?>

Sigortacılardan depremzedelere "az hasarlı konutlarda tespit için acele etmeyin" uyarısı

Sigortacılar, 6 Şubat'taki depremlerin ardından artçı sarsıntıların sürdüğüne ve yeni depremlerin meydana gelebildiğine dikkati çekerek, az hasarlı konutlarda tespit için acele edilmemesi uyarısı yaptı.

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından, evlerini ve araçlarını sigortalatan depremzedeler, acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına sigorta şirketlerine başvurarak hasar tespiti yaptırıyor.

Başkent Sigorta Acenteleri Derneği (BASİAD) Başkanı Hacı Ali Yücel, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, depremlerin ardından şu anda yaklaşık 45 bin kişinin hayatını kaybettiğini, milyarlarca lira maddi zararın meydana geldiğini söyledi.

Sigortacılık sektörünün, telafisi imkansız bu kayıpların ardından elini taşın altına sokan sektörlerin başında geldiğini anlatan Yücel, poliçesi olan araçlar, konutlar, iş yerleri ve can kayıplarında poliçe limitleri kapsamında ödeme yapıldığını dile getirdi.

Yücel, şunları kaydetti:

"Artçı sarsıntılar ve bağımsız depremler o bölgede hala devam ettiği için depremzede vatandaşlarımız hasar başvuruları için çok acele etmesin. Çünkü sigortalılar 'kısmi sigorta şirketi' ile anlaşıp tazminatı aldıktan sonra da hasar meydana gelebilir. Vatandaşlarımız yeni hasar konusunda sigorta eksperlerini ve şirketlerini 2. hasara ikna etmekte zorlanabilirler. Örneğin eviniz kısmi hasarlı ve zararınız 150 bin lira. Anlaşıp tazminatı aldınız. 5 saat sonra bir sarsıntı daha oldu, bu sefer çatlaklar büyüdü hatta eşyalarınızdan da zarar görenler oldu, zararınız büyüdü, bu farkı anlatmak zor ve yetersiz kalabilir."

"Kredilerde dosya masrafının içerisinde sigorta da var"

Hacı Ali Yücel, deprem bölgesinde bankalardan konut, iş yeri, tüketici ve araç gibi herhangi bir sebeple kredi çeken vatandaşların mutlaka bilmesi gereken bir konu daha olduğuna dikkati çekti.

Vatandaşlardan "dosya masrafı" adı altında alınan bedelin içinde mutlaka sigorta poliçesi de bulunduğunu anlatan Yücel, kullanılan kredi türü ile ilişkili hayat, konut, DASK, ferdi kaza, araç kasko ve trafik gibi sigortaları bankanın zorunlu olarak ya kendisinin ya da başka bir aracıya bunu yaptırdığını ifade etti.

İlgili poliçelerin aslı veya aslı yerine geçen sureti olmadan kredinin onaylanmadığını belirten Yücel, şu bilgileri paylaştı:

"Bu poliçelere ulaşmak önemli çünkü zaten mağdur olan insanlarımıza bir nebze de olsa yaralarına merhem olacak bu meblağ. Mesela, 200 bin lira konut kredisi kullandınız, krediyi veren banka 'dosya masrafı' adı altında belirli bir tutarı size DASK, konut, hayat veya ferdi kaza poliçeleri olarak yansıtıyor. Eğer kredi kullanan kişi poliçeyi kendisi yaptıracağını belirtirse, poliçe gelmeden kredi açılmıyor. Yani poliçe her halükarda zorunlu olarak yapılmış oluyor. Söz konusu 200 bin liralık krediyi aldınız. Konutunuz depremde hasar gördü. İlgili DASK poliçenizin bedelinin yanı sıra konut poliçenizdeki 200 bin lira limiti de sigorta şirketinden tazmin etme imkanına sahipsiniz. Ayrıca hayat sigortası da yapılmış ise banka borcu da buradan kapanıyor. Yani vatandaşlar toplamda DASK, poliçede verilen sigorta bedeli ve poliçede belirtilen enflasyon oranı kadar tazminat alma imkanına sahipler."

