?>

Sazan üretip gölleri balıklandırıyorlar

Türkiye'de su ürünleri popülasyonunun artırılmasına yönelik çalışan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü ekipleri, iç suların balıklandırılması için sazan üretiyor

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Balıkçılık ile su ürünleri konusunda bilgi ve teknoloji üretmek amacıyla 1980'de kurulan enstitüde, iç kısımlardaki göllerin balıklandırılması amacıyla 44 yıldır yarı kontrollü bir şekilde sağım yöntemiyle sazan üretiliyor.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, enstitünün kurulduğu ilk günden itibaren sürdürdüğü üretim ve balıklandırma faaliyetleri, üstlendiği araştırma ve eğitim misyonuyla su ürünleri sektörünün gelişmesine öncülük ettiğini söyledi.

Türkiye'nin iç sularının balıklandırılması, iç kısımlarda yaşayanların balığa rahat ulaşabilmesi amacıyla sazan ürettiklerini belirten Erkan, bu uygulamayı son 4 yıldır 6 kuruluşun daha yapmaya başladığını ifade etti.

Ülke genelindeki 7 kuruluşun 2023'te Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 100 milyon sazan yavrusu ürettiğini aktaran Erkan, bu yılki hedefin ise toplam 75 milyon olduğunu kaydetti.

Bu yıl için de üretim faaliyetinin başladığını dile getiren Erkan, hem eğitim almak hem de faaliyetlere katılmak amacıyla Şanlıurfa, Edirne, Bolu, İzmir'den ekiplerin Antalya'ya geldiğini söyledi.

Üretim için ilk aşamanın döllenmeden başladığını anlatan Erkan, şöyle devam etti:

"Anaçlarımız hazırlandı. Dişi balıktaki yumurta, sağım metoduyla sağılıyor, erkek balığın spermi sağılıyor. Yaklaşık 1 saate yakın süre döllenme için karıştırılıyor. Bütün bir ekip çalışıyor. Şu anda yaklaşık 50 kişilik bir ekip bu iş için çalışıyor. Döllenme sağladıktan sonra inkübasyon tüplerine konuluyor. 3-4 gün içinde larvalar yumurtadan çıkış sağladıktan sonra özel besinleri var, tatlı su karidesi dediğimiz bir canlıyla besliyoruz. Ondan sonra yeme alıştırıyoruz. Sonra da büyümeleri için havuzlara bırakıyoruz."

"Daha az balık yumurtası kullanarak daha fazla yavru elde ediyoruz"

Erkan, havuzlarda belli bir aşamaya gelen balıkları haziranın başından temmuz ayının ortasına kadar Edirne'den Kars'a kadar iç kısımlardaki göllere bırakacaklarını kaydetti.

Bu yöntem ile daha fazla balık ürettiklerini vurgulayan Erkan, "Normalde sazan doğada yumurtasını bıraktığında yavruların yüzde 90'ından fazlası yaşayamaz. Bizim yaptığımız bu yarı kontrollü sistemde yüzde 90'ından fazlasını yaşatıyoruz. Avantajı bu. Daha az balık yumurtası kullanarak daha fazla yavru elde ediyoruz." dedi.

Sazanın deniz balıkları kadar besin değerinin yüksek olduğuna dikkati çeken Erkan, tüketim için tercih eden kişi sayısının da yüksek olduğunu söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanıyor

2025-04-23 09:27 - Gündem

Meclis, açılışının 105. yılını kutlayacak

2025-04-21 12:03 - Gündem

Meclis, TBMM Başkanı, HSK ve RTÜK üye seçimi mesaisine mayısta başlıyor

2025-04-22 17:48 - Siyaset

Özgül ebe 42 yıldır anne adaylarının sevincine ortak oluyor

2025-04-20 12:13 - Çevre-Hayat

TFF Merkez Hakem Kurulu, nisan ayı hakem kampını düzenledi

2025-04-19 12:08 - Spor

Türkiye son 35 yılın en kurak mart ayını yaşadı

2025-04-20 11:22 - Çevre-Hayat

Irak'ın kuzeyinde teröristlere ait bir mağara tespit edildi

2025-04-21 14:18 - Gündem

Trump, dünyanın tarifeler konusundaki ciddiyetlerini fark etmesini olumlu değerlendirdi

2025-04-21 02:17 - Dünya

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Zirai dondan 34 il farklı ölçülerde etkilendi

2025-04-16 15:42 - Ekonomi

Van'da 4 büyüklüğünde deprem

2025-04-22 04:00 - Gündem

İlgili Haberler

Van Gölü'nde uzun süre yüzen çocukların saçları mineralli suyun ve güneşin etkisiyle sararıyor

15:58 - Çevre-Hayat

Su miktarı 'kritik' seviyenin altına düşen Sapanca Gölü'ndeki kalıntılar ortaya çıktı

15:52 - Çevre-Hayat

Günün ilk yarısında termometreler 10 kentte 40 derecenin üzerine çıktı

13:52 - Çevre-Hayat

Kuraklık ve sıcakların olumsuz etkilediği Tunca Nehri'nin bazı bölümlerinde su akmıyor

13:07 - Çevre-Hayat

"Yürüyemez" denilen down sendromlu atletin hedefi dünya şampiyonluğu

12:17 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Slovenya'da Gazze'deki insani duruma dikkati çekmek için gösteri yapıldı

22:17 - Dünya

Beşiktaş Teknik Direktörü Ole Gunnar Solskjaer: Beşiktaş olduğu her turnuvada kazanmak için var

22:13 - Spor

Google, ABD'deki üniversite öğrencilerinin yapay zeka eğitimine 1 milyar dolar ayırdı

22:03 - Ekonomi

İstanbul'da düzenlenen "Ön Yargı ve Kadın" çalıştayı sona erdi

21:42 - Gündem

Bartın'da ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

21:38 - Gündem