?>

'Seçim yaklaştıkça Anastasiadis çözüm arzusundan uzaklaşıyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile ilgili, "Seçim yaklaştıkça Anastasiadis çözüm arzusundan uzaklaşıyor." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın 31. Olağan Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada, Rum lider Nikos Anastasiadis'in 17 Mayıs’taki son liderler görüşmesinde olası bir anlaşmanın ana çerçevesini ortaya çıkarmak için mutabakatlara uygun bir şekilde önerilen yaklaşımı ve BM’nin taraflara köprü kurucu bir anlayışla daha fazla yardımcı olması girişimini reddettiğini belirtti.

Beklentisinin; "BM Genel Sekreteri’nin bugüne kadar elde edilen mutabakatlar çerçevesinde Cenevre konferansının yeniden haziran ayında toplanabilmesi için gerçekçi ve objektif girişim üstlenmesi" olduğunu belirten Akıncı, “Çözüme niyet varsa zaman zaten kaydedilmiş olan ayrılıkları yeniden listelemek için ziyan edilmez, ayrılıklarda uzlaşma sağlamak için kullanılır. Zaten belgelerde yer alan hususların yeniden yazılması için zamana oynama oyununa BM de prim vermedi." diye konuştu.

Akıncı, Rum liderin son günlerde 17 Mayıs’taki toplantıda getirdiği ön koşulların sadece sıralamasını değiştirdiğini ve “önce güvenlik garantiyi halledelim, ardından da toprağa geçip tamamen bitirelim” demeye başladığını ifade etti.

Ocak ayında İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Kıbrıs konferansında toprak konusunda ciddi ilerleme sağladığını anımsatan Cumhurbaşkanı Akıncı, en son konuşulacak diye anlaşarak karşılıklı sunulan çalışmaların kasaya kilitlenmiş olmasına karşın Rum liderin şimdi “hayır onu da çıkaralım diğer 4 başlıktan bağımsız bir şekilde tek başına bitirelim” demesinin kabul edilebilecek bir yaklaşım olamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin Rum liderin Cenevre için ön şartlarını yazılı olarak kendisine ilettiğini belirterek, Anastasiadis’e de bunun Kıbrıs Türk tarafının kabul edebileceği bir yaklaşım olmadığını söylediğini anlattı.

Cenevre Konferansı sonuç bildirgesinde müzakerelerdeki 4 başlıkta Kıbrıs’ta ilerleme sağlanacak kararının yer aldığını hatılatan Akıncı, şöyle devam etti:

"Bu mevcut yöntemle denedi olmadı. Olabilmesi için paket yaklaşımını önerdik, reddedildi. Aynı sonuç bildirgesinde konferans tekrarlanacak deniliyor. Sonuç alınana kadar orada kalmaya da varız. Ne var ki sonuç ancak bütün konuları görüşüp bağlantılı bir şekilde ele alarak elde edilebilir. Anastasiadis’in bu yanlışını görmeyen çok az kişi var. 'BM önerilerini destekliyor' diye dedikodu yayıyorlar. Böyle bir şey yok. Durumun BM Genel Sekreteri’ne doğru şekilde aktartılmasını bekliyoruz. Eide’nin mekik diplomasisi Rum liderin mutabakatlara aykırı ön şartlar dayatması nedeniyle sonuçsuz kaldı. Kıbrıs’ta çözüm istiyorsanız siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlık, mülkiyete ilişkin konuları da halledeceksiniz. Bu konularla ilgili bir paket yapalım, BM hakemlik rolü üstlenmeden, masaya resmi yazılı öneri getirmeden, her iki liderin görüşlerinden yararlanarak köprü kurucu bir yaklaşımla bize daha fazla yardımcı olsun önerisini yaptık. Maalesef Rum lider BM’ye askıda bekleyen konularla ilgili uzlaşılar sağlanmasını kolaylaştırıcı bir rol vermeyi kabul etmedi. Çıkış yolu böyle bulunabilirdi. Çözüm niyeti varsa bu yöntem benimsenirdi. Bu olmadı."

