?>

Şentop: Başörtüsü özgürlüğü bir kanunla tanınırsa, başkası bu kanunu yasak hale getirebilir

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başörtüsüyle ilgili özgürlük ve serbestliğin bir kanunla tanınırsa, bir başkasının da bu kanunu değiştirerek yasak hale getirebileceğini söyledi.

Siyaset - 3 yıl önce

TBMM

TBMM Başkanı Şentop, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

CHP'nin, kadınların kılık kıyafeti konusunda zorlamaya tabi tutulamamasına yönelik yasa teklifine ilişkin değerlendirmesi sorulan Şentop, "Sayın Kılıçdaroğlu 'Bu konuda bir teklif vereceğiz' dediği zaman şaşırdım." dedi.

Bir ay önce bir televizyon programında kendisine başörtüsü konusunda bir yasal düzenleme gerekip gerekmeyeceğine yönelik bir soruya "Başı açık olarak üniversiteye gitmek, ilk orta öğrenim kurumlarında öğrenim görmek veya kamuda başı açık olarak çalışmak için bir kanun düzenlemesine ihtiyaç olmadığı gibi başörtülü olarak çalışmak için de böyle bir düzenlemeye ihtiyaç yoktur." dediğini aktaran Şentop, bunun kanuna dayanan bir hak değil, kanun ötesi, anayasa ötesi bir doğal hak olduğunu vurguladı. Şentop, kanunla bir hak verilmeyeceğinin altını çizdi.

"Kanun teklifi, aslında çok net değil"

Kılıçdaroğlu'nun bu konudaki açıklamasını duyunca kafasında bir endişe oluştuğunu dile getiren Şentop, şöyle devam etti:

"Demek ki bu konuda hala bir sorun olduğunu düşünenler var ve bu sorunun çözülmesi için bir şey yapılması yönünde bir adım atmaya çalışanlar var. O zaman bu konuda yeniden düşünmemiz gerekiyor. Verilen kanun teklifine de baktığımızda sadece kamu kurumlarında ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında çalışanlarla ilgili, aslında çok net de değil. Yapılan mesleğin icrasıyla ilgili öngörülen bazı şeylerden bahsediliyor ama acaba bunlar başörtüsüyle bağdaşmayan bir şey olursa ne olacak. Bu konuda bir açıklık yok. Ama öbür taraftan siz, baş örtmeyi kanunla verilmiş bir hakka dönüştürürseniz, başörtüsü özgürlüğünün dayanağını kanun yaparsanız, bunu kanunla yasaklanabilir hale getirirsiniz. Dolayısıyla burada bazı kötü niyetlilerin bunu yapabileceğini de düşünüyorum. Eğer siz başörtüsü serbestliğini bir kanuna bağlarsanız, bu özgürlüğün kaynağını bir kanun hükmüne dönüştürürseniz, o zaman bu kanunu ileride değiştirdiğinizde pekala bu özgürlüğü ortadan da kaldırabilirsiniz."

Esasen bir Anayasa düzenlemesine de gerek olmadığını belirten Şentop, "Nasıl başı açık olarak çalışmakta, üniversiteye, okula gitmekte bir kanuna gerek yoksa, anayasa düzenlemesine gerek yoksa, bunun için de gerek yok." değerlendirmesinde bulundu.

Üniversitede bu konuyla ilgili tutumundan dolayı soruşturmalar geçirdiğini anlatan Şentop, iki kız kardeşinin başörtüsü sebebiyle okuyamadığını; birisinin çok başarılı bir öğrenci olduğu halde okuldan atıldığını söyledi.

İki kız çocuğu olduğunu dile getiren Şentop, "Onların istikbaliyle, tahsil hayatıyla ilgili de hep endişeler içerisinde yetiştik. Sınavlara girerken ben kapılarında bekledim. Olur ya bir densiz çıkar da müdahale eder diye kapıda bekledim. Biz, bunları yaşamış, hayatımızı, gençliğimizi, hukuki bağlamda başörtüsüyle ilgili mücadeleye vermiş insanlarız. Dolayısıyla bu işin, iğneden ipliğe kadar her şeyini biliyoruz." diye konuştu.

