?>

Savaşa rağmen Refah'a göçenlerin çadırları Ramazanda umutla aydınlanıyor

Filistinli Abdurrahman el-Cedi'nin (37) ailesi, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde yerinden edilen Filistinlilerin kaldığı kamptaki çadırlarını renkli kurdele ve fenerlerle pırıl pırıl donatarak ramazan ayını karşıladı

İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447 - 1 yıl önce

Gazze

Cedi Ailesi, savaşın en acımasız haliyle devam ettiği Gazze'de ramazan öncesinde yaptıkları bu süsleme işlemini kendi çocukları ve kamptaki diğer çocuklara ramazan coşkusunu yaşatmak için gerçekleştiriyor.

Aileler geleneksel olarak kendi çocukluklarında yaşadıkları ramazan coşkusunu çocuklarının da yaşaması amacıyla, savaş ve göçün zorluklarına rağmen bu yönde faaliyetleri sürdürmekte çaba gösteriyor.

Süsleme işlemi tamamlandıktan sonra çadırlarının dışında toplanan aile fertleri birbirleriyle şakalaşarak neşeli anlarla ramazana giriş yapmayı hedefliyor.

Abdurrahman Cedi, Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye Mahallesi'nden buraya gelmek zorunda kaldıklarını belirterek, hayatlarında yaşadıkları en zor şartlarda bir ramazan geçirdiklerini söyledi.

Savaş, yıkım, şehitler vs diğer zor şartlara rağmen çocuklarını neşelendirmenin bir yolu olan bu etkinlikte ısrar ettiklerinin altını çizen Cedi, "Diğer Müslümanlar gibi bizler de sokakları süsler renkli parlak ışıklarla donatırdık. Bu yıl biraz az oldu ama çocukların psikolojini biraz olsun değiştirmek istedik. Onların günahı ne bunlarda?" diye konuştu.

Cedi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu türden ramazan etkinlikleri, bizler küçükken üzerimizde olumlu büyük etkileri oldu. Şimdi bizim bu yaptığımızla da kamptaki diğer çocuklarla birlikte bir neşe ve mutluluk oluşsun istedik. Çocuklar ellerinde ramazan fenerleri ve ramazan şarkılarıyla koşuşturup dururken, yukarıda İsrail savaş uçaklarının gürültüsü onların seslerini bastırıyordu."

Abdurrahman Cedi, konuşmasında tüm dünya ülkelerine savaşın bitmesi, Gazze halkına insani yardım ve evlerine geri dönmeleri için müdahale etmeleri çağrısı yaptı.

Cedilerin çadırının karşısındaki komşu çadırda süslere bakışlarında mutluluk ve neşe gözlenen Nusayrat Mülteci Kampı'ndan gelen 9 yaşındaki Rola Derahim, "babasının çocukların içlerindeki savaş acılarını hafifletmek amacıyla süslemeleri yapmakta ısrar ettiğini" söyledi.

Rola Derahim, "Ramazanın neşeli havasını yaşayacağız, her sene olduğu gibi." dedi.

Gazze'deki hükümet yetkililerine göre, Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinden gelen Filistinliler, 1 milyon 300 bin kişilik mülteci kamplarında büyük zorluklar içinde yaşıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Birliğin Gücü: Ulusal Gurur ve Kimliği Teşvik Eden Arap Futbol Takımları

2024-03-05 16:09 - İnsan&Hayat

Adalet Bakanı Tunç: FETÖ ile mücadelede kararlılığımızdan hiçbir zaman taviz vermememiz gerekir

2024-03-07 00:07 - Siyaset

Belçika Gazze'de havadan yardım indirdiğini duyurdu

2024-03-07 18:18 - Dünya

Çin, 6 Avrupa ülkesine daha tek taraflı vize muafiyeti sağlayacak

2024-03-08 15:42 - Dünya

İsrail'in kıtlığa sürüklediği Gazze'de Filistinli baba, çocuklarını kaktüsle doyuruyor

2024-03-08 14:43 - Dünya

Tarımda Kadın Emeği Zirvesi yarın başlayacak

2024-03-05 10:38 - Ekonomi

Senegal'de cumhurbaşkanlığı seçim yarışı başladı

2024-03-10 19:43 - Dünya

İsveç, NATO'nun resmen 32. üyesi oldu

2024-03-07 20:13 - Dünya

Fenerbahçe Kulübünün eski başkanı Aziz Yıldırım'dan başkan adaylığı açıklaması

2024-03-06 14:32 - Spor

BM Raportörü Rajagopal Gazze'de yaşananların "soykırıma dönüştüğünü" belirtti

2024-03-08 12:13 - Dünya

İlgili Haberler

İstanbul'da Gazze için dua programı düzenlendi

09:03 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Bosna Hersek'teki savaşta 33 yıl önce kurşuna dizilen 224 sivil dualarla anıldı

16:07 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Camisi sel sularına kapılan minare afetin izlerini taşıyor

12:17 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

'İslami ve İnsani Bir Sorumluluk: Gazze' konferansı cuma günü İstanbul'da başlayacak

16:08 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Depremlerde hasar alan Hz. Ukkaşe Türbesi yeniden ziyarete açıldı

14:42 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Günün Manşetleri

Denizli'nin Pamukkale ilçesindeki orman yangını büyük ölçüde kontrol altına alındı

09:43 - Asayiş

İstanbul'da Gazze için dua programı düzenlendi

09:03 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Venezuela'da yüzlerce kişi, Maduro'nun çağrısıyla Ulusal Bolivarcı Milis Gücü'ne kayıt yaptırdı

08:47 - Dünya

Kahramanmaraş'ta 4,0 büyüklüğünde deprem

06:43 - Gündem

Tunus'taki ABD Büyükelçiliği önünde Gazze'deki 'açlık' protesto edildi

03:43 - Dünya