?>

Silahlı drone, Togan ile ilke imza atacak

TSK envanterine girmek için gün sayan Songar'a TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen Togan silah sistemi entegre ediliyor.

Teknoloji - 6 yıl önce

Ankara

Milli silahlı drone sistemi Songar'ı geliştiren ASİSGUARD ve TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE), insansız hava araçlarını silahlandırmaya yönelik iş birliğini hayata geçirdi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ASİSGUARD ve TÜBİTAK SAGE, çalışma alanlarındaki kabiliyetlerinden yola çıkarak tümleşik çözümler sunmak üzere mutabakat anlaşması imzaladı.

Anlaşma kapsamında ASİSGUARD tarafından geliştirilen ve TSK envanterine girmek için gün sayan Songar silahlı drone sistemi ile TÜBİTAK SAGE'nin Togan Havadan Bırakılan Güdümsüz/Düşük Profil Güdümlü Mühimmatı'nın güçleri birleştirilecek. Böylece, mühimmat, atış kontrol sistemi ve silah yer kontrol istasyonundan oluşan, iç güvenlik, yakın hava desteği operasyonlarında kullanılabilecek maliyet etkin bir platform oluşturulacak.

Yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen ileri teknolojilerin yenilikçi çözümlere dönüştürülmesini sağlayacak proje sonunda ortaya çıkan çözüm, silahlı drone sistemiyle yakın hava desteği sağlamak üzere Türkiye'de bir ilk olacak.

ASİSGUARD Genel Müdürü Ayhan Sunar, Songar'a yeni yetenekler kazandırma çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, "Otomatik makinalı tüfekten sonra bomba atar entegre ettiğimiz Songar'ı TÜBİTAK SAGE ile yaptığımız iş birliğiyle geliştirmeye devam ediyoruz. Hem maliyet anlamında hem de sahada çok daha etkin bir çözüm sunmak üzere Eylül 2019'da başladığımız çalışmalarda, kısa bir süre içinde önemli bir yol kat ettik ve yapılan testlerde başarılı bir şekilde atış yapmaya başladık." dedi.

Yakın hava desteğinde yüksek saldırı kabiliyeti

Platformda öne çıkan özellikler arasında, havada kurulan yakınsama, zaman ayarlı, çarpma etkili tapa sistemi, yüksek etkili harp başlığı, geliştirilmiş atış kontrol hesaplama algoritmaları, kayar harita entegreli yer kontrol istasyonu, görev planlama ve otonom görev icrası öne çıkıyor.

Tekli bomba tutma ve bırakma mekanizmasına sahip platform aynı zamanda sahip olduğu yüksek çözünürlüklü, geniş açılı pilot kamerası ile gerçek zamanlı görüntü aktarımı ve kaydı yapabilecek. Yer kontrol istasyonuna entegre görev planlama özelliğine sahip sistem, otomatik iniş ve kakış kabiliyetine sahip olacak.

Togan silah sistemi, insansız hava araçlarında çoklu taşıma ve bırakma imkanı sağlayan "Salan" ile birlikte envanterdeki NATO 81 milimetre havanların ağırlık eşdeğerinde geliştirildi. Salan entegre atış kontrol sistemiyle kullanılan Togan, personel etkinliği artırılmış bilyeli havanlara havadan atım yeteneği kazandırarak görece çok düşük maliyetli hava-yer mühimmatı elde edilmesini sağlıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yarıyıl tatilinde çocuklar eğlenceye doyacak

2020-01-17 14:22 - Çevre-Hayat

Kübra Dağlı dünya şampiyonasına sıkı hazırlanıyor

2020-01-23 15:02 - Spor

Mehmetçiğin 'can dostları' zorlu eğitimden geçiyor

2020-01-18 14:47 - Çevre-Hayat

Libya Konferansı Bildirgesi açıklandı

2020-01-20 01:32 - Dünya

Süper Lig'de kritik haftalar başlıyor

2020-01-21 16:29 - Spor

Boğaz'ın rotasında dümen tutan eller

2020-01-18 15:02 - Çevre-Hayat

Rahşan Ecevit son yolculuğuna uğurlandı

2020-01-19 19:43 - Genel

'Her şeyiyle turun bize yakıştığını düşünüyorum'

2020-01-23 02:47 - Spor

Ozzy Osbourne parkinson hastası olduğunu açıkladı

2020-01-22 13:47 - Dünya

Zürafa Şakir 'baba' oluyor

2020-01-22 15:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ünüvar: Filomuzu güçlendirmek, temel hedeflerimizdendir

16:03 - Teknoloji

Sapanca Gölü'nde oluşan kabarcıkların su kalitesine zarar vermediği belirlendi

13:12 - Teknoloji

Nurus, İzmir'de mağaza açtı

12:52 - Teknoloji

Çin, Hollanda hükümetinin Nexperia'ya el koyma tedbirini askıya almasından memnun

12:13 - Teknoloji

LEVENT Hava Savunma Sistemi ilk hedefini vurdu

11:23 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Şekerde 2026-2027 dönemi kotaları belirlendi

09:03 - Ekonomi

Safranbolu'da tarihi konakta çıkan yangına müdahale eden iki itfaiye eri yaralandı

08:53 - Asayiş

İzmir, Ankara ve İstanbul'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 zanlı gözaltına alındı

08:48 - Asayiş

Demirtaş’a güveniyorum, Arınç’a inanıyorum! -Güven Akıncı, Zürih'ten yazdı-

08:36 - En Son Yazılar

İran’daki benzeri görülmemiş kuraklığa iklim değişikliğinin yol açtığı belirlendi

08:35 - Dünya