?>

Serebral palsili sporcu Canan biniciliğin ardından atletizme de başladı

Binicilikte "tek para at terbiyecisi" unvanı sahibi 34 yaşındaki serebral palsili sporcu Canan Doğan, üç tekerlekli bisiklet koşusuyla başladığı atletizmde ilk yarışını tamamlamayı başardı.

Spor - 2 ay önce

Mersin

Doğum sırasında beynine oksijen gitmediği için serebral palsili olarak dünyaya gelen Canan, spor ve resim sevgisiyle hayata tutundu.

Yalova'da yaşayan Canan, 2019'da tanıştığı binicilikte yüzde 99'luk engeline rağmen kısa sürede ilerleme katetti.

İstanbul'da 2021'de düzenlenen "para at terbiyesi" yarışmasına katılan sporcu, at üzerinde desteksiz kalmayı başararak "tek para at terbiyecisi" unvanını kazandı.

Binicilikteki gelişiminin ardında Canan, ailesinin yönlendirmesiyle 6 ay önce Bağcılar Belediyesi Engelliler ve Gençlik Spor Kulübü bünyesinde "frame running" olarak adlandırılan üç tekerlekli bisiklet koşusuna başladı.

Canan, kulüp bünyesindeki antrenmanların ardından Türkiye Atletizm Federasyonunca 15-16 Şubat'ta Mersin'de düzenlenen "Para Atletizm Olimpik Deneme Yarışları"nda mücadele etti.

İlk yarışını tamamlamayı başaran Canan, hem ailesini hem antrenörlerini sevindirdi.

Abla Canan Doğan: "Bisiklet üzerindeyken kendini özgür hissediyor"

Canan'ın ablası Gülşah Doğan, AA muhabirine, vücut diliyle iletişim kurduğu kardeşinin 6 yıldır sporun içinde olduğunu söyledi.

Çalışmalarda kardeşine eşlik ettiğini dile getiren Doğan, "Canan, hep sandalyede oturduğu için bisiklet üzerindeyken kendini özgür hissediyor. Desteksiz ve yanında kimse olmadan koşabiliyor. Disiplinli çalışıyor, spor yapmayı çok seviyor." dedi.

"Yarışı ağlayarak ve ellerim titreyerek izledim"

Doğan, üç tekerlekli bisiklet antrenmanları için haftada 3 gün Yalova'dan İstanbul'a gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Kardeşim yıllardır koşmak istiyordu. 34 yaşında ve hiç ayakkabı eskitmedi. Şu an bir antrenmanda bile ayakkabıları delinip yırtılabiliyor. Başkaları ayakkabıları yırtılınca üzülürken kardeşim eskitebildiği için mutlu oluyor. Uzun mesafelere rağmen asla pes etmiyor ve mücadelesine devam ediyor. Bunu yapabiliyor olması bile bizim için büyük şans. İlk yarışımıza katıldık, çok güzel geçti. Yarışı ağlayarak ve ellerim titreyerek izledim. Kardeşimle gurur duyuyorum."

Kardeşinin çalışmalarda pes etmediğini anlatan Doğan, "Engelli kardeşlerimiz kendilerini eve kapatmasınlar. Canan yaptıysa herkes yapabilir. Önemli olan azim, istek ve kendine inanmak. Kardeşim bu spor dalının ilk kadın sporcusu. İnşallah tek kalmaz ve rakipleri çoğalır." ifadelerini kullandı.

Antrenör Cantay: "Yarışın gözde sporcusu oldu"

Tekerlekli Sandalye Milli Takım Antrenörü Ömer Cantay da Canan'ın azimli bir sporcu olduğunu aktardı.

Cantay, şunları kaydetti:

"Deneme sürecinde Canan'daki ışığı görünce devam etmeye karar verdik. İlk yarışında hiç çizgiye değmedi ve diskalifiye olmadan çok güzel şekilde yarışı bitirdi. Yarışın gözde sporcusu oldu. Milli takım sonuçlarını bekleyeceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM'ye göre insani yardım görevlileri, MSC 2025'teki tartışmalardan en çok endişe duyanlar arasında

2025-02-16 01:58 - Dünya

Şubat ayına ait SED ödemeleri hesaplara yatırıldı

2025-02-17 10:08 - Gündem

Galatasaray, Avrupa'da 328. kez sahne alacak

2025-02-19 12:03 - Spor

Ankara'da 3,5 büyüklüğünde deprem

2025-02-17 14:48 - Gündem

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

2025-02-20 01:17 - Spor

NBA'de erteleme maçında Hornets, Lakers'ı 100-97 yendi

2025-02-20 11:01 - Spor

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

2025-02-20 01:07 - Dünya

Fenerbahçe, Cengiz Ünder'i ABD takımlarından Los Angeles'a kiraladı

2025-02-20 18:02 - Spor

Samsunspor, Süper Lig'de yarın Çaykur Rizespor'u ağırlayacak

2025-02-21 10:28 - Spor

İlgili Haberler

Aspendos Cup Karate Turnuvası, Antalya'da başladı

17:52 - Spor

Hentbol HDI Sigorta Kadınlar ve Erkekler Türkiye Kupası'na doğru

17:47 - Spor

TOFAŞ, play-off'a saha avantajıyla girmenin peşinde

17:30 - Spor

New York Knicks, konferans yarı finaline yükseldi

17:30 - Spor

NBA Avrupa Direktörü Aivazoglou, yeni lig projesi için Türk kulüpleriyle ilgilendiklerini açıkladı

17:29 - Spor

Günün Manşetleri

Hatay'da depremde yıkılan iki caminin yerine yenileri inşa edildi

17:12 - Gündem

AB, ABD-Ukrayna ekonomik ortaklık anlaşmasını memnuniyetle karşıladı

17:07 - Dünya

Nijerya'da kolera salgınında 34 kişi hayatını kaybetti

17:02 - Dünya

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

AYM, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini 7 Mayıs'ta görüşecek

16:42 - Gündem