“Seçim yaklaştıkça Anastasiadis çözüm arzusundan uzaklaşıyor”

Akıncı, Rum liderin, Güney Kıbrıs'ta 2018 şubat ayında yapılacak seçimler nedeniyle çözüm için çalışmak yerine iletişim oyununa devam edeceğinin anlaşıldığını ifade ederek, “Seçim yaklaştıkça Anastasiadis çözüm arzusundan uzaklaşıyor. Rum tarafı ne söylerse doğru söyler, Kıbrıs Türk lider ne derse yanlış söyler anlayışını ilericilik ve barışçılık sananlar var. Her söyleneni, kimin ağzından çıkarsa çıksın, kabul etmeden önce sorgulayalım. Ama bu yanlış ön yargılardan da kurtulalım. Maalesef gelinen aşamada başlayan büyük bir iletişim oyunu vardır. Rum basını, suçlu 'Kıbrıslı Türk lider ve Türkiye' haberleriyle dolu." şeklinde konuştu.

"Anastasiadis,Türkiye ile görüşmemizi istedi"

Anastasiadis'in, 17 Mayıs'taki liderler görüşmesinde masaya getirdiği ön koşullar hakkında Türk tarafının görüşü ifade edilmeden, kendisinin yeni öneri diye sunmaya çalıştığı ön şartlarını Türkiye ile görüşüp cevap vermelerini istediğini söyleyen Akıncı, "Ön şart konusu bir istişareyi gerektirmeyecek kadar açık bir konudur. 'Buna gerek yok' diyerek tavrımızı o anda net bir şekilde koyduk." dedi.

Muhabir: Murat Demirci

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Akhisar Belediyespor farklı kazandı

2017-05-27 21:32 - Spor

Zuckerberg 13 yıl aradan sonra Harvard diplomasına kavuştu

2017-05-26 04:47 - Dünya

Macron'un sağ kolu için 'hayali istihdam' iddiaları

2017-05-24 23:57 - Dünya

Galatasaray'dan hisse satışı

2017-05-25 13:22 - Ekonomi

THY Euroleague - Real Madrid: 70 - CSKA Moskova: 94

2017-05-22 00:07 - Spor

'Darbe girişimine karşı ulusal basını AA besledi'

2017-05-27 14:37 - Gündem

Fenerbahçe Trabzonspor'u konuk ediyor

2017-05-26 13:17 - Spor

Erdoğan, Avrupa Şampiyonu Fenerbahçe’yi kutladı

2017-05-22 04:02 - Spor

Sözcü gazetesinin mali işler müdürü teslim oldu

2017-05-23 20:07 - Gündem

'Emniyet bilgisayarındaki casus yazılım' iddianamesi hazır

2017-05-25 19:11 - Genel

İlgili Haberler

Rusya'nın altın rezervi ilk kez 300 milyar doları geçti

17:32 - Dünya

Lübnan Cumhurbaşkanı'ndan BMGK'ye "saldırılarını durdurması için İsrail'e baskı yapılması" çağrısı

16:28 - Dünya

Almanya'nın tartışmalı emeklilik tasarısı mecliste onaylandı

16:43 - Dünya

AB'den X'e 120 milyon avro para cezası

15:53 - Dünya

Kızılhaç, Asya'da selden etkilenen ülkelerde yaraları sarmaya çalışıyor

15:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Rekabet Kurulu, dizi sektöründe faaliyet gösteren iki firmaya 124 milyon lira ceza verdi

17:37 - Ekonomi

Rusya'nın altın rezervi ilk kez 300 milyar doları geçti

17:32 - Dünya

Netflix, Warner Bros Discovery'yi 82,7 milyar dolara almak için anlaştı

17:28 - Ekonomi

"Kamudaki kariyer meslek mensupları ve yöneticilere zam önergesi" geri çekildi

17:22 - Ekonomi

Airbus üretim hızını düşürdü

17:13 - Ekonomi