?>

'Singapur ile 2 milyar dolarlık dış ticaret hedefi'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, İnşallah STA 1 Ekim itibarıyla devreye girecek, hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum." dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

SİNGAPUR (

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye-Singapur arasındaki Serbest Ticaret Anlaşmasının (STA) 1 Ekim itibarıyla devreye gireceğini belirterek, "Hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum." dedi.

Zeybekci, Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Singapur İş Forumu'nda konuştu.

Singapur ile 2014 yılında STA görüşmelerinin başlatıldığını anlatan Zeybekci, ilk görüşmelerden sonra iki tarafın birbirine asla "hayır" demediğini fark ettiklerini aktardı. Zeybekci, şunları kaydetti:

"Son dönemdeki popüler tartışmaların da odağında olan Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği Anlaşmasının güncellenmesi... Bununla ilgili biz Singapur ile bir laboratuvar çalışması yapalım dedik. Singapur ile ülke olarak tarihimizin en geniş, kapsayıcı STA'sını görüşmeye başladık ve 2015 yılında bitirdik. Bakan olarak ilk geldiğim ülke olan Singapur, Bakan olarak başlayıp bitirdiğim ilk Serbest Ticaret Anlaşması da Singapur-Türkiye arasındaki oldu."

Zeybekci, iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 48 civarında bir artışla devam ettiğini, bu sene sonunda tarihi bir zirve yakalanabileceğini belirterek, "İnşallah STA 1 Ekim itibarıyla devreye girecek, hedef olarak 2 milyar dolarlık dış ticaret hacmini 2018 yılı sonunda yakalayacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Sanayici ve iş adamlarının yatırım yapması için de STA'nın son derece önemli olduğunu vurgulayan Zeybekci, gerek hizmet yatırımları, gerek kamu alımları gerekse diğer sanayi alanlarındaki ürünlerin serbestçe üretilmesi ve satılabilmesi için de STA'nın önem taşıdığını dile getirdi.

"Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması da güncellenecek"

Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla Çiftçi Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının da STA'ya uygun olarak güncelleneceğini bildiren Zeybekci, "Bu yıl sonuna kadar bu konuda bir noktaya geleceğimize inanıyorum." diye konuştu.

Zeybekci, ülkelerin sadece kendi nüfusları oranında bir ekonomiyi ifade etmediklerini vurgulayarak, Singapur ve Türk iş dünyası için asıl önemli fırsatın üçüncü ülkelerde iş birliği olduğunu, Türk iş adamlarının da Singapur'u bir platform olarak görerek, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliğinin (ASEAN) verdiği ivmeyle bu coğrafyada çok önemli fırsatlar yakalacaklarını, bu durumun Singapurlu iş insanları için de Türkiye'nin coğrafyasında mümkün olabileceğine işaret etti.

Singapurlu iş insanlarına seslenen Zeybekci, "Halihazırda dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemi olan Proje Bazlı Teşvik Sistemi ile sizleri yatırıma çağırıyoruz. Yatırım için Türkiye'ye geldiğinizde her şeyi konuşabiliriz, her şeyi pazarlık edebiliriz. Sayın Başbakanımızın tabiriyle 'size özel ceket diker' gibi her birinizi ayrı ayrı bu teşviklerden yararlandırabiliriz. Sizler için özel yatırım teşvik belgeleri düzenleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

"Kazan kazan sistemi devreye girecek"

Dış Ekonomik İlişkiler Başkanı (DEİK) Ömer Cihad Vardan da DEİK ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

DEİK'in 135 ülkeyle ilişki içerisinde olduğuna dikkati çeken Vardan, Türkiye ve Singapur arasındaki STA ile iki ülke için kazan kazan sisteminin devreye gireceğini ifade etti. İki ülke iş insanlarının üçüncü ülkelerde iş yapmak istediklerini aktaran Vardan, bu iş birliğinin Afrika ve Körfez ülkelerinde gerçekleştirilebileceğini vurguladı.

Vardan, ASEAN'ın sadece siyasi değil ticari özellik de taşıdığına dikkati çekerek, Birlik kanalıyla önemli çalışmalar yapmak istediklerini de söyledi.

Muhabir: Seval Ocak Adıyaman

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bangladeş'in kurucu Cumhurbaşkanı Rahman anıldı

2017-08-16 03:06 - Gündem

Batman'da "Hayat Namazla Güzeldir" etkinliği düzenlendi

2017-08-21 01:12 - Kültür Sanat

Cezaevinden FETÖ'cülere 'hero' motivasyonu

2017-08-17 17:47 - Gündem

Yaralı 4 bin 500 yaban hayvanına yardım eli uzatıldı

2017-08-20 17:17 - Gündem

2 bin 700 yıllık mezarlara uluslararası inceleme

2017-08-14 16:12 - Kültür Sanat

'Singapur ile 2 milyar dolarlık dış ticaret hedefi'

2017-08-21 15:17 - Ekonomi

Polis baskınında pitbull tedirginliği

2017-08-19 16:02 - Asayiş

Van'da terör saldırısı: 1 çocuk yaralı

2017-08-16 02:10 - Gündem

Barselona'daki saldırıda yaralanan Eroğlu'ndan teşekkür mesajı

2017-08-19 19:17 - Dünya

'Telafer operasyonuna Haşdi Şabi'nin katılımından endişeliyiz'

2017-08-20 20:37 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye, Londra Teknoloji Haftası'nda en büyük ülke pavilyonuyla teknoloji gücünü sergiliyor

18:42 - Ekonomi

ABD ve Çin, ticaret görüşmelerinin yeni turuna Londra'da başladı

17:53 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, Bafra ve Çaycuma Sera OTB'lerinde üretime başlandığını bildirdi

14:37 - Ekonomi

Türk Kızılay 168 bin 584 hisse kurban kesimi gerçekleştirdi

14:32 - Ekonomi

Moskova Borsası, Bitcoin endeksini yayınlamaya başlayacak

14:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye, Londra Teknoloji Haftası'nda en büyük ülke pavilyonuyla teknoloji gücünü sergiliyor

18:42 - Ekonomi

Los Angeles'taki düzensiz göçmenlere destek protestoları gece boyunca sürdü

18:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek için taziye mesajı

18:33 - Siyaset

Berlin'de, İsrail'in 'Madleen' gemisine saldırısı protesto edildi

18:23 - Dünya

Madleen yelkenlisinde alıkonulan 12 aktivistin hala İsrail’e getirilmediği bildirildi

18:08 - Dünya