?>

Siirt'te atıl arazi özel bireyler için hobi bahçesine dönüştürüldü

Siirt'te oluşturulan hobi bahçesi, özel bireylerin tarımla uğraşarak rehabilite olmalarına katkı sunuyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Siirt

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının desteğiyle Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezince geçen yıl hazırlanan proje kapsamında, 18 dönümlük atıl alan, özel bireyler için hobi bahçesine dönüştürüldü.

Alana fıstık, Trabzon hurması, kayısı, badem, şeftali ve kiraz başta olmak üzere yaklaşık bin fidan dikildi, 200 metrekare sera oluşturuldu. Günün büyük bölümünü serada geçiren 52 engelli, sebze yetiştiriyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer Faruk Ergün, AA muhabirine, Bakanlığa sundukları "Tarımsal Rehabilitasyon Projesi" kapsamında 18 dönüm atıl arazinin değerlendirildiğini söyledi.

Kurdukları serada domates, süs kabağı, soğan, kavun ve böğürtlen yetiştirildiğini anlatan Ergün, hobi bahçesiyle engellilerin rehabilitasyonu dışında bilgi ve becerilerini de geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

Engebeli ve çorak arazi değerlendirildi

Geçen aylarda 2 tona yakın kavun hasadı yapıldığını aktaran Ergün, şöyle devam etti:

"İl Müdürlüğümüze bağlı engellilere yönelik hizmet veren kurumda sosyal ve sportif faaliyetler kapsamında fizyoterapiden özel eğitime el sanatlarından müzik aktivitelerine kadar her türlü rehabilitasyon amaçlı etkinlikler yapılıyor. Bazı engelli kardeşlerimiz binada çabucak sıkılıyor, dışarı çıkıyorlardı. Toprakla ilgilenirlerdi. Engelli kardeşlerimizin rehabilitasyonuna katkı sağlayacağını düşündüğümüz projenin tamamlayıcı bir aktivite olacağını düşündük.

Hazırladığımız 1 milyon 345 bin liralık proje, Bakanlığımız tarafından onaylandı. Binamızın yanında yaklaşık 18 dönümlük, kamuya ait engebeli ve çorak araziyi aldık, öncelikle ekilebilir hale getirdik. Daha sonra fidan diktik. Tarım malzemeleri, patpat diye adlandırılan tarım aracı ve çardaklar aldık. Hayvan barınağı ve sera kurulumu yapıldıktan sonra da çevre düzenlemesi yapıldı."

Engellilerin toprağa dokunarak negatif enerjilerini atmalarını amaçladıklarını vurgulayan Ergün, projenin amacına ulaştığını belirtti.

Projeden elde edilecek gelir engellilere harcanacak

Ergün, bir başka amaçlarının da engellileri toplumsal yaşamın içine daha fazla katabilmek olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

"Proje rehabilitasyon amaçlı. Engelliler hobi bahçesinde çalışarak mutlu oluyor. Projeyi ileride gelir getirici bir faaliyet olarak kullanacağız. Diktiğimiz fidanlardan elde edilen ürünlerin satımı ile iyi bir gelir olacak. Elde edeceğimiz gelirlerin de engelli kardeşlerimizin harçlıkları, belki de istihdamına yönelik çalışmalara da katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 4-5 sene sonra meyve fidanları büyüyecek, aynı zamanda engelli kardeşlerimizin piknik amaçlı boş zamanlarını kaliteli şekilde değerlendirebilecekleri güzel bir mesire alanı olacak."

Özel bireylerden Mustafa Hangül ise toprağa dokunarak mutlu olduğunu, alanda tarımsal faaliyetlerde bulunduklarını dile getirdi.

Hangül, "Bizler için iyi bir vakit geçirme oldu. Bakanlığımıza sosyalleşmemize katkıda bulunduğu için teşekkür ediyorum." dedi.

Leyla Öztemel de hobi bahçesinde toprağı kazdığını ve tohum ektiğini, emek vererek mutlu olduklarını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kastamonu'da sis etkili oluyor

2023-12-06 09:53 - Gündem

Çanakkale'de barajların doluluk oranı yüzde 70'e ulaştı

2023-12-04 11:53 - Gündem

Söktaş Tekstil COP28'e katıldı

2023-12-05 15:37 - Ekonomi

Kissinger: Kötü polisin ölümü -Nuray Mert yazdı-

2023-12-04 10:01 - En Son Yazılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Katar'a gidecek

2023-12-04 10:27 - Gündem

Giresun'da tarihi Şah Yolu'ndaki kilise gelecek yaz ziyarete açılacak

2023-12-06 14:28 - Çevre-Hayat

Geleneksel zeytin yetiştiriciliği UNESCO listesine alındı

2023-12-05 18:09 - Gündem

Karadeniz'in en büyük kentsel dönüşüm projesi için imzalar atıldı

2023-12-04 14:09 - Ekonomi

Kurtulmuş: Kuvözdeki çocukları dünyanın gözü önünde öldürenler insan olmak vasfını yitirmiştir

2023-12-02 16:58 - Siyaset

Trabzon'daki fırtınada dalgalara kapılarak kaybolan 2 lise öğrencisinden birinin cesedi bulundu

2023-12-01 12:03 - Gündem

İlgili Haberler

Anadolu Ajansı çalışanları Kızılaya kan bağışında bulundu

16:07 - Çevre-Hayat

Çankırı'da hasat edilen buğday tarlaları leyleklerin beslenme noktası oldu

15:52 - Çevre-Hayat

Malatya'da yaralı halde bulunan yaralı beyaz akbaba tedaviye alındı

15:32 - Çevre-Hayat

Çankırı'nın içme suyunu karşılayan Güldürcek Barajı'nda su seviyesi yüzde 27'nin altına düştü

15:13 - Çevre-Hayat

Filistinli berber, Gazze'de yaşanan nakit sıkıntısına "takas" usulüyle çözüm buldu

13:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Netanyahu: (Filistinliler) Kalmak isterlerse kalabilirler, ayrılmak isterlerse ayrılabilmeliler

04:47 - Dünya

Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel yangını davasında sanıklar savunma yaptı

03:02 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü

02:03 - Dünya

Rusya: İran'a zenginleştirilmiş uranyumun işletilmesi konusunda yardımcı olmaya hazırız

01:03 - Dünya

Hatay'da çıkan örtü yangını söndürüldü

00:52 - Gündem