?>

Şimşek referandum sonrası gündemi değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, referandum sonuçlarına ilişkin olarak, "Çok net demokrasimiz, ülkemiz, milletimiz kazanmıştır." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'de katıldığı programda referandum sonuçlarını değerlendirdi.

Gaziantep ve bölgesinde referandumun sonuçlarına ilişkin soru üzerine Şimşek, kentin, Türkiye'nin önünü açma anlamında çok büyük başarıya imza attığını, yüzde 62,5'lik 'evet' oranıyla diğer büyük şehirlere oranla daha iyi performans ortaya koyduğunu söyledi.

Referandum için ekip olarak çok çalıştıklarını anlatan Şimşek, toplumun geniş kesimleriyle bir araya geldiklerini, güzel interaktif diyaloglar oluşturduklarını söyledi.

Şimşek, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de sonuçların oldukça iyi olduğunu belirterek, bunda birkaç faktörün etkili olduğunu dile getirdi.

Kamu düzeninin sağlanmasının bölgeyi ciddi bir şekilde rahatlattığına işaret eden Şimşek, cazibe merkezlerinin de henüz tam olarak devreye girmemesine rağmen ciddi bir umut kaynağı oluşturduğunu kaydetti.

Şimşek, muhalefetin halk oylaması sürecinde çok ciddi bir dezenformasyon çabası bulunduğunu, kendilerinin de bunu düzeltmeye çalıştığını söyledi.

Sonuç itibarıyla milletin önemli bir çoğunluğunun anayasa değişikliğinin önünü açtığını belirten Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu anayasa değişikliğinin üç tane çok temel faydası olacak, ekonomiye yansıması anlamında. Birincisi yönetimde istikrar. Bundan sonra hükümet krizlerinin yaşanma olasılığı son derece düşük. 5 yıl kesintisiz icraat yapma imkanı son derece yüksek. İki başlılığın getirebileceği sıkıntılar temelde ortadan kalkmış oldu. Üçüncüsü, bundan sonra hem hükümet doğrudan doğruya milli iradeden kaynağını alacak hem Meclis doğrudan doğruya vatandaşın oyuyla oluşacak. Güçlü bir Meclis ve hükümet olacak. Bundan sonra demokrasinin kesintiye uğrama riski son derece düşük. Çok net demokrasimiz, ülkemiz, milletimiz kazanmıştır. Burada değişen bir rejim yok, sadece bir hükümet sistemi değişikliğine gittik. O da beraberinde istikrar getirecektir, istikrar reformlarla desteklenirse cidden refah artışı olur."

"İngiltere'nin AB'den ayrılma kararında da benzer sonuç çıktı"

Şimşek, halk oylamasında sandıktan "hayır" çıkan illere ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Burada bir belediye, milletvekili seçimi yapmıyorsunuz, bir hükümet sistem değişikliğini halka sunuyorsunuz. Sonuçta çok net şekilde 'evet' çıkmıştır. Yaklaşık 1,4 milyon bir oy farkı var." dedi.

Çeşitli ülkelerde son yıllarda yapılan tüm referandumların bu tür yakın sonuçlar verdiğine işaret eden Şimşek, "Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı) de öyleydi. Sonuçta bir öneri var, o öneriyi destekleyenler ve desteklemeyenler var. Eğer biz anayasa değişikliğinin içeriğini konuşsaydık, içerikle ilgili bir değerlendirme esas olsaydı bütün bu süreçte, ben inanıyorum ki çok daha yüksek bir 'evet' çıkardı." ifadelerini kullandı.

Şimşek, dünyanın herhangi bir yerinde birçok konunun referandum sonuçlarını etkileyebildiğine işaret ederek, günün şartlarının ve konjonktürün çok belirleyici olduğunu, dezenformasyonun da etkisinin bulunduğunu söyledi.

"Hiçbir zaman partimiz fırsatçılık yapıp, seçimleri erkene almadı"

AK Parti'nin geçmişine bakıldığında hiçbir zaman fırsatçılık yapmadığını ve seçimleri erkene almadığını belirten Şimşek, "Her dönem bu konular konuşulur, tartışılır ama böyle bir şey hiç olmadı. Cumhurbaşkanı'mız dün takip edebildiğim kadarıyla çok net bir şekilde seçimlerin 2019 Kasım ayında yapılacağını yanlış hatırlamıyorsam ifade ettiler. Bu çok net. Neden? Çünkü işimiz var. Bizim çok hızlı bir şekilde bir taraftan yapısal reform, bir taraftan da iş, aş ki bunlar birbiriyle ilişkilidir, bir taraftan da yeni sisteme hazırlıklar gerekir." diye konuştu.

Şimşek, zor bir dönemin arkada bırakıldığına işaret ederek, "En kötüsü geride kaldı. Şimdi referandum belirsizliği de Türkiye'nin uzun vadeli hükümet yönetim sistemine ilişkin kaygıları da ortadan kalktı. Türkiye artık istikrar bekliyor. İstikrar reformlarla desteklenirse kalıcı güçlü refah artışını getirecek." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ekonomide atması gereken adımlar için 5-6 eksen bulunduğunu ve hepsinin üzerinde çalışmak gerektiğini vurgulayan Şimşek, çok geniş kapsamlı dönüşüm gerektiğini, bu dönüşümde endüstri, sektörel ve mikro düzeylerde reformların ve dönüşüm programlarının devreye gireceğini söyledi.

"Fonların fonunu genişletebiliriz"

Şimşek, Türkiye'nin katma değeri yüksek üretime geçmesi, bilgi yoğun teknolojide üretim yapmasının mikro ve makro bileşenlerinin olduğunu dile getirerek, geçen sene uluslararası normlarda bir patent kanunu çıkardıklarını hatırlattı.

Ar-Ge ve tasarımın ticarileşmesinin önünü açacak önemli adımlar attıklarına, bunun için kitle fonlamasının bir enstrüman olduğuna işaret eden Şimşek, bununla ilgili tasarının Mecliste olduğunu belirtti. Şimşek, "Geçen fonların fonunu başlattık, onu daha da genişletebiliriz. Varlık Fonu daha güçlü bir şekilde gelecek vadeden şirketlere destekleyici olabilir. Kalkınma Bankasına ilişkin yeniden yapılandırma yeni bir gündem maddesi. Bunun gibi birçok konu var. Bunların hiçbiri tek başına sihirli değil, bir ekosistemden bahsediyoruz. " değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Zeynep Akyıl-Merve Özlem Çakır

Haftanın Öne Çıkanları

CHP halk oylaması sonuçlarını Parti Meclisinden takip ediyor

2017-04-16 22:27 - Siyaset

Hubble Uranüs'teki 'auroraları' görüntüledi

2017-04-11 17:57 - Teknoloji

Turmaks, AB için Mali'ye mobil klinik teslim edecek

2017-04-17 15:01 - Genel

Tümgeneral Saldık darbe girişimi gecesi silahlığı kilitletmiş

2017-04-13 14:25 - Genel

Erdoğan Musevilerin Hamursuz Bayramını kutladı

2017-04-11 18:47 - Gündem

650 yıllık tarihi türbe taşınıyor

2017-04-15 19:17 - Gündem

İsrail 23 Filistinliyi Mescid-i Aksa'dan uzaklaştırdı

2017-04-10 18:17 - Dünya

Mobilya sektöründe 'KDV' memnuniyeti

2017-04-10 17:02 - Ekonomi

Ekrem Dumanlı ve 15 kişiye darbeye teşebbüsten müebbet istemi

2017-04-14 16:47 - Gündem

Sylvester Stallone Warner Bros'a dava açtı

2017-04-13 21:17 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Türkiye'nin rüzgar enerjisi yerli sanayi ve elektrik üretimiyle enerji arzında kilit rol oynuyo

16:23 - Ekonomi

e-Ticarette "dijital eğlence" sektörünün lideri geçen yıl oyun kategorisi oldu

16:18 - Ekonomi

Tarım Kredi Kooperatif marketleri "genç yaş grubu"na odaklandı

15:52 - Ekonomi

Bankalar 2024'te 5 milyar dolarlık sigorta primi üretti

15:43 - Ekonomi

İngiliz Burberry 1700 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor

14:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye'nin rüzgar enerjisi yerli sanayi ve elektrik üretimiyle enerji arzında kilit rol oynuyo

16:23 - Ekonomi

e-Ticarette "dijital eğlence" sektörünün lideri geçen yıl oyun kategorisi oldu

16:18 - Ekonomi

Bakan Fidan, Ukraynalı mevkidaşı Sybiha ile Ukrayna-Rusya arasındaki ateşkes çabalarını görüştü

16:13 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dörtlü liderler toplantısına katılması dünya basınında geniş yankı buldu

16:08 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, yarın ABD'li ve Suriyeli mevkidaşlarıyla görüşeceğini açıkladı

16:03 - Siyaset