?>

'Şiddet olaylarına caydırıcı etkisi olacak'

ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, sağlıkla ilgili bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun TBMM'de yasalaşmasının şiddet olaylarına caydırıcı etkisi olacağını düşündüğünü ifade etti.

Gündem - 7 yıl önce

İSTANBUL

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'unun birçok soruna çözüm üretecek nitelikte olduğunu belirterek, "Uygulama da yasanın ruhuna uygun yapılırsa şiddet olaylarına caydırıcı etkinin çok önemli düzeyde olacağını düşünüyoruz." dedi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği öğretim üyesi de olan Prof. Dr. Cander, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde (KHK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Şiddetin, toplumun her kesiminde ciddi sorun olduğunu ifade eden Cander, şöyle devam etti:

"Bir toplumun tüm değerlerini alt üst eden, hiçbir etik değerle bağdaşmayan, tarih boyunca yaşanmamış düzeyde gündemimizde olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili yasa, Resmi Gazete'de yayınlandı. Toplumun her kesiminde ciddi bir sorun olan şiddet olaylarının yansıması olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili daha önce alınan tedbirler, yeterli olmamış ve uygulama alanı dar kalmıştı."

"Acil çalışanları adına Sağlık Bakanımıza şükranlarımızı sunuyoruz"

Prof. Dr. Cander, özellikle acil servislerin birçok nedenden dolayı şiddetin en çok yaşandığı birimler olarak öne çıktığına dikkat çekti.

Beyaz Kod uygulamasının görev anında şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmeye yetmediğini ifade eden Başar Cander, şunları kaydetti:

"Çoğu sağlık personeli şiddete maruz kalsa bile bu sürece dahil olmamak için şikayette bulunmuyordu. Cezaların caydırıcı olmaması ve en mühimi şiddet uygulayan ve bunu sürdürme potansiyeli olan kişilerin kısa sürede ve bazen mahkemeye bile sevk edilmeden serbest kalması, adeta şiddetin olabilirliğini arttırıyordu.

Uzun zamandır üzerinde çalışılan ve TBMM'de bu yasanın bu şekilde çıkması, ortada olan birçok soruna çözüm üretecek nitelikte. Olayın önemini bilen ve bu konuda dirayet göstererek yasanın çıkmasında belirleyici rol alan çok değerli Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca Bey'e tüm acil çalışanları adına şükranlarımızı sunuyoruz. Bundan sonra sıra uygulamada. Yasa çıktı, uygulama da yasanın ruhuna uygun yapılırsa, şiddet olaylarına caydırıcı etkinin çok önemli düzeyde olacağını düşünüyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Prof. Dr. Seza Özen'e uluslararası ödül

2018-11-29 20:32 - Teknoloji

Fransa'da lise öğrencilerinin eylemleri sürüyor: 32 gözaltı

2018-12-06 04:32 - Dünya

'Türkiye Kaşıkçı olayında çok profesyonelce davrandı'

2018-12-03 17:33 - Gündem

FETÖ'nün PETKİM yapılanması davasında karar

2018-11-29 18:22 - Gündem

Merkel'in uçağı acil iniş yaptı

2018-11-30 06:02 - Dünya

Hollanda'da 20 yaş gençleşmek isteyen guruya izin çıkmadı

2018-12-03 20:02 - Dünya

'Kaşıkçı cinayetiyle ilgili daha iyi yanıtlara ihtiyaç var'

2018-12-02 11:02 - Dünya

Engeline aldırmadan öğrencilerine sanat tutkusu aşılıyor

2018-12-02 17:32 - Çevre-Hayat

Öğrencilerden engelli kadını sevindiren sürpriz

2018-12-06 14:02 - Çevre-Hayat

Bahreyn'de yeni hükümet kuruldu

2018-12-05 13:07 - Dünya

İlgili Haberler

İstanbul merkezli 8 ilde restoran zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında 32 zanlı tutuklandı

01:17 - Gündem

HSK'nin 4 bin 36 hakim ve savcının görev yeri değişikliği kararnamesi Resmi Gazete'de

00:58 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan: Bölgedeki bütün gelişmelerin yakından takipçisiyiz

00:18 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Keçeli'den Avrupa Birliği Liderler Zirvesi sonuçları hakkında açıkl

00:03 - Gündem

İstanbul merkezli 31 ilde FETÖ'ye yönelik operasyonda yakalanan 95 şüpheliden 65'i tutukla

23:18 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD'nin büyük bankaları Fed'in stres testini geçti

01:43 - Ekonomi

Trump, Fed Başkanlığına faiz oranlarını düşürmek isteyen birini seçeceğini söyledi

01:32 - Ekonomi

İstanbul merkezli 8 ilde restoran zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında 32 zanlı tutuklandı

01:17 - Gündem

HSK'nin 4 bin 36 hakim ve savcının görev yeri değişikliği kararnamesi Resmi Gazete'de

00:58 - Gündem

ABD Başkanı Trump: Gazze'de önümüzdeki hafta içinde bir ateşkes sağlanacağını düşünüyorum

00:23 - Dünya