Kredi kullanan vatandaşların bu konudaki haklarını bilmesinin önemini vurgulayan Yücel, asıl önemli konunun vatandaşların bu poliçeleri bankalardan zamanında temin edebilmesi olduğunu belirterek, "Geçen yıl bankaların yaptığı ancak sigortalı vatandaşların haberlerinin olmadığı 60-70 bin poliçe olduğu duyumunu aldık." dedi.

Vatandaşların poliçeleri e-Devlet üzerinden de kontrol edebileceğini aktaran Yücel, sözlerini, "Öncelikle kredi sahibi yaşıyor ise e-Devlet Kapısı'ndan 'Poliçelerim' bölümünden bulunabilmektedir. Eğer kişi vefat etmiş ise e-Devlet otomatik olarak silindiği için yasal varislerden bir kişi Sigorta Bilgi Merkezine (SBM) başvurabilir. Bu poliçeler acenteler vasıtasıyla düzenlenmiş ise genelde sorun yaşanmıyor ancak bankalar tarafından düzenlenmişse poliçeye ulaşmak güçleşiyor. Çünkü bankalar etik davranmıyor. Özellikle özel bankalar gerek pandemi sürecinde gerek deprem sürecinde hiç etik davranmadıkları konusunda duyumlar alıyoruz." diye tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Peru'da depremzedeler için toplanan yardım malzemesi Türkiye'ye gönderildi

2023-02-27 09:33 - Dünya

Enkaz çalışmalarında arızalanan iş makineleri için seyyar tamir hizmeti

2023-02-22 17:53 - Gündem

Artvin'de yamaçtan kopan kayaların isabet ettiği minibüsteki 4 kişi yaralandı

2023-02-22 11:56 - Gündem

Yerli teknoloji şirketleri afetlere yönelik projelere odaklandı

2023-02-28 12:18 - Teknoloji

7 ülkeye yeni büyükelçi atandı

2023-02-23 10:23 - Gündem

Olası deprem!.. Felaket telallığı, enkaz baykuşluğu... -Suat Gün yazdı-

2023-02-24 07:34 - En Son Yazılar

ATİB deprem bölgesinde yeni konteyner ve çadır kentler kurmak için harekete geçti

2023-02-22 16:23 - Dünya

Kıyafet değiştirmeye geldiği evinin kapısı açılmayınca ikinci depremden kurtuldu

2023-02-25 12:53 - Çevre-Hayat

Biden yönetimi Ohio'daki tren kazasıyla ilgili Trump idaresini ve Cumhuriyetçileri suçladı

2023-02-22 23:39 - Dünya

DSÖ, Rusya-Ukrayna savaşı sırasında sağlık hizmetlerine yönelik 802 saldırıyı doğruladı

2023-02-23 00:03 - Dünya

İlgili Haberler

Akademisyenler kenelerin hastalık bulaştırma yüzdelerini araştırıyor

13:58 - Gündem

Türk Kızılay'ın Gazze'ye gıda malzemesi taşıyan 165 tırı Refah Sınır Kapısı'ndan geçm

12:32 - Gündem

İstanbul'a "otobüs öncelikli yol" uygulaması geliyor

12:27 - Gündem

Bakan Kurum: Avcılar'daki 40 yıllık 3 bloklu siteyi 'Yarısı Bizden' kampanyamızla yen

12:03 - Gündem

KVKK bugüne kadar 50 binden fazla başvuruyu sonuçlandırdı

11:12 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Barrack, Suriye'deki tüm tarafları diyaloğa çağırdı

14:03 - Dünya

Akademisyenler kenelerin hastalık bulaştırma yüzdelerini araştırıyor

13:58 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Suriye İçişleri Bakanı Hattab'ı kabul etti

13:53 - Siyaset

AK Parti'nin ikinci "İnsan Hakları Eğitim Kampı" Kocaeli'de düzenlenecek

13:47 - Siyaset

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Suriye İçişleri Bakanı Hattab ile görüştü

13:33 - Siyaset