?>

Sinop'ta geleceğin şef adayları lakerdanın farklı yapım tekniklerini öğrenecek

Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerine, kente özgü coğrafi işaret belgeli lakerdanın (tuzlu balık) kriterlere uygun farklı sunum ve yapım teknikleriyle ilgili uygulamalı eğitim verilecek

Magazin - 8 ay önce

Sinop

Karadeniz'de avlanan torik ve palamuttan yapılan lakerdanın tanınırlığını artırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.

Adına festival ve yarışmalar düzenlenerek daha geniş kitlelere ulaşması için çaba gösterilen tescilli lezzet, 264 öğrencinin bulunduğu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitim alan geleceğin şef adaylarının ellerinde "yeni nesil lakerda" olarak tanımlanan farklı sunum ve yapım teknikleriyle sofraları süslemeye hazırlanıyor.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hasibe Yazıt, üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin bulundukları bölgeye özgü yöresel lezzetleri ön plana çıkaracak çalışmalar yapmak olduğunu söyledi.

Sinop'un yöresel lezzetleri arasında bulunan lakerdanın tanıtımı konusunda son yıllarda önemli adımlar atıldığını vurgulayan Yazıt, kendilerinin de buna destek olmak istediklerini dile getirdi.

Bu kapsamda kentte 5 yıldır yapılan lakerda festivalini yakından takip ettiklerini, yapımıyla ilgili gördükleri eksikleri not aldıklarını anlatan Yazıt, önemli olarak gördükleri bu lezzetin sofralarla buluşma sürecine katkı sunacaklarını belirtti.

Yazıt, üniversite olarak ilk etapta öğrencilerine lakerdanın sunum teknikleriyle ilgili teorik ve pratik eğitim verdiklerine işaret ederek, "Özellikle yöresel mutfaklarda, dünya mutfaklarında yöresel ürünlerimizi günümüz koşullarında daha farklı nasıl sunabilirizi gösteriyoruz. Değişen koşullarda yoğun koşuşturma içerisinde uzun saatler yemek yapmaya fırsatımız yok. Bu kısa zamanlarda eğitimin, bilincin de artmasıyla insanlar lezzetli, sağlıklı yemekler yemek istiyor. Bu noktada lakerda önemli bir ürün." ifadelerini kullandı.

"Öğrencilerimiz aldıkları eğitime bilgi ve becerilerini de ekledi"

Öğrencilere lakerdanın sunumuyla ilgili verdikleri eğitimlerin meyvelerini almaya başladıklarını, bu eğitimlere şimdi yapımı da eklemeyi planladıklarına dikkati çeken Yazıt, "Öğrencilerimiz aldıkları eğitime bilgi ve becerilerini de ekledi ve ortaya çok güzel tabaklar çıktı. Bu noktada Sinop'taki yiyecek içecek işletmeleri, bizlerle temasa geçerek öğrencilerimizin yaptığı tabakları işletmelerinde reçetelendirmek istediklerini söyledi." dedi.

Yazıt, sunumda belli aşamaya geldikleri lakerda konusunda ikinci adım olarak yapım tekniklerini uygulamaya koymaya hazırladıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ortaya çıkardığımız bazı sorunlar var. Lakerda yapımının net olarak bilinmediğini fark ettik. Standart olarak ne kadar tuz oranı kullanılması gerekiyor gibi. 2023'te coğrafi işaret mahreci almış ama Türk Patent ve Marka Kurumunda yüzde 20 tuz oranı görülüyor. Su Ürünleri Fakültesindeki hocalarımızla bunun yüzde 20 olmaması gerektiğini konuştuk. Bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapacağız birlikte. Öğrencilerimize workshoplar yaparak, teknik ve bilgi açısından eğitimler vereceğiz. İyi bir lakerda nasıl yapılır, bunun standardı nedir, uygulamalı olarak gösterip daha sonra yarışmaya katılarak bunun nasıl olması gerektiğini birincilikle, ikincilikle sonuçlandıracağımızı ümit ediyoruz."

Sunumunu "Yeni nesil lakerda" olarak tanımladı

Lakerda Festivali'nde "özgün ve tarif sunumu" kategorisinde birinci olan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4. sınıf öğrencisi Harun Uyar ise farklı sunum tekniği uygulayarak jüri üyelerine sunduğu tabağın çok beğenildiğini söyledi.

"Yeni nesil lakerda" olarak tanımladıkları sunumda lakerdanın tuz oranını düşürmeye yönelik işlemler yaptığını anlatan Uyar, "Kullandığımız dip soslar ve yancılarıyla tuz oranını düşürüp nasıl en lezzetli hale getiririz diye uğraştık. Lakerdanın üzerine tat olarak dengelemesi için kuru üzüm kullandım ki yediğimizde ağzımızdaki tuzu biraz daha hoş bir tatla dengelemek istedim." diye konuştu.

Aynı festivalde "en lezzetli tabak" kategorisinde birincilik elde eden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 4. sınıf öğrencisi Dilara Yılmaz da gastronomi bilgileriyle harmanladığı tabağın herkes tarafından güzel karşıladığını dile getirerek, "Lakerda, kırmızı soğan dere otuyla sunulan bir meze idi. Bunu farklı ürünlerle kombine ettik. Lakerdayı ham olarak fesleğen sosu üzerinde kullandım. Alt kısmına da chia ile cevizi harmanladım. Çok beğenildi." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

AJet filosuna 9 uçak daha katıyor

2024-11-15 15:08 - Ekonomi

Avustralya Senatosu, Aborjin Senatör Thorpe'un İngiltere Kralı'na tepkisini kınadı

2024-11-18 13:32 - Dünya

TSK'nın göz bebeği "bordo bereliler" hayat kurtaran eğitimler alıyor

2024-11-19 11:02 - Gündem

Kolay İşverenlik Uygulaması'ndan 105 bine yakın iş yeri yararlandı

2024-11-19 12:07 - Gündem

ABD askerleri, Güney Kıbrıs'ın verdiği Mari'deki üsse yerleşmek için gün sayıyor

2024-11-13 11:48 - Dünya

Sigorta sektörü 2030'da 44,3 milyar dolarlık prim üretimi hedefliyor

2024-11-18 18:38 - Ekonomi

Ağrı Ovası kar ve sisle kaplandı

2024-11-17 11:17 - Çevre-Hayat

Tahkim Kurulu, Gaziantep FK ve Adana Demirspor ile başkanlarının cezasını kaldırdı

2024-11-15 21:37 - Spor

Çiftçilere 252,8 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldı

2024-11-15 18:33 - Ekonomi

Biden ve Lula da Silva, G20 Liderler Zirvesi marjında Amerika kıtasındaki sorunları görüştü

2024-11-20 10:22 - Dünya

İlgili Haberler

Mısır'ın çöl mucizesi Siva Vahası 'doğa ile tedavi'nin buluşma noktası olarak öne çıkıyor

03:02 - Magazin

Hurda demirlerden yapılan 'Van Gölü Canavarı' heykeli 350 bin liradan satıldı

12:33 - Magazin

Fethiyeli çiftin kayığında pişen gözlemeler lüks yatlardaki tatilcilerden talep görüyor

12:48 - Magazin

Avla Kanyonu misafirlerini masalsı bir yolculuğa çıkarıyor

12:37 - Magazin

Gaziantep'teki kendir üretilen mağara fotoğrafçıların uğrak mekanı oldu

12:22 - Magazin

Günün Manşetleri

Ümraniye'de 40 bin Türk bayrağı dağıtılıyor

15:23 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 98 artarak 60 bin 430'a çık

14:57 - Dünya

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 7 ayda 250 bin ton yük taşındı

14:52 - Ekonomi

Kamu işçisinin zam görüşmeleri sonuçlandı

14:33 - Ekonomi

Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü imzalandı

14:13 - Ekonomi