?>

Sıfır Atık Projesi Meclis'te doğaya "can" oldu

Sıfır Atık Projesi kapsamında Meclis'te son 5 yılda 278 ton kağıt, 77 ton metal, 75 ton plastik, 8 ton cam ile 7 bin litre bitkisel yağ geri dönüşüme kazandırıldı.

Gündem - 2 yıl önce

TBMM

Sıfır Atık Projesi kapsamında Meclis'te başlatılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Bu kapsamda kağıt, plastik, cam ve metal atıklar, atık ayrıştırma kumbaralarında toplandı.

Sebze ve meyve artıkları ve çay posaları kompost olarak değerlendirilmek için depolandı. Daha sonra komposta dönüştürülen organik atıklar, bahçe ve saksı bitkilerinde toprak iyileştirici olarak kullanıldı.

Atık piller pil toplama kutularında toplanarak yetkili firmaya gönderildi.

Geri dönüşüm

Meclis'te 7 Temmuz 2018'de başlayan 27'nci Yasama Dönemi'nde 278 ton atık kağıdın geri kazanılmasıyla 4 bin 720 ağacın kesilmesi önlendi.

Proje kapsamında 8 ton cam ve 77 ton metalin geri kazanılmasıyla 109 kilogram ham madde tasarrufu sağlandı. 7 bin 216 litre atık bitkisel yağın geri dönüşümüyle 7 bin 216 biyodizel kazanımı sağlandı.

75 ton atık plastiğin geri kazanılmasıyla yaklaşık 1215 varil petrol tasarrufu yapıldı. 15 ton organik atık 5 ton komposta dönüştürüldü. 1750 litre atık motor yağının geri dönüştürülmesiyle 1093 litre madeni yağ kazanımı sağlandı.

Kartuş, aydınlatma elemanları, kontamine ambalaj, balata, yağ ve hava filtreleri, üstüpü ve benzeri tehlikeli atıklar toplanıp geçici depolama alanında muhafaza edilerek periyodik olarak ilgili yerlere gönderildi.

Tehlikeli madde ihtiva eden atıklar ayrıştırılarak yetkili firmalara teslim edildi ve imhası sağlandı. Tehlikeli atık bildirimleri Mobil Atık Takip Sistemi aracılığıyla takip edildi. TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi aldı.

Enerji yönetim sistemi kapsamında yapılan çalışmalarla kurumsal düzeyde enerji verimliliğine katkıda bulunuldu. 27'nci dönemde yıllık bazda yaklaşık olarak doğal gaz sarfiyatında 40 bin metreküp, elektrik sarfiyatında 400 bin kilovatsaat tasarruf sağlandı.

Ağaçlandırmaya destek

TBMM'de geleneksel olarak gerçekleştirilen meşe palamudu toplama etkinliği kapsamında toplanan 102 çuval meşe palamudu, Orman Genel Müdürlüğüne ve ilgili fidanlıklara teslim edildi.

TBMM yerleşkesinde bulunan peyzaj alanlarında yenileme ve gençleştirme çalışmaları iklim değişikliği ve su sıkıntılarına fayda sağlayacak, çevresel veri planlarını destekleyecek şekilde yapıldı. Su ihtiyacı az olan lavanta, kekik, adaçayı, biberiye gibi aromatik bitkilerin fidanları, İzmir Orman Bölge Müdürlüğünden bedelsiz temin edildi.

TBMM'ye ait hizmet binalarının iç ve dış mekanlarındaki bitkiler, peyzaj mimarlığı prensiplerine göre planlandı. Bazı asfalt alanlar yeşil alana dönüştürülerek yeşil dönüşüm gerçekleştirildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Derbide Beşiktaş farkı 2'ye taşıdı

2023-04-30 21:07 - Spor

İçişleri Bakanı Soylu: Pandemi bittiği zaman 2022 yılında ihracatı 254 milyar dolarla kapattık

2023-05-03 16:43 - Gündem

Türkiye’nin nisan ayı ihracatı 19,3 milyar dolar oldu

2023-05-02 14:18 - Ekonomi

Afganistan ardı ardına depremlerle sarsıldı

2023-05-03 14:37 - Dünya

Türklerin İngilizceyle imtihanı -Nickola Berrygele yazdı-

2023-05-05 07:28 - En Son Yazılar

Aydıntepe Göleti ilkbaharda da buzla kaplı

2023-04-28 12:58 - Çevre-Hayat

Kars'ta besiciler kar yağışına hazırlıksız yakalandı

2023-04-30 15:08 - Çevre-Hayat

Türkiye'de gelir dağılımı rakamları açıklandı

2023-05-04 12:43 - Ekonomi

Enkazdan çıkarılan yaşlı kadın konteyner kentte okuma yazma öğrendi

2023-05-01 11:33 - Çevre-Hayat

Bazı gümrük uygulamalarında düzenlemeye gidildi

2023-05-03 10:08 - Ekonomi

İlgili Haberler

Eymir Gölü yakınlarındaki ormanlık alanı yakmaya çalışan şüpheli tutuklandı

15:58 - Gündem

Çanakkale'deki orman yangını 150 ağaç bulunan zeytinliği teğet geçti

15:28 - Gündem

Ahlat'ta Malazgirt Zaferi'nin 954. yıl dönümü etkinlikleri devam ediyor

14:57 - Gündem

Ankara'da bisiklet yarışı nedeniyle yarın bazı yollar trafiğe kapatılacak

14:47 - Gündem

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki orman yangını kontrol altına alındı

14:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Suriye'de yeni banknotlar aşamalı olarak tedavüle girecek

16:12 - Dünya

Eymir Gölü yakınlarındaki ormanlık alanı yakmaya çalışan şüpheli tutuklandı

15:58 - Gündem

Çanakkale'deki orman yangını 150 ağaç bulunan zeytinliği teğet geçti

15:28 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Egemenliğimizi tanımadan resmi müzakerelere başlamayız"

15:23 - Dünya

Gazze’de açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 281’e yükseldi

15:08 - Dünya