"Hakkı engelleyenlerin cezalandırılacağına dair bir anayasa hükmü konulmalı"

"'Bu konuyla ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç var' deniliyorsa o zaman bunu gerçekten teminat altına alabilecek bir anayasa hükmü getirmek lazım." ifadesini kullanan Şentop, şunları kaydetti:

"Vatandaşların bu doğal haklarının hiçbir şekilde engellenemeyeceğini, engelleme yolunda hareket edenlerin, bir eylemde bulunanların da cezalandırılacağına dair bir anayasa hükmü konulmalıdır. Böyle bir anayasa hükmü olur mu? Evet. İtalya'da, Polonya'da yaşarsak olmaz ama Türkiye'nin geriye dönük olarak yaşadığı bu sıkıntıları dikkate alırsak, binlerce vatandaşımızın hayatlarını geri dönülmez şekilde etkileyen bunca olay yaşanmışken, Türkiye'de böyle bir düzenlemenin, anlamı, yeri olabileceğini düşünüyorum. Madem Meclis'te de 'Bu konuda bir düzenleme yapılmalı' diye genel eğilim ortaya çıktıysa, Anayasa'yı değiştirebilecek bir imkan da vardır."

Bu sorunun bir genel kabulle, toplumsal anlayışla aşıldığını dile getiren Şentop, "Böyle bir kanun teklifi ortaya çıkınca, demek ki böyle bir toplumsal anlayışa şu anda tam ulaşamamışız. Birtakım farklı düşünenler var. Böyle düşünenlerin yanında daha da farklı düşünenler çıkabilir. O zaman biz, bu endişelerin hepsini bertaraf edecek bir anayasa değişikliği yapabiliriz. Eğer bunu samimi olarak herkes istiyorsa, kısa bir süre içinde hemen sadece bu konuya ilişkin bir düzenlemeyle, Anayasa'ya bir cümle, iki cümle eklemek suretiyle bunu başarabiliriz. Ben doğrusunun bu olduğunun kanaatindeyim." değerlendirmesinde bulundu.

"Kanunla yapılacak bir düzenleme çok tehlikeli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Gelin çözümü yasa değil Anayasa düzeyinde sağlayalım" çağrısı sonrasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kanun teklifine destek verilmesini istemesini nasıl değerlendirdiğine yönelik bir soruya Şentop, "Yasa konusundaki ısrarı kötü niyetli bulurum. Meclis Başkanı olarak girmemeye çalışırım ama eğer siz başörtüsüyle ilgili özgürlüğü, serbestliği bir kanunla tanırsanız, bir başkası da gelir bu kanunu değiştirerek yasak hale getirebilir." karşılığını verdi.

Şentop, kanun konusundaki ısrarın, kendisinde endişe uyandıracağını söyledi.

Şu anda bunun doğal bir hak olduğunu vurgulayan Şentop, "Kanunla yapılacak bir düzenleme çok tehlikeli, bizi tuzağa düşürebilir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla'da 4,8 büyüklüğünde deprem

2022-10-02 14:40 - Gündem

Tahıl koridorundan 235 gemi ile 5,5 milyon ton tahıl geçti

2022-09-29 11:20 - Dünya

Fenerbahçeli futbolcu Ezgjan Alioski şampiyonluğa inanıyor

2022-09-30 11:29 - Spor

Kamudaki 50 bin geçici işçinin gözü kadro müjdesinde

2022-10-05 11:29 - Gündem

Brent petrolün varil fiyatı 87,21 dolar

2022-09-29 09:55 - Ekonomi

Kadın itfaiyeci sevdiği mesleği yapmanın mutluluğunu yaşıyor

2022-10-01 12:02 - Çevre-Hayat

14 ildeki 99 taşınmaz özelleştirme kapsamına alındı

2022-10-05 10:20 - Ekonomi

İran'daki depremde 528 kişi yaralandı

2022-10-05 15:10 - Dünya

Derbide gözler kalecilerde

2022-10-01 12:07 - Spor

Togg'un kullanıcı deneyimi testleri sürüyor

2022-10-04 23:02 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu: 'Küresel Sağlıkta Lider Türkiye' hedefimiz için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz

21:45 - Siyaset

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu Teklifi" TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

23:17 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan'ı kabul etti

18:28 - Siyaset

Türkiye, Angola ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor

15:39 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedefimiz, büyük ve güçlü Türkiye'dir

16:22 - Siyaset

Günün Manşetleri

Trump yönetimi, tarife ertelemenin süresi yaklaşırken anlaşmalara ilişkin beklentilerini düşürüyor

11:42 - Ekonomi

Slovenya'nın Ankara Büyükelçisi Rencelj, ülkesinin Gazze'de acil ve tam ateşkes istediğini

11:38 - Dünya

El sanatları eğitmeni kadın KOSGEB desteğiyle fındık işleme tesisi kurdu

11:33 - Ekonomi

Anket: "Amerikan gururu" son 24 yılın en düşük seviyesine geriledi

11:27 - Dünya

Güney Kore Devlet Başkanı Lee, yarımadada barış için Kuzey ile diyalog hedefliyor

11:23 - Dünya