?>

Sevgisiz ve ilgisiz kalan çocuklar yetişkinlikte ailelerini ihmal ediyor

17-31 yaş aralığındaki kişilerle gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, çocukluk döneminde fiziksel veya duygusal açıdan ihmal edilen bireylerin yetişkinlik döneminde anne-babalarını ihmal etme olasılığı daha fazla.

Sağlık - 3 yıl önce

Ankara

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Özmete öncülüğünde çocukluk dönemi travmalarına yönelik 17-31 yaş aralığındaki kişilerle gerçekleştirilen ve uluslararası hakemli bilimsel dergi "Journal of Social Service Research"de yayımlanan araştırmada, çocukluk döneminde fiziksel veya duygusal açıdan ihmal edilen kişilerin yetişkinlik döneminde anne-babalarını ihmal etme olasılığının daha fazla olduğu ortaya kondu.

Üniversitenin Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) Müdürü de olan Prof. Dr. Emine Özmete ve ekibi, genç yetişkinler arasında, çocukluk dönemindeki travma deneyimlerinin anne babaya saygı ve evlat olarak sorumluluk alma ilişkilerine yansımalarını ele alan bir araştırma gerçekleştirdi.

17-31 yaş aralığında, 161'i erkek ve 322'si kadın toplam 483 katılımcıyla anket yöntemiyle yürütülen ve makaleye dönüştürülen araştırmanın sonuçları, sosyal hizmet alanında saygın bir yere sahip uluslararası hakemli bilimsel dergi "Journal of Social Service Research"de yayımlandı.

Buna göre, araştırmaya katılan genç yetişkinlerin çocukluk döneminde en çok duygusal, fiziksel ihmal ve duygusal istismar kaynaklı travmalar yaşadığı, fiziksel ve cinsel istismarın ise daha düşük düzeyde kaldığı belirlendi.

Çocukluk travmaları yetişkinlikte aileye karşı sorumluluk alma düzeyini azaltıyor

Araştırma sonucunda çocukluk döneminde geçirilen travmaların yetişkinlikte aileye karşı evlat olarak sorumluluk alma düzeyini etkilediği, genç yetişkinlerin çocukluk dönemindeki travma düzeyleri arttığında evlat olarak sorumluluk alma oranlarının azaldığı belirlendi.

Buna göre, çocukluk döneminde ebeveynleri tarafından ihmal edilen bireylerin ileri yaşam evrelerinde onlara gereken ilgiyi göstermeme ihtimalları diğer bireylere göre daha yüksek.

Araştırmada ayrıca parçalanmış ailelerden gelen genç yetişkinlerin evlat olarak sorumluk alma düzeylerinin diğer genç yetişkinlere kıyasla daha düşük olduğu da saptandı.

Aile içi kötü muamele nesilden nesile uzanıyor

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özmete, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırma sonuçlarının aile değerlerinin, ailedeki sosyal desteğin olumlu ve olumsuz yönleriyle nesiller arasında aktarıldığını ve yaşamın ilerleyen evrelerinde de devam ettiğini gösterdiğini vurguladı.

Ailenin ebeveynlere karşı yükümlülüklerini yansıtan evlat olarak sorumluluk alma durumunun Türkiye'de halen yaygın olduğunu gördüklerini aktaran Özmete, "Aile içi kötü muamele deneyimleri ailede kısır bir döngüye yol açmakta. Şiddet, istismar içeren davranış ve tutumlar, sosyal öğrenme, olumsuz deneyimler, güvensiz bağlanma kalıpları üzerinden yeni nesillere iletilebilmektedir. Yaşlı istismarı ve ihmali vakalarında da çocukluk dönemi travmalarının izleri görülebiliyor." dedi.

"Sevgi içinde geçen bir çocukluk, aile ve toplumun geleceği için de güvence"

Prof. Dr. Özmete, bu açıdan çocuklara ve ailelere yönelik koruyucu ve önleyici çalışmaların önemine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu çalışmada, özellikle fiziksel, duygusal ihmal ve cinsel istismar gibi çocukluk çağı travma yaşantılarının, genç yetişkinlerin özellikle yaşlılık döneminde anne babaya bakım verme, ihtiyaçlarını karşılama gibi konuları kapsayan düzeyde evlat olarak sorumluluk alma beklentisini azalttığı görülmüştür.

Sağlıklı bir ailede güven ve sevgi içinde geçen bir çocukluk döneminin korunması, ailedeki tüm bireylerin iyiliği, ailenin ve toplumun geleceği için bir güvencedir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genç basketbolcular Dünya Şampiyonası vizesini aldı

2022-08-05 22:56 - Spor

İstanbul Valisi Yerlikaya'dan yağış uyarısı

2022-08-10 14:36 - Gündem

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

2022-08-11 11:12 - Ekonomi

Bulgaristan'a ihracatta tarihi zirve

2022-08-10 12:07 - Ekonomi

Fenerbahçe'nin unutulmaz isimlerinden Selçuk Yula

2022-08-06 10:21 - Spor

Beşiktaş uzatmalarda yendi

2022-08-07 00:13 - Spor

Siro, ilk batarya prototipini üretti

2022-08-08 13:12 - Teknoloji

Tahıl koridoru anlaşmasına göre 4 gemi daha Ukrayna limanlarından ayrıldı

2022-08-07 09:28 - Gündem

Latin Amerika ülkelerinde Kovid-19 nedeniyle can kayıpları artmaya devam ediyor

2022-08-11 07:21 - Dünya

Kars'ta Kerbela şehitleri anılıyor

2022-08-08 13:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İhmal edilen gül hastalığı kalıcı damar sorunlarına neden oluyor

12:47 - Sağlık

Mantarların bilinçsizce tüketimi ölümcül sonuçlara yol açabiliyor

12:13 - Sağlık

Böbrek nakli bekleyen kardeşlerin yüzü bir ay arayla aynı hastanede güldü

14:42 - Sağlık

Diyarbakır'da kalp ve akciğer hastası çocuklar için "Pediyatrik ECMO Merkezi" kuruldu

17:52 - Sağlık

Düzenli tarama ve aşı uygulamasıyla HPV tamamen önlenebilir

17:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkentte 26 katlı binada çıkan yangına müdahale sürüyor

01:48 - Gündem

İsrail'in Doha'daki müzakerelerde yeni çekilme haritası sunması bekleniyor

01:07 - Dünya

İsrailliler, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşması talebiyle gösteriler düzenledi

00:58 - Dünya

İsrail eski Başbakanı Olmert: İsrailliler, Batı Şeria'da her gün Filistinlileri öldürüyor

00:52 - Dünya

Atama kararları Resmi Gazete'de, TRT'de yönetim değişti

00:48 - Medya