?>

Sevgililer Günü hediyesi için kararsız kalanlar yapay zekanın kapısını çalıyor

14 Şubat Sevgililer Günü için ne hediye alacağı konusunda kararsız kalanlar, en uygun alternatifler için yapay zekadan destek alıyor.

Çevre-Hayat - 3 ay önce

İstanbul

Dünyanın büyük çoğunluğunda kutlanan Sevgililer Günü'nde birçok insan, eşine ya da sevgilisine hediye alarak romantik bir gün geçirmeyi amaçlıyor.

Restoranlar, mağazalar ve alışveriş merkezleri bu özel gün için kırmızı güller ve kalpli balonlarla süsleme yaparken, birçok firma da hediye seçimi konusunda kampanyalar düzenleyerek tüketicilere farklı alternatifler sunuyor.

Partnerine ne tür bir hediye alacağı konusunda zorlananlar ise karar verme modellerinin temelini oluşturan örüntüleri belirlemek için geniş veri setlerini analiz eden algoritmalar ve kurallardan yararlanan yapay zekaya başvuruyor.

Bilişim Uzmanı Osman Demircan, tüketicilerin, teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda kullanıcı sayısı her geçen gün artan yapay zeka uygulamalarında 14 Şubat hediyesi arayışlarını AA muhabirine anlattı.

Demircan, tüketicilerin hediye konusunda yapay zekaya başvurmalarının iki temel nedeni olduğunu belirterek, bunlardan ilkini, "uzun yıllardır ilişki içinde olan çiftlerin birçok özel günde hediyeleşmeleri sonucunda yeni ve farklı ne alabileceklerine dair arayış içerisinde olmaları" şeklinde açıkladı.

2000'li yılların başında hediye bulma probleminin birçok girişim tarafından fark edildiğini dile getiren Demircan, bazı sosyal medya platformalarının girişimlerde bulunduğunu, o dönem bu sitelerin ciddi talep gördüğünü aktardı.

Demircan, hediye arayışında yapay zeka kullanılmasının bir diğer nedeninin ise birbirlerini daha az tanıyan, özellikle yeni ilişkiye başlayan çiftlerin ne hediye alabileceklerine dair bir fikri bulunmaması olduğunu söyledi.

"Eşime hediye almak istiyorum, yardımcı olur musun?"

Yapay zekanın hediye seçimindeki konuşma tarzına dikkati çeken Demircan, şunları kaydetti:

"Normalde yapay zeka konuşma modeli, bizim soru sorup onun yanıt vermesi şeklinde çalışıyor. Ancak eğer konu hediye seçmek ve yapay zekanın fikrini almaksa yapay zeka bize soru sormaya başlıyor. Bugün var olan her türlü yapay zeka modelinde bu denenebilir. Kullanıcı, 'Eşime bir hediye almak istiyorum. Bu hediyeyi ona Sevgililer Günü'nde vereceğim. Ne alacağım konusunda kararsızım. Bana yardımcı olmanı istiyorum.' dediğinde genellikle şöyle bir yanıt geliyor: 'Harika, eşine hediye alacak olman çok güzel. Ben de bu konuda yardımcı olmak isterim ama sana birkaç soru soracağım.'

Aslında yapay zeka burada karşı tarafı tanımaya başlıyor. Nelerden hoşlanabileceğine dair liste çıkarmak için karşı tarafla ilgili fikir sahibi olması gerekiyor. Örneğin, yaptığı işi, ne kadar zamandır birlikte olduğunuzu, aldığınız son 3-4 hediyeyi, zevklerini, nelerden hoşlandığını, kitap okumayı sevip sevmediğini, sosyal medyada ne kadar vakit geçirdiğini soruyor ve bunlardan mantıklı bir değer çıkarmaya çalışıyor."

Demircan, yapay zekanın kişiye bütçesinin ne olduğunu da sorduğunu belirterek, "Bazı yapay zekalar aylık borcumuzu bile soruyor. 'Ne kadar para kazanıyorsun ve bunun ne kadarını borçlarına yatırıyorsun?' diye soruyor ki kalan parayla sana bir alternatif çıkarabilsin. Örneğin, yapay zeka kişinin sevgilisine bir saat alması gerektiğine kanaat getirirse bu tarz ürünlerin hangi sitede ne kadara satıldığını, hangi karta kaç taksit yapıldığını bile söylüyor. Önemli olan en işe yarayan ve karşı tarafın en keyif alacağı hediyeyi belirlemek. Bu yüzden geçmişte aldığı hediyeleri de soruyor. " diye konuştu.

