?>

Selda Alkor: Türk sinemasının bugünkü seviyeye ulaşmasında Yeşilçam'ın rolü büyük

Sinema sanatçısı Selda Alkor, Türk sinemasının ve bu sektörde çalışanların şartlarının bugünkü seviyeye ulaşmasında Yeşilçam'ın rolünün büyük olduğunu söyledi.

Magazin - 6 yıl önce

Sinema sanatçısı Selda Alkor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sinemasında başarılı birçok oyuncunun olduğunu ifade etti.

Oyuncuların belli bir okuldan ya da bir yerden gelmiş olmasının önemli olmadığını belirten Alkor, "Oyunculuk öyle bir şey ki doğal, kalbinizdeki, beyninizdeki her şeyi aktarabilmektir. O zaman siz orada kendinizi buluyorsunuz." dedi.

Belli standartlardaki oyuncuya seyircinin "Aman ne kadar yapmacık" dediğini aktaran Alkor, "Kalbinizden nasıl geçiyorsa, beyniniz nasıl hükmediyorsa öyle oynamaya mecbursunuz. Haluk Bilginer de bütün eğitimine rağmen son derece doğal oynayabilen bir oyuncu. Ödüller, bu piyasaya gönül vermiş arkadaşlarımın hakları, hakkımız daha doğrusu..." diye konuştu.

Yeni projelerde genç oyuncuların daha çok tercih edildiğine dikkati çeken Alkor, eski oyuncuların sektörde çok fazla yer almadığını vurguladı.

Bunun üzücü bir durum olduğunu dile getiren Alkor, şöyle devam etti:

"Hikayeler sadece genç insanların üzerine kurulmuş gibi gidiyoruz. Bakalım nereye kadar gidecek. Tabii ki çok takdir ettiğim, beğendiğim genç oyuncular var.

Çok beğendiğim, 'içinde neden olamadım' diye üzüldüğüm filmler var. Türkiye'de çok büyük prodüksiyonlar yapılıyor. 'Müslüm', 'Naim', 'Ayla' gibi büyük prodüksiyonlarla yapılmış filmler var.

Eski Türk filmleri tadında olan yapımlar. Türk sinemasının belli bir aşamada olması, birçok pazarları bulması beni gerçekten mutlu ediyor."

"Yeşilçam olmasaydı..."

Alkor, sinemada Yeşilçam'ın önemine de değinerek, şunları söyledi:

"Çektiğimiz sıkıntılar, yıllarca hiçbir sosyal güvencesi olmadan yaptığımız çalışmalar demek ki artık yerini buldu ki gençlerimiz mutlu mesut çalışıyor ve çok da iyi paralar alıyorlar.

Helal olsun hepsine. Unutmasınlar ki Yeşilçam olmasaydı bugünkü duruma ulaşmak zordu. O dönemde hem Türkiye'deki birtakım siyasal olaylar, hem bizim sıkıntılarımız, belli haklardan istifade edemememiz Türk sineması olarak bizi çok ileriye götürmemişti. Şimdi her şey inşallah çok daha farklı olacak diye düşünüyorum."

Türk sinemasına katkıda bulunan çok sayıda genç oyuncu olduğunu anlatan Alkor, Timuçin Esen, Erkan Petekkaya, Birce Akalay, Serenay Sarıkaya'nın önemli yapımlarda yer aldığını dile getirdi.

"Dizi bölümlerinin süresi dozunda olmalı"

Selda Alkor, dizilerin sürelerinin çok kısa ya da uzun değil, dozunda olması gerektiğinin altını çizdi.

TRT 1'de 1983'de yayınlanan, senaryosunu Attila İlhan'ın yazdığı "Kartallar Yüksek Uçar" dizisinin örnek bir süre ekranlarda kaldığını dile getiren Alkor, " şöyle konuştu:

"Dizinin süresi seyirciyi bıktırmamalı. 'Kartallar Yüksek Uçar' bittiğinde insanlar 'ah niye bitti' diye hayıflanıp durdular. Ondan sonra süreler uzamaya başladı. 90 dakikalık bir dizi, bölümü bir film boyutunda. Türk sinemasındaki filmler 90, 100 dakika.

Bu süre dizi için fazla. Çalışanlar açısından çok rahatsız edici bir durum. Bugün dizi süreleri uzun ama nedenlerini bilemiyorum. Dizi sürelerinin uzun olması oyuncuları da yoruyor.

Bu süreler nasıl kısıtlanmalı diye bakanlarla da yapımcılarla da görüştük. Herkes kendi doğrusunun peşinde koşuyor. Dizilerin çok uzun olmaması gerektiğine inanıyor ve savunuyorum."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk işadamı Faruk Yener, “BAT" Rusya, Belarus ve Orta Asya Genel Müdürü oldu

2020-01-20 07:27 - Özel Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ateşkes ve Berlin Zirvesi ihtiraslara kurban edilmemeli

2020-01-19 13:42 - Gündem

Huzurevinde kalan sanatçı Rıza Konyalı türkülerini arkadaşları için söylüyor

2020-01-18 16:57 - Çevre-Hayat

Kütahya'da 5 bin 365 parça tarihi eser ele geçirildi

2020-01-19 18:22 - Gündem

Somali'de bombalı saldırıda 4 Türk yaralandı

2020-01-18 17:17 - Dünya

Taşımakta zorlandığı davulu çalmaktan vazgeçmiyor

2020-01-16 15:22 - Çevre-Hayat

Bolivya'da geçici hükümetin görev süresini uzatan tasarı onaylandı

2020-01-18 10:02 - Dünya

Ev temizliğinden kazandığı sermayeyle mantar üreticisi oldu

2020-01-22 14:57 - Çevre-Hayat

Minik eskrimcilerden Mehmetçiğe anlamlı hediye

2020-01-19 15:52 - Çevre-Hayat

AB'den 'Türkiye fonlarında yeni kesinti olmayacak' açıklaması

2020-01-19 20:17 - Dünya

İlgili Haberler

Hava sıcaklığı 28 derece ölçülen Antalya'da sahillerde hareketlilik yaşandı

16:03 - Magazin

Yapay zeka tabanlı Türk dizisi 'Castle Walls', Alamut Kalesi'nin gizemli hikayesini anlatıyor

17:10 - Magazin

'Aile Festivali' Yedikule Hisarı'nda başladı

16:48 - Magazin

'Ailemiz Geleceğimiz Fotoğraf Yarışması' başvuruları devam ediyor

15:03 - Magazin

İzmir'de huzurevi sakinleri, sanat etkinlikleriyle sosyalleşiyor

12:07 - Magazin

Günün Manşetleri

Zelenskiy, 17 Ekim'de Washington'da Trump ile görüşeceğini söyledi

20:52 - Dünya

Türkiye'nin öncülüğüyle kurulan GOFFA'nın ilk toplantısı BM Cenevre Ofisi'nde yapıldı

20:47 - Gündem

Liderler Gazze'de barış için "Şarm el-Şeyh Anlaşması"nı imzaladı

20:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Gazze'deki ateşkes anlaşmasının süreceğini söyledi

20:28 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Pakistan Cumhurbaşkanı Zerdari tarafından kabul edildi

20:23 - Siyaset