?>

Şeker kamışından pekmez yapma geleneğini yaşatmak için 15 yıldır mesaide

Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde büyüklerinden öğrendiği geleneksel yöntemlerle şeker kamışından pekmez yapan çiftçi Kadir Doğan, ilçede uzun bir aradan sonra yeniden hayat bulan geleneğin geleceğe taşınması için çalışıyor.

Çevre-Hayat - 12 ay önce

Kocaeli

Kandıra'da bağ bozumu mevsimiyle başlayan şeker kamışı hasadı devam ediyor. Akdurak Mahallesi'nde yaşayan 62 yaşındaki Doğan, geleneksel yöntemle şeker kamışından pekmez elde ediyor.

Orakla kesilen şeker kamışları, kabuklarının soyulmasının ardından sıkım için mengeneye veriliyor. Elde edilen öz suyu süzgeçten geçirildikten sonra hiçbir katkı maddesi eklenmeden bakır kazanlara konuluyor. Odun ateşinde 8-10 saat kaynayan şeker kamışı suyu, pekmez formunu aldıktan sonra kavanozlara dolduruluyor.

Doğan, AA muhabirine, babasının da kendisi çocuk yaşlardayken şeker kamışı ektiğini ve suyunu sıktırmak için başka köylere gittiklerini, ancak 1970'li yıllardan itibaren bölgede şeker kamışı üretiminin azalarak bitme noktasına geldiğini söyledi.

Bunu yeniden canlandırmak için yaklaşık 15 sene önce tohum arayışına girdiğini dile getiren Doğan, eski Kandıra Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Güzel'in ahşap evin duvarına asılı halde bulduğu bir avuç tohumu getirmesiyle hikayesinin başladığını anlattı.

Doğan, bahçesine ektiği tohumlardan 3 kök şeker kamışı çıktığını kaydederek, "Tohumları 3 yıl boyunca çoğalttıktan sonra Kandıra sanayisindeki bir ustayla sıkma makinesi yaptık. 12-13 yıl oldu başlayalı, hala devam ediyoruz. Artık bölgede eken insanlar var. Sıktırmak için bize geliyorlar." dedi.

"Türkiye'nin her yanında olsun istedim"

Şeker kamışı tohumunu ücretsiz olarak Türkiye'nin her yerine gönderdiğini ifade eden Doğan, "Hemen hemen her gün gönderiyoruz. Ücretsiz olmasının sebebi, bulmakta çok güçlük çektiğim için Türkiye'nin her yanında olsun istedim. Türkiye genelinde 100 ilçeye tohum göndermişimdir çünkü sürekli isteniyor. Yaz kış, her dönemde talep var." diye konuştu.

Şeker kamışından pekmez yapmanın zahmetli olduğuna işaret eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mart, nisan aylarında ekim yapılır. Kurak giderse sulama gerekir. Kamışların üzerindeki püsküller tamamen siyahlaşınca olgunlaşma halidir, o zaman kesilir. Kesilen şeker kamışının kabuğunun soyulması çok zordur. Kestikten sonra istifliyoruz ve makinemizin başında sıkıma veriyoruz. Sıktıktan sonra suyunu kazanlara döküyoruz ve yaklaşık 8-10 saat odun ateşiyle kaynatıyoruz. Pekmez formuna geldikten sonra kavanozlara dolduruyoruz. Bir römork şeker kamışını 1 haftada pekmez haline getiriyoruz."

Doğan, 100 kilogram şeker kamışı suyundan yaklaşık 12-13 kilogram pekmez elde edildiğini, şeker veya su gibi hiçbir katkı içermediğini aktardı.