Bütçe yoksa yeteneklere ve el becerilerine yönlendiriyor

Kişinin bütçesi yoksa yapay zekanın farklı alternatiflere yönlendirdiği bilgisini paylaşan Demircan, "'Bütçem yok, bütçesiz şekilde ona nasıl hediye hazırlayabilirim?' sorusu geldiğinde de yapay zeka, kişinin yeteneklerini anlamaya çalışıyor. Örneğin, tahta oyma, resim yapma, şiir yazma, bilgisayar programlama ya da mobil uygulama yazmakla ilgili yeteneklerim olabilir. Bu yeteneklerimden de mantıklı hediye çıkarmaya çalışıyor. İlla ana amaç çok kaliteli hediye almak değil. Sizin verdiğiniz komutlar, onun sorduğu sorulara verdiğiniz yanıtlar çok önemli. 'Çok fazla para harcayarak çok kıymetli hediye almak istiyorum.' da bir seçenek, 'Hiç param yok, kendi yeteneklerim doğrultusunda hediye hazırlamak istiyorum.' da bir seçenek." ifadelerini kullandı.

Demircan, Chatgpt ile Microsoft'un ve Google'ın yapay zeka uygulaması "soru sorma-yanıt verme" yöntemiyle çalışırken, karşı cinsmiş gibi davranan Chatbot uygulamalarının da etkin şekilde kullanıldığına dikkati çekti.

Bu uygulamaların kişiler arası ilişkiler ve hediye önerileri gibi konularda daha çok kullanıldığını vurgulayan Demircan, "Bugün her şeyi sorduğumuz yapay zekalarla konu sadece ilişki üzerine kurulu olan yapay zekaların hediye seçiminde verdiği yanıtlar birbirinden çok farklı olabiliyor." dedi.

Demircan, yapay zekadan korkulmaması ancak dikkatli olunmasını tavsiye ederek, kullanıcılara kimlik bilgileri ve kişisel fotoğraflarını bu uygulamalarla paylaşmamaları uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin halkına ikinci bir Nekbe yaşatmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-10 12:17 - Siyaset

Japonya'da Gülümseme Kursları: Yeni Nesil Toplumların İhtiyacı

2025-02-06 15:03 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde 252 bin konutla iş yerimizin inşasını hızlıca bitirmenin gayretindeyiz

2025-02-07 19:12 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Toprak bütünlüğüne haiz bir Filistin Devleti'nin kurulması daha fazla geciktirilemez

2025-02-12 10:36 - Siyaset

Panama, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden resmen ayrılacağını duyurdu

2025-02-07 08:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazzelileri binlerce yıllık ezeli ve ebedi vatanlarından çıkarmaya kimsenin gücü yetmez

2025-02-09 23:03 - Siyaset

TeknOn ile teknolojide bu hafta (31 Ocak-06 Şubat 2025)

2025-02-06 20:17 - Teknoloji

Göztepe, Ziraat Türkiye Kupası'nda Gaziantep FK'yi tek golle geçti

2025-02-06 23:23 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgesinde evine girmeyen tek bir vatandaşımızı dahi bırakmayacağız

2025-02-06 19:48 - Siyaset

Fenerbahçe'den Djiku, Carlos ve Yusuf Akçiçek'in sağlık durumuyla ilgili açıklama

2025-02-06 14:43 - Spor

İlgili Haberler

Bolu Dağı'nda sis etkili oldu

10:32 - Çevre-Hayat

Kırşehirli dağcılar, 1823 metre yüksekliğindeki Demirli Kale Tepe'nin zirvesine tırmandı

23:27 - Çevre-Hayat

Kütahya'da "Kadın Üniversitesi" ilk mezunlarını verdi

16:58 - Çevre-Hayat

Öğrenci ve vatandaşlar Van Gölü sahilinde temizlik yaptı

15:33 - Çevre-Hayat

Sivas'ta bir tarlada 7 metre çapında obruk oluştu

14:58 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

WSJ'den Tesla'nın Musk yerine yeni CEO arayışında olduğu iddiası

11:27 - Dünya

Gençlerbirliği, 4 yıllık Süper Lig hasretini bitirmek istiyor

11:23 - Spor

Uzmanlar, Hindistan-Pakistan geriliminde nükleer riskin göz ardı edilemeyeceğini vurguladı

11:17 - Dünya

Emine Erdoğan'dan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı

11:08 - Gündem

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlanıyor

11:02 - Gündem