Senegal'de hayatı şekillendiren okyanus artan tehditlerle karşı karşıya

Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan Senegal'de okyanus, milyonlarca kişinin geçim kaynağı olmasının yanı sıra ülkenin gıda güvenliği, biyolojik çeşitliliği ve kıyı hayatının sürdürülebilirliği açısından da hayati önem taşıyor.

Dünya - 2 ay önce

Bu yıl "Mavi gezegenimiz için güçlü deniz koruma alanları" temasıyla kutlanan 8 Haziran Dünya Okyanus Günü, Senegal'in ekonomik ve sosyal hayatını şekillendiren okyanusların korunmasına yönelik çağrıları yeniden gündeme taşıyor.
Yaklaşık 700 kilometrelik kıyı şeridine sahip Senegal'de Atlantik Okyanusu, balıkçılıktan turizme, kıyı ticaretinden ulaşıma kadar birçok alanda hayatın merkezinde yer alıyor.
Balıkçılık, Senegal ekonomisinin temel sektörleri arasında bulunuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, kıyı şeridinde yaşayan yaklaşık 600 bin kişi yani aktif nüfusun yüzde 17'si geçimini balıkçılıktan sağlıyor.
Balıkçılık Bakanlığının 2024 verilerine göre, Senegal'in toplam balık üretimi 448 bin 756 tona ulaşırken, bu miktarın yarısına karşılık gelen 230 bin 72 tonu ihraç edildi.
Aynı yıl geleneksel balıkçılıktan elde edilen balık miktarı yüzde 3,8 artışla 372 bin 587 tona yükseldi.
Balık ve deniz ürünleri, Senegal'de tüketilen hayvansal proteinin yaklaşık yüzde 43'ünü karşılaması nedeniyle gıda güvenliği açısından da stratejik önem taşıyor.
Nüfusun yarısından fazlasının kıyı kentlerinde yaşadığı ülkede balıkçılık, gayrisafi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 3,2'sini oluşturuyor.
Geleneksel balıkçılığın hala devam ettiği Senegal'de her gün binlerce balıkçı teknesi günün ilk ışıklarıyla denize açılıyor.
Gün batmadan kıyıya dönen balıkçılar, avladıkları balıkların bir kısmını iç pazarda satarken bir kısmını da başta Avrupa olmak üzere yurt dışına ihraç ediyor.
Okyanus çevresinde şekillenen bu hareketlilik, kıyı topluluklarının günlük hayatının merkezinde yer alıyor.
Senegal'in ekonomik ve sosyal hayatında merkezi yere sahip deniz kaynaklarının son yıllarda artan çevresel baskılarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.
Avrupa ve Çin'e ait endüstriyel balıkçı gemilerinin neden olduğu aşırı avlanma ve kaçak balıkçılık, geleneksel balıkçıların karşılaştığı zorlukları artırırken balık stokları üzerindeki baskıyı da derinleştiriyor.
Öte yandan bazı kıyı bölgelerinde plastik ve evsel atık kirliliği, okyanus ekosistemini tehdit eden başlıca sorunlar arasında gösteriliyor.
"Science" dergisinde yayımlanan "Karadan Okyanusa Plastik Atık Akışı" başlıklı araştırmaya göre Senegal, denizlere en fazla plastik atık bırakan ülkeler arasında 21. sırada yer alıyor.
Araştırmada, Senegal'in 2010 yılında denizlere bıraktığı plastik atık miktarının 254 bin 770 ton olduğu, bu rakamın gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2025'te yıllık 738 bin tona ulaşabileceğinin öngörüldüğü ifade ediliyor.
Bilimsel yayın platformu ScienceDirect'e göre ise küresel ölçekte okyanuslardaki plastik atıkların yaklaşık yüzde 80'i karasal kaynaklardan gelirken, kalan yüzde 20'sinin misina, ağ ve halat gibi balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor.
Dünya Okyanus Günü dolayısıyla Senegal kıyılarında ortaya çıkan tablo, Atlantik Okyanusu'nun milyonlarca kişi için yalnızca bir geçim kaynağı değil, aynı zamanda gıda güvenliğinin, biyolojik çeşitliliğin ve kıyı hayatının temel unsurlarından biri olduğunu gösteriyor.
Uzmanlar, bu doğal zenginliğin gelecek nesillere aktarılabilmesi için deniz koruma alanlarının güçlendirilmesi ve deniz kaynaklarının sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerektiğini vurguluyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beş ayda ülke genelinde hava yolu ile seyahat edenlerin sayısı, Türkiye'nin nüfusunu aştı

2026-06-07 13:42 - Çevre - Seyahat

Ermenistan yetkililerinden açıklama: Söz konusu adreste Türk vatandaşı kayıtlı değil

2026-06-07 16:24 - Özel Haber

Aksakov: Rusya Merkez Bankası, politika faizini 2026 yılı sonuna kadar yüzde 10 seviyesine indirebilir

2026-06-01 18:32 - Özel Haber

Hürmüz Boğazı'nda savaşın 100 gününün bilançosu belli oldu

2026-06-07 11:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gazze'de soykırımın tanığı anneler ve çocuklar, travmalarını kuklalarla anlatıyor

2026-06-07 15:02 - Dünya

Gephyra [Γέφυρα, γέφυρα]: Köprü -Ramazan Topraklı yazdı-

2026-06-08 08:14 - En Son Yazılar

Bakan Gürlek'ten İsrail'in Gazze'deki suçlarını ortaya koyan 'Gazatrilogy' tebriki

2026-06-07 14:32 - Siyaset

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da Filistinlilerin araçlarına zarar verdi

2026-06-08 09:13 - Dünya

Yerebatan Sarnıcı’nda mahkeme Vakıfları haklı buldu, İBB'nin itirazı reddedildi

2026-06-02 13:57 - Gündem

Bakan Bayraktar: Türkiye ve Azerbaycan enerjide Avrupa'nın arz güvenliğine önemli katkı sunuyor

2026-06-01 14:48 - Ekonomi

İlgili Haberler

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya

Yunanistan’ın Pilio Yarımadası ve Girit Adası’nda yangın çıktı

23:18 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'da 2 beldeyi "kapalı askeri bölge" ilan etti

23:12 - Dünya

Arap ülkeleri, Kolombiya'nın işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan kararını kınadı

22:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem

Paris Charles de Gaulle Havalimanı yakınlarındaki bir depoda yangın çıktı

23:58 - Dünya