?>

Siirtli genç kız babasından öğrendiği arıcılıkta devlet desteğiyle kendi kovanlarını kurdu

Siirt'te 22 yaşındaki Ayşe Deli, arıcılıkta devletten aldığı destekle babasına omuz vererek ailesinin geçimine katkı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 8 ay önce

Siirt

Merkez İnkapı köyü Kutluca mezrasında yaşayan 9 çocuklu ailenin en büyük evladı olan Deli, çocukluğundan beri ilgi duyduğu ve babasından öğrendiği arıcılığı her geçen gün geliştiriyor.

Deli, Tarım ve Orman Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında yüzde 50 hibeyle yaklaşık 600 bin lira değerinde bal sağım makinesi ve çeşitli ekipman aldı, kendi kovanlarını kurdu.

Pervari balı üreten genç arıcı, sahip oldukları 450 arılı kovanı 1000'e çıkarmayı hedefliyor.

6 kuşaktır arıcılık yapıyorlar

Ayşe Deli, AA muhabirine, arıcılık geleneğinin ailesinde 6 kuşaktır devam ettiğini söyledi.

Bu işin inceliklerini babasından öğrendiğini anlatan Deli, ailesinin geçimine katkıda bulunmak amacıyla sürdürdüğü mesleğinin kendisi için çok önemli olduğunu kaydetti.

Babasının arıcılıkta usta olduğunu dile getiren Deli, "Babamdan çok şey öğrendim, o benim ustam. Devletimizin verdiği destekle kovan sayımızı arttırıp daha büyük işler yapmayı hedefliyoruz." dedi.

Devletin sağladığı 450 kovan desteğini çok iyi değerlendirerek sayıyı 1000'e çıkarmayı hedeflediğini vurgulayan Deli, şunları kaydetti:

"Umarım önümüzdeki yıl daha iyi yerlere geliriz. Babamdan öğrendiğim tekniklerle arıcılığımı geliştirdim ve hibe desteğiyle işlerimi büyüttüm. Buranın florası arılar için çok zengin. Arılarımızı yazın serin olmaları için Bitlis'in Tatvan yaylalarına götürüyoruz, kışın da buraya getiriyoruz."

Deli, başka kadınlara da örnek olmayı umduğunu belirterek, arıcılığın yeni nesillere aktarılmasında da köprü olmak istediğini sözlerine ekledi.

Ayşe Deli'nin babası Zakir Deli de arıcılık geleneğinin atalarından miras kaldığını ve tüm çocuklarının bu işi öğrenmeye istekli olduğunu söyledi.

Arıcılığa ilgi duyan çocuklarının her birine bu mesleği öğretmeye özen gösterdiğini dile getiren Zakir Deli, "Tüm çocuklarım arıcılığa meraklı ve bana yardımcı oluyorlar. Ayşe, devletin verdiği hibeyle kendi kovanlarını kurarak arıcılık işine adım attı. Dağ eteklerinde çok güzel bal üretiyoruz. Kızım da bu işte ayakları üzerinde durmaya başladı." ifadelerini kullandı.

"2024'te 52 projemize 64 milyon lira destek sağlandı"

Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Demirhan da projelerin kırsaldaki üreticiler için önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.

Demirhan, 2024 yılı itibarıyla 52 projelerine 64 milyon lira destek sağlandığını kaydederek, "İnsanlarımızı kırsalda tutabilmek için özellikle tarımsal projeler ve faaliyetleri desteklememiz gerekiyor. Buna en güzel örneklerden biri de Ayşe Deli kızımızın altıncı kuşak arıcılığı devam ettirmesidir. Ayşe kızımızın bu gayreti ve çabaları bizi mutlu etti." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail’den, Suriye’deki tampon bölgeyi işgaline ilişkin açıklama

2024-12-12 14:12 - Dünya

ABB Meclis toplantısında suya yüzde 30,2 zam kararı alındı

2024-12-13 20:48 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede 'aylarca kalacak'

2024-12-13 10:48 - Dünya

Ülkelerine dönen Suriyeliler için Hatay'daki Yayladağı Sınır Kapısı da açıldı

2024-12-10 14:02 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Azerbaycanlı mevkidaşı Bayramov'la telefonda konuştu

2024-12-11 16:53 - Gündem

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 34 askeri hava aracı ve 16 gemi görüldü

2024-12-12 08:17 - Dünya

Esenboğa Havalimanı'nın kapasitesi 30 milyon yolcuya çıkartılacak

2024-12-13 12:58 - Ekonomi

İstanbul Photo Awards'un 10. yılının dördüncü sergisi Ankara'da açıldı

2024-12-12 01:25 - Medya

Öğretmenden engelli veli için mahallelilere işaret dili eğitimi

2024-12-10 12:37 - Çevre-Hayat

Şehitlerimizi son yolculuğuna uğurluyoruz

2024-12-10 16:17 - Gündem

İlgili Haberler

Tunceli yaylalarında zorluklara göğüs gerip doğal yöntemle peynir üretiyorlar

13:28 - Çevre-Hayat

Küçükbaş hayvan sürüleri Nemrut Dağı'ndaki gölde serinliyor

12:58 - Çevre-Hayat

Eski inşaat ustası, emekliliğinin ardından hayalindeki sanata yönelerek 5 sergi açtı

12:33 - Çevre-Hayat

Ahşap oyma ve işleme ustası el emeği ürünleriyle 12 ülkedeki sanatseverlere ulaştı

11:52 - Çevre-Hayat

Genç girişimci porselen sektörüne yönelik makineleri Kütahya'da yerli imkanlarla imal ediyor

11:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turu heyecanı başlayacak

00:28 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:23 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:22 - Spor

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya