Sıfır Atık Vakfı, plastik kirliliğiyle mücadelede ortak yol haritası için çalıştay düzenleyecek

Çalıştayda, plastiklerin üretiminden tasarımına, tüketiminden geri dönüşümüne kadar tüm yaşam döngüsü ele alınarak, Türkiye'nin plastik döngüsüne ilişkin ortak akla dayalı politika önerileri ve stratejik yol haritası oluşturulacak.

Gündem - 4 saat önce

Sıfır Atık Vakfı öncülüğünde düzenlenecek Türkiye Plastik Atık Çalıştayı'nda, plastiklerin üretiminden tasarımına, tüketiminden geri dönüşümüne kadar tüm yaşam döngüsü ele alınarak, Türkiye'nin plastik döngüsüne ilişkin ortak akla dayalı politika önerileri ve stratejik yol haritası oluşturulacak.
Sıfır Atık Vakfından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin sıfır atık vizyonunu plastik kirliliğinin azaltılması, kaynakların verimli kullanılması ve döngüsel ekonominin güçlendirilmesi alanlarında ileriye taşımaya yönelik çalışmalar sürdürülüyor.
Vakıf, bu vizyon doğrultusunda 31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde İstanbul'da "Gelecek İçin Sıfır Atık-Ortak Akıl Platformu" temasıyla Türkiye Plastik Atık Çalıştayı düzenleyecek.
"Atığı Azaltan, Kirliliği Önleyen Türkiye: Temiz Çevre, Güçlü Ekonomi, Güvenli Gıda, Sağlıklı Nesiller" sloganıyla gerçekleştirilecek çalıştayda, kamu kurumları, yerel yönetimler, üniversiteler, sanayi ve özel sektör, meslek kuruluşları ve sivil toplumun katılımıyla çok paydaşlı bir istişare zemini oluşturulacak.
Çalıştayda, 17 bakanlık, 40'tan fazla genel müdürlük ve 400'den fazla katılımcı ortak eylem planını ortaya koyacak.
Plastik kirliliğinin yalnızca atık yönetimi perspektifiyle değil, üretimden tüketime uzanan bütüncül bir sistem yaklaşımıyla ele alınacağı çalıştayda, plastiklerin üretimi ve tasarımı, sürdürülebilir tüketim, atık yönetimi, geri kazanım, mikroplastikler, insan sağlığı, finansman, yönetişim ve uluslararası işbirliği başlıkları değerlendirilecek.
Çalıştay kapsamında 4 ana tematik blok altında 15 tematik çalışma masası oluşturulacak. Alanında uzman paydaşların bir araya geleceği masalarda, Türkiye'nin plastik döngüsünün mevcut durumu değerlendirilecek, ihtiyaçlar, fırsatlar ve çözüm alanları ortak akıl anlayışıyla ortaya konulacak.
İstanbul'daki çalıştay öncesinde Adana, Mersin, Muğla ve Antalya'da Türkiye Plastik Atık Çalıştayı Şehir Koordinasyon Toplantıları gerçekleştirilecek.
Valilerin başkanlığında, Sıfır Atık Vakfı koordinasyonunda düzenlenecek toplantılarda, illerin plastik atık yönetimindeki mevcut durumu, kaynakta azaltım ve ayrı toplama uygulamaları, geri dönüşüm ve yeniden kullanım altyapısı, kıyı ve deniz alanlarına ulaşan plastik atıkların önlenmesine yönelik çalışmalar ile yerel ölçekteki ihtiyaç ve çözüm önerileri değerlendirilecek.
Toplantılarda ortaya konulan görüş ve öneriler, İstanbul’da gerçekleştirilecek çalıştaya taşınarak ulusal ölçekteki ortak akıl sürecine dahil edilecek.
Bu yönüyle şehir koordinasyon toplantıları, yerelin deneyimini ulusal politika perspektifiyle buluşturan hazırlık ve istişare sürecinin önemli bir aşamasını oluşturacak.
Çalıştay programı kapsamında İçişleri Bakanlığı koordinasyonuyla denizle bağlantılı illerin valilerinin katılımıyla özel bir "Valiler Oturumu", ayrıca bakan yardımcılarının katılımıyla "Bakan Yardımcıları Oturumu" düzenlenecek.
Oturumlarda, plastik atıkların kaynağında azaltılması, etkin toplanması, geri dönüşüm kapasitesinin geliştirilmesi, kıyı ve deniz ekosistemlerinin plastik kirliliğinden korunması, yerel uygulamaların güçlendirilmesi ve merkezi politikalarla yerel çalışmalar arasındaki uyumun artırılması gibi başlıklar ele alınacak.
Böylece yerelde edinilen deneyimlerin karar alma süreçleriyle buluşturulması ve Türkiye'nin plastik döngüsüne ilişkin ortak bir yaklaşımın güçlendirilmesi hedefleniyor.
Çalıştay sonunda tematik masa raporları, "Türkiye Plastik Döngüsü Sonuç Raporu" ve sonuç bildirisi hazırlanacak, öncelikli sorunlar, ihtiyaçlar, fırsatlar ve geliştirilebilecek çözüm seçenekleri ortaya konulacak.
Çalıştay çıktıları ayrıca ilgili bakanlıkların görev alanlarına göre sınıflandırılarak bakanlık bazlı politika ve değerlendirme raporlarına dönüştürülecek, ulusal mevzuat, strateji belgeleri ve uluslararası gelişmeler doğrultusunda "2053 Türkiye Plastik Vizyonu"na katkı sunacak.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Oyuncu ve yönetmen Mehmet Ali Nuroğlu'nun 'Dünyada' adlı tek kişilik performansı Londra'da sahnelendi

