Şehir hayatını bırakan çift devlet desteğiyle kurdukları tesiste istiridye mantarı üretiyor

Kent yaşamını bırakıp Bilecik'in İnhisar ilçesine bağlı Koyunlu köyüne yerleşen Selin ve Erhan Erikli çifti, devlet desteğiyle kurdukları tesiste istiridye mantarı yetiştiriyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Bilecik
Ankara Üniversitesinden 2014 yılında mezun olan 34 yaşındaki ziraat mühendisi Erhan Erikli, uzun yıllar TÜBİTAK ile KOSGEB'de evsel mantar üretim kitleri üzerine çalışmalar yürüttü. Erikli, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan ve bir süre dış ticaretle ilgilenen Selin Sümerli ile hayatını birleştirdi. Eskişehir'de yaşayan Erikli çifti, 3 sene önce Bilecik'in Koyunlu köyünde 16 dönüm arazi satın alarak şehir hayatını bırakıp köye yerleşti.

Arazilerine kurdukları serada sebze ve meyveler yetiştiren çift, aynı yıl İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla başvurdukları "Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi"nden yararlanmaya hak kazandı.
Proje kapsamında yüzde 100 hibe desteği alan çift, 110 metrekare kapalı alana sahip istiridye mantarı üretim tesisi inşa etti, içine yaklaşık 8 ton kompost (mantar üretiminde kullanılan, bitkisel ve hayvansal atıkların nemli ve oksijenli ortamda bozularak dönüştüğü organik gübre) ile iklimlendirme ekipmanları yerleştirdi.
Erikli çifti yıllık 8 ila 10 ton mantar üretip İstanbul ile Bursa'daki meyve ve sebze hallerine satıyor.

"Mantarla ilgili geçmişim olduğu için bu ürün bize daha uygun geldi"

Erhan Erikli, AA muhabirine tarımsal üretim süreçlerine duyduğu ilgi nedeniyle ziraat mühendisliğini seçtiğini söyledi.
Koyunlu'nun tarıma elverişli iklime sahip olduğunu belirten Erikli, "Araştırma sonucu burayı bulduk ve yerleştik, mutluyuz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde çalışan arkadaşlar Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi'nden bahsettiler. Önceden mantarla ilgili geçmişim olduğu için bu ürün bize daha uygun geldi. İstiridye mantarı için başvurduk ve kabul edildi." diye konuştu.
Erikli, hasat başı ortalama 1 ton ürün aldıklarını aktararak, şunları kaydetti:
"Eylül ayında hazırlıklara başlıyoruz. Önce tesisin elektrik aksamlarına bakıp kontrol ediyoruz. Kompostları yerleştirmeden önce dezenfeksiyon yapıyoruz. Daha sonra kompostlarımız geliyor. Bir hafta sonra mantarların çıkacakları delikleri açıyoruz. Karanlık ortamda 3 hafta kuluçka süreci devam ediyor. Yaklaşık 1 hafta mantarların büyümesi sürüyor. Akabinde hasat ediyoruz."
Erikli, tesislerini büyütmeyi istediklerini sözlerine ekledi.

Selin Sümerli Erikli de eşi sayesinde mantarcılığı öğrendiğini söyledi.
Gün boyu çalıştıklarını anlatan Erikli, "Mantarlarımızla ilgileniyoruz. Seralarda çapalama ve ot temizliği yapıyoruz. Memnunuz, devamını da getirmeyi düşünüyoruz. Önceden yaptığım meslekte çok tatmin olmuyordum. Ben de istiridye mantarını ilk defa burada denedim, daha önce tüketmemiştim. Herkese tavsiye ederim, lezzetli bir mantar." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalyaspor, Beşiktaş maçı hazırlıklarını sürdürdü

2025-01-22 17:33 - Spor

Emtia piyasası geçen hafta Çin destekli yükseldi

2025-01-20 11:47 - Ekonomi

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Acun Ilıcalı: Şu anda birçok önemli oyuncularla temastayız

2025-01-19 22:53 - Spor

Fenerbahçe, Lincoln Henrique'yi Hull City'ye kiraladı

2025-01-23 17:37 - Spor

Kolombiya Dışişleri Bakanı Murillo: Türkiye ile stratejik ortaklığa dayalı bir ittifakımız var

2025-01-19 13:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Ole Gunnar Solskjaer için imza töreni düzenledi

2025-01-19 18:03 - Spor

Yurduntepe Kayak Merkezi'nde yarıyıl tatili yoğunluğu yaşanıyor

2025-01-19 20:43 - Magazin

Azerbaycan’ın bağımsızlık yolundaki direnişinin kahramanlık zirvesi: Kanlı Ocak

2025-01-20 11:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kosova: Türkiye’nin ülkemize verdiği desteğin sürmesini istiyoruz

2025-01-20 15:33 - Dünya

Galatasaray Kulübü ile içecek markası Sultan arasında sponsorluk anlaşması imzalandı

2025-01-20 16:27 - Spor

İlgili Haberler

Camiboğazı Yaylası sisli manzarasıyla ziyaretçilerini ağırlıyor

11:07 - Çevre-Hayat

Ölüdeniz Avrupa'nın en değerli 4. plajı seçildi

16:14 - Çevre-Hayat

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı "Küçük trans çocuklara örnek olacağız" paylaşımları içi

21:42 - Gündem

Güneş tutulması gökyüzü meraklılarını buluşturdu

21:38 - Dünya

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Acar: Hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığı, 25 yıllık bir hikayeyle bu

21:18 - Gündem

İran ordusu: Füze ve İHA kapasitemizin yüzde 75'ten fazlası henüz kullanılmadı

21:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi