?>

Sinop'ta maket gemiler emeklilerin elinde şekilleniyor

Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 verilerine göre, Türkiye'de yaşlı nüfus oranı en yüksek il olan Sinop'ta Halk Eğitimi Merkezi'nde açılan maket gemi yapımı kursuna katılan 9 emekli, üretime katkı sunmayı sürdürüyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Sinop

Halk Eğitimi Merkezi bünyesinde açılan maket gemi yapımı kursuna katılan ve tamamı emeklilerden oluşan kursiyerler, el becerilerini ortaya koyuyor.

Emekliler, boş zamanlarını değerlendirdikleri kursta bir yandan üretime katkı sunarken bir yandan da sosyalleşme fırsatı buluyor.

Merkezde görevli gemi inşa öğretmeni Hasan Köse, AA muhabirine, bu tür el işlerinin gönül vermeden öğrenilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Kursa katılan emeklilerin ilerlemiş yaşlarına rağmen üretmeye ve öğrenmeye çok açık olduğunu vurgulayan Köse, tüm gemi modellerini el işçiliğiyle aslına uygun şekilde yaptıklarını dile getirdi.

Bir gemi maketinin yapım sürecinin 3 ay ila 2 yıl arasında değiştiğine dikkati çeken Köse, şunları kaydetti:

"Bu, uzun bir süreç, uzun ve sabır gerektiren bir iş. Bunun için bu işi sevmek lazım. Hepsi de severek yaptıkları için çok güzel ürünler çıkıyor. Burada hiçbir karşılık beklemeden, tamamen bu işe kendilerini adadıkları için dışarıdan daha güzel vakit geçiriyorlar. Boyasından yelken bezine, dikmesine, ahşap işinden elektrik işine kadar her şey burada yapılıyor. Tabiri caizse her şeyden anlamak gerekiyor, anlıyorlar da. Kendilerini geliştirecek, heyecan verecek yeni şeyler öğreniyorlar."

"Üretip öğrenmek bizim için yaşam kaynağı oluyor"

Kursiyerlerden emekli öğretmen Reyhan Özer, el işçiliğinin azim ve özveri istediğine işaret etti.

Kursun kendilerine hem yeni bir şeyler öğrenme hem de sosyalleşme anlamında önemli katkı sunduğunu anlatan Özer, "Kurs binasında hepimiz aile ortamı içerisinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Tabii belli bir özveri istiyor, severek yapmak gerekiyor. Hoşça vakit geçiriyoruz. Hem öğreniyor hem üretiyoruz." ifadesini kullandı.

Yaptıkları eserlerin çevrelerindekiler tarafından takdir edildiğini aktaran Özer, "Güzel bir hobi çalışması yapıyoruz. Herkese de tavsiye ederiz, gençlere özellikle. Gelir elde etmek isteyenler de güzel bir sanat öğrenebilirler. Üretmek büyük bir zevk. Yoktan bir şeyler meydana getirmek, ortaya koymak insana büyük zevk veriyor. Üretip öğrenmek bizim için büyük yaşam kaynağı oluyor." diye konuştu.

"Emekliler ileride ailelerine hatıra olacak eserler bıraksın"

Emekli Süha Yamacı, sabah uyandıklarında akıllarında hep kursun olduğunu söyledi.

Halk eğitimin kendilerine sunduğu imkanın tadını çıkardıklarını belirten Yamacı, şunları kaydetti:

"Halk eğitim sayesinde bir sürü şeyler öğrendik. Biz emek veriyoruz, onlar emek veriyor, yılın sonunda da bir sergimiz oluyor, yaptıklarımızı halkımızla paylaşıyoruz. Onlardan gelen güzel bir söz bizi mutlu ediyor, gurur veriyor. Birçok emekli arkadaş var. Kahvehanede dolaşacaklarına gelsinler, burada bir şeyler öğrensinler, üretsinler. Ailelerine, çocuklarına ileride hatıra olabilecek eserler bıraksınlar."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor 2022'de şampiyonluk hasretini sonlandırdı

2022-12-31 11:22 - Spor

Trabzonspor, Karagümrük'e farklı yenildi

2022-12-28 23:48 - Spor

New York borsası 2008'den bu yana en kötü yılını tamamladı

2022-12-31 10:48 - Ekonomi

Yaban hayatı için yemleme döneminde 2500 ton yem doğaya bırakıldı

2022-12-30 14:32 - Gündem

Ligde beş maçtır kaybetmeyen MKE Ankaragücü, üst sıralarda kalıcı olmak istiyor

2022-12-25 11:39 - Spor

Atık malzemelerden üretilen dev kuklalarla çocuklara çevre bilinci aşılanıyor

2022-12-28 12:24 - Çevre-Hayat

Süt üreticileri 2023'te koruyucu tedbirler alınmasını istiyor

2022-12-27 14:55 - Ekonomi

BBP Genel Başkanı Destici, EYT düzenlemesinin hayırlı olmasını diledi

2022-12-29 10:04 - Siyaset

Altay Bayındır'a sürpriz talip

2022-12-27 11:16 - İnsan&Hayat

Diyarbakır Anneleri'nin sesi Nevşehir'den dünyaya duyurulacak

2022-12-29 14:28 - Gündem

İlgili Haberler

Sıcaktan bunalanlar Ardahan'ın karlı yaylalarında serinliyor

14:14 - Çevre-Hayat

Kuyucuk Gölü'nün kurtarılması çalışmalarına yabancı bilim insanları da destek veriyor

13:23 - Çevre-Hayat

Ilgaz Dağı'nın zirvesinde açan çiçeklerle bahar yeni yaşanıyor

13:18 - Çevre-Hayat

Tropikal bahçenin kelebekleri makro objektifle yakından görüntülendi

13:14 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta "asrın felaketi"nden bu yana 319 çocuk koruyucu ailesine kavuştu

13:07 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İklim Kanunu ile inşaatlarda karbon ayak izini azaltan yöntemlerin kullanılması bekleniyor

14:13 - Ekonomi

Bilecik'te üretilen yapay zeka kontrollü raflar 85 ülkeye ihraç ediliyor

14:09 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: İkinci çeyrekte sanayide güçlü bir yıllık büyüme bekliyoruz

14:04 - Ekonomi

Fenerbahçe, stat ismi ve forma göğüs sponsorluğu için Chobani ile görüşmelere başladı

13:59 - Spor

Sakarya ve Zonguldak'ta denize girişler yasaklandı

13:53 - Gündem