"Talebin tamamını karşılamamız mümkün değil"

Doğal pekmeze yoğun talep olduğunu vurgulayan Doğan, "Talebin tamamını karşılamamız mümkün değil. İnsanlar artık hep doğal, organik şeyler arıyor. Ürünümüz tamamen organik. Geçmişte arkadaşım, 'Bunu fabrikasyon hale sokalım' dedi. Fabrikasyon yapıldığında 9-10 saat kaynayan şeker kamışı suyunun belki bir saatte öz suyu alınacak ama doğallığı bozulacak. Biz bakır kazanlarda, odun ateşiyle, babalarımızdan gördüğümüz sistemi devam ettirmeye çalışıyoruz. Müşteriler yakın olursa gelip alıyorlar, uzak yerlere kargoyla gönderiyoruz." ifadelerini kullandı.

Doğan, toptan satış yapmadığını, İstanbul'dan bazı aktarlardan bu yönde talepler gelse de bireysel tüketicilere satmayı tercih ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"Genellikle orta yaş üstü insanlar istiyor. Organik olduğu için de talep edenler mevcut. Pek çok hastalığa iyi geliyor. Bu sene kilogramını 1000 liradan satıyorum. Emeğine gelince belki de yeterince karşılamıyor. İş çok zahmetli, eşimle yürütüyoruz. Babam 92 yaşında, o da yardımcı oluyor. Hafta sonları oğlum geliyor, böyle devam ediyoruz."

En büyük hayalinin Kandıra'daki gıda ihtisas organize sanayi bölgesinde şeker fabrikası kurulması olduğunu anlatan Doğan, ilçenin şeker kamışı üretiminde öncü olabileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mehmetçik ecdadın vatan savunmasında kullandığı Erzurum'daki tabyaları temizledi

2024-09-30 15:43 - Çevre-Hayat

Ukrayna: Rusya'nın son 24 saatteki saldırılarında 15 sivil öldü, 59 sivil yaralandı

2024-09-29 13:32 - Dünya

Dünyanın tercihi Kapadokya

2024-09-27 12:37 - Çevre-Hayat

Enflasyon yıllık bazda yüzde 49,38'e geriledi

2024-10-03 10:37 - Ekonomi

"Ateş Serbest-2024" faaliyeti için hazırlıklar sürüyor

2024-10-02 12:48 - Gündem

Bafra Ovası'nda tarım arazileri aşırı yağıştan zarar gördü

2024-09-26 13:07 - Gündem

İTÜ akademik yılı açılış töreni, Aziz Sancar'ın dersiyle gerçekleştirildi

2024-09-27 15:22 - Gündem

VPS Nedir ve Nasıl Çalışır?

2024-10-01 15:38 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Venezuela Cumhurbaşkanı Başyardımcısı Rodriguez ile görüştü

2024-09-30 12:48 - Gündem

ABD ile İsrail arasındaki "21 günlük İsrail-Lübnan ateşkesi" anlaşmazlığı sürüyor

2024-09-27 01:03 - Dünya

İlgili Haberler

Gölcük Tabiat Parkı sonbaharda da misafirlerini ağırlıyor

15:17 - Çevre-Hayat

"Tüylü Kekreçiçeği" yeni tür olarak bitki florasına eklendi

14:23 - Çevre-Hayat

Üsküdar'da "Amin Alayı" geleneği yaşatıldı

13:52 - Çevre-Hayat

Elma bahçesini "spring su uygulaması" ile zirai dondan koruyan üretici hasada başladı

13:12 - Çevre-Hayat

"Müzisyenler kahvesi"nden okey taşı sesi değil, nağmeler yükseliyor

12:57 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'nin Michigan eyaletinde kilisede düzenlenen silahlı saldırıda 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

00:23 - Dünya

Beşiktaş ile Kocaelispor, Süper Lig'de 41. maça çıkacak

00:17 - Spor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Federasyon defterinin bizim için kapandığını BM'ye ilettik

00:02 - Dünya

Bakan Şimşek: (Terörsüz Türkiye süreci) Allah'ın izniyle başarıya ulaşacağız

22:43 - Gündem

Trump'ın Gazze barış planının Filistin Devleti'ne giden yolu açacak maddeler içerdiği öne sürüldü

22:23 - Dünya