?>

Senegal'de muhalif lider Sonko'nun tutuklanması dış temsilcilikleri karıştırdı

Senegal'de muhalif lider Ousmane Sonko'nun tutuklanması ve partisi PASTEF'in kapatılmasının ardından bu ülkenin yurt dışındaki temsilcilikleri önünde olaylar çıktı.

Dünya - 2 yıl önce

Dakar

Yerel basında çıkan haberlere göre, Senegal'in Paris Konsolosluğu önünde toplanan Sonko destekçileri, muhalif liderin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Senegal'de olası sokak olaylarını engellemek için mobil veri kesildiSenegal'de muhalif lider Ousmane Sonko hakkında tutuklama kararıSenegal'de hükümet muhalif lider Sonko'nun partisini feshettiSenegal'de muhalif lider Sonko'nun tutuklanması sonrası çıkan olaylarda 2 kişi öldü

Grup, konsolosluğa girmeye çalıştı ve etrafa saldırdı.

Senegal'in Londra Konsolosluğu önünde toplanan PASTEF destekçisi bir grup da konsolosluk binasına girmeye çalıştı ve çalışanlar aleyhinde sloganlar attı.

Öte yandan sosyal medyada kamu düzenini bozacak nefret mesajlarının ve olası sokak eylemlerinin önüne geçmek adına uygulanan mobil veri kesintisi halen sürüyor.

Sonko tutuklandı, partisi kapatıldı

Muhalif lider Sonko, 28 Temmuz Cuma günü kendisini kaydetmek isteyen bir jandarmanın cep telefonunu zorla aldığı için gözaltına alınmış, olaydan önce sosyal medyada destekçilerini eylem yapmaya çağırmıştı.

Dün, sorgu hakiminin karşısına çıkan Sonko hakkında, "ayaklanma çağrısı yapma" suçlamasıyla tutuklama kararı çıkartılmıştı.

Karardan kısa süre sonra İçişleri Bakanlığı, liderleri ve yöneticileri aracılığıyla, destekçilerine sık sık ayaklanma çağrısında bulunduğu gerekçesiyle PASTEF'in feshedildiğini açıklamıştı.

Bu iki kararın art arda gelmesi sonucu bazı kentler ve Dakar'ın banliyölerinde ufak çaplı sokak eylemleri düzenlenmişti. Sonko'nun Belediye Başkanlığını yaptığı Ziguinchor kentinde çıkan olaylarda 2 kişi yaşamını yitirmişti.

Dakar'da birçok mağaza ve iş yeri kepenk kapattı

Dakar'da birçok mağaza ve iş yeri, olayların büyüyebileceği endişesiyle bugün çalışmama kararı alırken, Fransız Enstitüsü cumaya kadar kapalı olacağını duyurdu.

Fransız Total de benzin istasyonlarının 3 gün boyunca güvenlik gerekçesiyle hizmet vermeyeceğini bildirmişti.

Sonko, dün itibarıyla cezaevine gönderilirken, muhalif liderin duruşmaya çıkana kadar tutukluluk halinin devam edebileceği belirtiliyor.

Muhalif lider ve Cumhurbaşkanı adayı Ousmane Sonko, 1 Haziran'da, 2021'de hakkındaki tecavüz suçlamasından aklanmış ancak gençleri suça teşvik ettiği gerekçesiyle 2 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kararı protesto eden Sonko destekçileri, gösterilere başlamış ve çıkan olaylarda 16 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Merkez Bankası rezervleri 113,6 milyar dolara yükseldi

2023-07-27 15:37 - Ekonomi

Kemer'deki orman yangınında hava gücü 4 günde 1963 sorti yaptı

2023-07-28 00:57 - Gündem

ABD'de sıcak hava dalgası nedeniyle kaktüsler ölüyor

2023-07-28 21:57 - Dünya

Askerin tüfeği uzaktan komutalı silaha dönüşecek

2023-07-27 11:53 - Teknoloji

Rusya’nın doğal gaz üretimi yüzde 14,9 düştü

2023-07-26 20:17 - Ekonomi

Karadeniz'e özgü "kokulu üzümü" ülkeye tanıtıyor

2023-07-28 12:28 - Ekonomi

Küresel piyasalarda Fed sonrası gözler ECB'ye çevrildi

2023-07-27 09:27 - Ekonomi

F1 Belçika Grand Prix'sinin sprint yarışında Verstappen birinci oldu

2023-07-29 20:27 - Spor

Dağcılar buz tırmanışını Cilo'da öğrenecek

2023-07-29 13:09 - Spor

Florida kıyılarında 38 dereceyi aşan okyanus suyu sıcaklığı rekor olabilir

2023-07-26 12:48 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail saldırısında başından yaralanan 14 yaşındaki Musab, 2 aydır yaşamla ölüm arasında

11:57 - Dünya

ABD'de Büyük Kanyon Milli Parkı'nda çıkan orman yangını bir günde yaklaşık 20 kat büyüdü

11:53 - Dünya

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 28 Filistinli hayatını kaybetti

10:28 - Dünya

ABD'nin Arizona eyaletinde akciğer vebası nedeniyle 1 kişi hayatını kaybetti

10:07 - Dünya

Trump, Epstein dosyalarının sürekli gündemde tutulmasına tepki gösterdi

08:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Antalya, son 5 yılın temmuz ayı günlük ziyaretçi rekorunu kırdı

14:08 - Gündem

Trabzon Şehir Hastanesi Kavşağı trafiğe açıldı

13:43 - Gündem

Başkentte 26 katlı binadaki yangına ilişkin incelemeler sürüyor

13:38 - Gündem

Siirt'te yüksek rakımda deneme üretimi yapılan böğürtlen olumlu sonuç verdi

13:32 - Ekonomi

Gurbetçilerin sınır kapılarından yurda girişleri devam ediyor

13:28 - Gündem