?>

ŞİÖ Dışişleri Bakanları, İranlı mevkidaşları Abdullahiyan için saygı duruşunda bulundu

Astana'da bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları, örgütün üyesi olarak bugün aralarında olması planlanan ancak helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Dünya - 1 yıl önce

Kazakistan

Kazakistan'ın başkenti Astana'da bir araya gelen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı düzenlendi.

zenlenen toplantıya, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Özbekistan Dışişleri Bakanı Bahtiyar Saidov, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ceenbek Kulubayev, Tacikistan Dışişleri Bakanı Sirojiddin Muhriddin, Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar, Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Ravi Dammu ile İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Safari ve ŞİÖ Genel Sekreter Zhang Ming katıldı.

Örgütün gözlemci ülkesi Belarus Dışişleri Bakanı Sergey Aleynik de toplantıda yer aldı.

Bakanlar, bugün aralarında olması planlanan ancak helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak toplantıya başladı.

Nurtleu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kurucu ülkelerinden biri oldukları ŞİÖ'ye üye ülkeleri Kazakistan'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

Bugünkü toplantının 3-4 Temmuz'da Astana'da düzenlenecek ŞİÖ 24'üncü Zirvesi için yapılan hazırlıkların son aşaması olduğunu dile getiren Nurtleu, ŞİÖ Dışişleri Bakanları Toplantısı'na ilk defa katılan Pakistan ve Belaruslu mevkidaşlarını selamladı.

ŞİÖ Genel Sekreteri Zhang, toplantı sonrası basın mensuplarına açıklama yaptı.

9 üyeden oluşan örgütün 10 yıllık tarihinde uluslararası saygınlığını pekiştirdiğini belirten Zhang, bu süre zarfında üye ülkeler arasında karşılıklı güvenin arttığını bildirdi.

Zhang, bugün toplantıda bakanların örgüt kapsamında çeşitli alanlarda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla pratik etkileşimi güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını ve Astana Zirvesi'ne son hazırlıkları gözden geçirdiklerini kaydetti.

Özellikle Belarus'un tam üye olarak kabul edilmesine ilişkin süreci görüştüklerini aktaran Zhang, Kazakistan'ın dönem başkanlığındaki ŞİÖ Astana Zirvesi'nin örgüte yeni bir ivme kazandıracağını umduklarını söyledi.

Zhang, toplantıda bakanlar tarafından ŞİÖ çerçevesinde çok taraflı işbirliğini geliştirmeyi amaçlayan 22 belgenin imzalandığını ve Pakistan'ın üye olduktan sonra ilk kez bu sonbaharda ŞİÖ Hükümet Başkanları toplantısına ev sahipliği yapacağını ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakıra şekil veren Sakaryalı sanatçı, rölyef tablolarını sergiledi

2024-05-20 18:48 - Kültür Sanat

Trabzonlu çay üreticileri ilk sürgün mayıs hasadı için makas sallıyor

2024-05-17 12:33 - Ekonomi

ABD İçişleri Bakanlığı çalışanı, Biden yönetiminin Gazze politikası nedeniyle istifa etti

2024-05-16 00:17 - Dünya

Göçerlerin çevre illerden Muş'taki yaylalara yolculuğu sürüyor

2024-05-20 18:36 - Çevre-Hayat

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

Türkiye'nin güvenli geleceğini kodluyor

2024-05-19 12:58 - Teknoloji

Beşiktaş, Süper Lig'de yarın Hatayspor'u ağırlayacak

2024-05-17 09:38 - Spor

İstanbul'da öğrenciler kuşların göç güzergahı Boğaz'da gözlem yaptı

2024-05-18 12:42 - Çevre-Hayat

Arda Güler'in yedekten girip gol attığı maçta Real Madrid, Alaves'i farklı yendi

2024-05-15 00:47 - Spor

Süper Lig'de şampiyon bu hafta belli olabilir

2024-05-17 09:58 - Spor

İlgili Haberler

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik senaryoları reddediyoruz

23:32 - Dünya

Gazze Şeridi'ndeki çadırların yüzde 93'ü barınmaya uygun değil

23:07 - Dünya

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya

Çin: İran nükleer sorunundaki çözümsüzlük Orta Doğu'da yeni bir krizi tetikleyebilir

21:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Restorasyonu tamamlanan Halep Kalesi ziyarete açıldı

23:43 - Dünya

Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati: Filistinlilerin göç ettirilmesine yönelik senaryoları reddediyoruz

23:32 - Dünya

Gazze Şeridi'ndeki çadırların yüzde 93'ü barınmaya uygun değil

23:07 - Dünya

Trabzonspor, Fatih Karagümrük'ü mağlup etti

22:52 - Spor

İsrail basını "Witkoff'un 21 maddelik Gazze'de ateşkes teklifi"ni paylaştı

21:57 - Dünya