?>

Savunma sanayisindeki atılımlar makine üreticilerinin motivasyonunu artırıyor

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Murat Akyüz, "Sadece hava araçlarında değil, kara ve deniz platformlarında da olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. 2025 ve 2026'da savunma sanayisi, otomotiv sektörünü geride bırakabilir." dedi.

Ekonomi - 8 ay önce

Bursa

Bursa'da düzenlenen BUMATECH Bursa Makine Teknolojileri Fuarları'na katılan Akyüz, AA muhabirine, makine sektörü için 2024'ün kolay geçmediğini söyledi.

Türk sanayicisinin zoru sevdiğini, işin peşini bırakmadığını anlatan Akyüz, işler düşse bile sanayicinin daha fazla koşacağını, ihracat için daha fazla ülkeyi ziyaret edeceğini, konfor alanının dışına çıkacağını ifade etti.

Türkiye'nin sac işleme teknolojilerinde önemli üreticilerinin olduğunu dile getiren Akyüz, "Sac işleme makinelerinin üretiminde Türkiye gerçekten çok iyi durumda. Hem Türkiye için yeterli miktarda sac işleme makinesi üretiliyor hem de ihracat yapılıyor. Dünyada üçüncüyüz; Avrupalı firmalar var. Çinli firmalar var ve biz varız. Bunu elden bırakmamamız lazım. Bunun için daha çok çalışmamız gerekiyor." diye konuştu.

Akyüz, ihracatta sadece Avrupa ülkelerine odaklanılmaması gerektiğini kaydederek, pazar çeşitliliğinin artırılmasının önemini vurguladı.

Yeni pazarlar için bazı ülkeleri örnek gösteren Akyüz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırtımızı doğuya, solumuzu güneye dönmeyelim. Fas, Tunus, Cezayir, Mısır, Azerbaycan, Dubai; bunlar artık anladılar ki sadece petrolle yaşayamayacaklar. Bu ülkelerin sanayileşmeleri gerekiyor. Şu anda o ülkelere otomotiv yedek parça ve belli ürünleri ihraç eden firmalardan o devletlerin şöyle istekleri var. 'Eğer benim ülkeme 1 milyon dolarlık mal ihraç ediyorsan, yüzde 30'unu burada üretmeni istiyorum' diyorlar. Orada da yatırımlar başladı, artık biz dünyayı hedef alalım. Dünyanın her yerine ürün satabiliriz, sadece Avrupa değil. Konfor alanının çok daha ötesine gidebiliriz. Ne kadar çok koşturursak o kadar çok kar elde ederiz."

Akyüz, 2025 yılından beklentilerine değinerek, "Makine ve mühendislik sektörünün marttan sonra toparlanacağını düşünüyorum. Ekonomistler ise yılın ikinci yarısından sonra toparlanacağını düşünüyorlar ama ben bizim sektör için marttan sonra bir yükseliş bekliyorum ve normale döneceğini düşünüyorum. Bu arada tabii devletin de burada belli destekler vermesi gerekiyor." ifadesini kullandı.

"Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözü bizlere büyük bir motivasyon sağladı"

Murat Akyüz, Türk savunma sanayisinde son dönemde önemli projelere imza atıldığına işaret ederek, bu gelişmelerin kendileri için büyük bir ilham kaynağı olduğunu belirtti.

Savunma sanayisinde inanılmaz gelişmeler olacağını, herkesin çok şaşıracağını anlatan Akyüz, şunları kaydetti:

"Yazılım tarafını devlet destekli geliştirebilirsek, yerli yazılımımızı geliştirebilirsek savunma sanayinde inanılmaz bir çıkış var şu anda. Atatürk’ün ‘İstikbal göklerdedir’ sözü bizlere büyük bir motivasyon sağladı. Şimdi bu doğrultuda büyük projelere imza atılıyor. Baykar, TEI, TUSAŞ, Alp Havacılık gibi firmalar var, bir sürü firma arkadan geliyor. Sadece hava araçlarında değil, kara ve deniz platformlarında da olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. 2025 ve 2026’da savunma sanayisi, otomotiv sektörünü dahi geride bırakabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lider Galatasaray, Süper Lig'de yarın Eyüpspor'u konuk edecek

2024-11-30 09:22 - Spor

Ürtiker Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

2024-11-25 11:01 - İnsan&Hayat

Kahvenin libre fiyatı tarihi zirveyi gördü

2024-11-29 12:08 - Ekonomi

Hollanda Başsavcılığı, İsrail'e F-35 parçası ihracatının durdurulması kararının onanmasını iste

2024-11-29 21:12 - Dünya

MOSSAD'a casusluk yapan 7 sanık hakkında dava açıldı

2024-11-28 19:02 - Gündem

'Siberağ-10' operasyonlarında gözaltına alınan 48 şüpheliden 23'ü tutuklandı

2024-11-28 08:32 - Asayiş

Gaziantep'te kalıcı konutlara yerleşen depremzedelerden boşalan konteynerler kaldırılıyor

2024-11-26 15:17 - Gündem

Sivas ve Samsun'da mahsur kalan çobanlar ve hayvanlar kurtarıldı

2024-11-25 23:23 - Gündem

Açtıkları hobi garajda 1976 model minibüsü arkadaşlarının düğününe hazırlıyorlar

2024-11-24 18:17 - Magazin

Rusya ve Kuzey Kore Savunma Bakanları askeri işbirliğini görüştü

2024-11-29 14:27 - Dünya

İlgili Haberler

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

00:32 - Ekonomi

ASELSAN'ın AR-GE yatırımları artıyor

17:47 - Ekonomi

Çiftçilere yaklaşık 827 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapılacak

17:27 - Ekonomi

Türkiye'nin yılın ilk yarısında Afrika ülkelerine ihracatı 10 milyar dolara yaklaştı

15:59 - Ekonomi

Türk askeri araç teknolojisi Suudi Arabistan görevine hazırlanıyor

15:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu'nun Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisi üzerinde dronlar görüld

02:07 - Dünya

Adalet Bakanı Tunç: Son 15 gün içerisinde çıkan yangınlarla ilgili 17 kişi tutuklu

01:58 - Gündem

CNN: ABD yönetimi, Hamas'ın Gazze'de yardım malzemelerini çaldığına dair kanıt bulamadı

00:58 - Dünya

İtalya'nın Sicilya Adası orman yangınlarıyla mücadele ediyor

00:42 - Dünya

Moody's, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

00:32 - Ekonomi