2026-08-11 16:28 - Kültür Sanat

Şekip Mosturoğlu'ndan takım otobüsüne saldırı dosyasına ilişkin açıklama

2026-08-11 17:38 - Spor

51. UEFA Süper Kupa'nın sahibi yarın belli olacak

2026-08-11 11:12 - Spor

Skibbe'nin yardımcısı Serhat Umar, yoluna teknik direktör olarak devam etmek istiyor

2026-08-11 13:02 - Spor

Spotify, yapay zekayla oluşturulan sanatçı profillerini etiketlemeye başlayacak

2026-08-11 19:23 - Medya

Hentbolda 2026-2027 sezonu Süper Lig fikstürü belli oldu

2026-08-11 19:48 - Spor

Hattuşa'da yaklaşık 2 bin 300 yıllık yeni mezarlar bulundu

2026-08-11 11:07 - Kültür Sanat

Galatasaraylı futbolcu Lucas Torreira'ya göre bu sezon lig yarışı zor olacak

2026-08-11 20:07 - Spor

Milli para masa tenisçi Kübra Korkut, Tayland'da dünya şampiyonluğu için mücadele edecek

2026-08-11 11:32 - Spor

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

2026-08-11 15:35 - Ekonomi

İlgili Haberler

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Milli ve manevi değerleri müfredatın bir parçası haline dönüştürdük

16:18 - Gündem

Dolandırıcılıktan kesinleşen mahkumiyet, paranın sanığa gitmediği anlaşılınca bozuldu

15:57 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Müfredatımızın içeriği, inşa ettiğimiz kavramsal çerçeve çok önemli

15:42 - Gündem

Suç örgütü yöneticiliği iddiasıyla tutuklanan Alihan Kuriş'in emniyet ifadesi ortaya çıktı

15:37 - Gündem

Nişasta bazlı şekerlerdeki yüksek fruktoz çocukların sağlığını tehdit ediyor

15:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Milli Eğitim Bakanı Tekin: Milli ve manevi değerleri müfredatın bir parçası haline dönüştürdük

16:18 - Gündem

Japonya'da düşük büyüme ile yüksek enflasyonun BoJ'u ve hükümeti ikilemde bırakabileceği tahmini

16:13 - Ekonomi

Belçika ve Yunanistan'da orman yangını

16:07 - Dünya

Dolandırıcılıktan kesinleşen mahkumiyet, paranın sanığa gitmediği anlaşılınca bozuldu

15:57 - Gündem

Belçika'da orman yangını devam ediyor

15:52 - Dünya