere'de on binlerce kişi Filistin'e destek için yürüdü

18:58 - Dünya

İsrail, İsveç'te protesto edildi

18:27 - Dünya

Trump, Epstein dosyalarıyla ilgili Büyük Jüri ifadelerinin yayınlanmasını istedi

17:52 - Dünya

İsrail'in ablukası ve saldırıları altındaki Gazze'de çocuklar 'açlıktan ağlıyor'

14:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Başkentte dün etkili olan sağanak nedeniyle 1402 noktaya müdahale edildi

23:08 - Gündem

Berlin’de düzenlenen Filistin’e destek gösterisinde çok sayıda kişi gözaltına alındı

22:22 - Dünya

Çorum'da sağanak nedeniyle dereler taştı

22:18 - Asayiş

Sultangazi'de kent ormanında çıkan yangın söndürüldü

21:28 - Asayiş

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ukraynalılar teslim olmamalı ve toprak bütünlüklerinin ihlalini kabul etmemeliler

19:54 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor