?>

Savaş mağduru çocuklar Türkiye'de eğitime kazandırılıyor

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar, yarım kalan eğitimlerini sürdürmeleri için sokak denetimleri ve ev ziyaretleriyle tespit edilerek okul ile buluşturuluyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

DİYARBAKIR - Bestami Bodruk

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak aileleriyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklar, yarım kalan eğitim hayallerini gerçekleştirmeleri için sokak denetimleri ve ev ziyaretleriyle tespit edilerek okula kazandırılıyor.

Savaşın yaşamlarına kastettiği, ülkelerinden, evlerinden, eğitimden mahrum edilen çocuklar, aileleriyle geldikleri Türkiye'de yaşama bağlandı.

Sığınmacı çocukların cadde ve sokaklarda mendil satması ve ağır işlerde çalıştırılmasının önlenerek, yarım kalan eğitimlerini sürdürmeleri amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi" (PİCTES) uygulanıyor.

Proje kapsamında yüzlerce çocuk yeniden eğitimle buluşturulurken, Diyarbakır'da Milli Eğitim Müdürlüğünce başlatılan seferberlik kapsamında hane ziyaretleri gerçekleştiriliyor, cadde ve sokaklarda araçla takip yapılarak mendil satan, çalıştırılan çocuklar tespit ediliyor.

Son bir yılda bu çalışmalarla okulla buluşturulan sığınmacı çocukların sayısı yüzde 350 arttı.

Elleri yeniden kalem tutan çocuklar, hayallerindeki mesleklere sahip olmak için eğitimlerini başarıyla sürdürüyor

"Türkiye bize kapılarını, okullarını açtı"

Suriye'nin Ayn el Arap (Kobani) bölgesinden ailesi ile geldiği Türkiye'de Diyarbakır'a yerleşen 11 yaşındaki B.O, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarım kalan eğitimini sürdürmekten mutlu olduğunu söyledi.

B.O, "Türkiye'ye çok teşekkür ediyorum. Türkiye bize kapılarını, okullarını açtı. Bize defter ve kitaplarımızı da veriyorlar. İngilizce öğretmeni olup, vatanımdaki çocukları okutmak istiyorum." dedi.

"Suriye'de savaş, Türkiye'de ise güven vardı"

16 yaşındaki S.A. da Suriye'de zor günler yaşadıklarını, ülkesinde eğitimini sürdürme olanağı bulamadığını belirtti.

"Suriye'de savaş, Türkiye'de ise güven vardı. Onun için buraya geldik. Türkiye bize okullarını açtı. Türkiye'nin sayesinde Suriyeli öğrenciler olarak okulumuza devam ediyoruz. Mühendis olmak, Halep'e döndüğümüzde yıkılan evimizi yeniden inşa etmek istiyorum." diyen S.A, bu destek için yetkililere teşekkür etti.

Ayn el Arap'tan 4 yıl önce Diyarbakır'a gelen ve projeyle 3 çocuğu okula kazandırılan 46 yaşındaki Rabia Müslim, memleketlerinden ayrılmanın çok zor olduğunu anlattı.

Geldiklerinde Türkiye'nin sıcaklığı ile karşılaştıklarını aktaran Müslim, kendilerine her konuda destek sunulduğunu belirtti.

Müslim, "Her yardımı Türkiye bize yaptı. Allah razı olsun. Çok memnunuz. Allah, Türkiye devletinden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan razı olsun." diye konuştu.

"Öğrenci sayısı yüzde 350 arttı"

İl Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Eğitim Şube Müdürü Ebubekir Ekin, Diyarbakır'da bin 500'ü iki geçici eğitim merkezinde, 2 bin 500'ü de resmi okullarda toplam 4 bin Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü bildirdi.

Türkiye sayesinde Suriyeli çocukların geleceğe umutla baktığını vurgulayan Ekin, "Kendi vatandaşlarımız için olduğu gibi Suriyeli misafirlerimizin çocuklarının da geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmeleri adına birçok adım atıyoruz." şeklinde konuştu.

Suriyeli çocukları okullaştırmak adına ev ve iş yeri ziyaretleri gerçekleştirdikmerini, sokakta mendil satan çocukları belirlediklerini dile getiren Ekin, şunları kaydetti:

"Sokakta okula gitmediğini tespit ettiğimiz çocukların evine rehber öğretmen ve gönüllü Suriyeli öğreticilerimizin bulunduğu komisyonumuzu yönlendiriyoruz. Bu çocukları okullara kaydediyoruz. Sonrasında giysi, kırtasiye ve yiyecek yardımlarını içeren hediyelerimizle ailelere gidiyoruz. Bu konuda Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü olarak iddialıyız. Son bir yıl içerisinde okullaştırdığımız öğrenci sayısı yüzde 350 artış gösterdi."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Şenol Güneş derbide destan yazdı'

2018-02-26 17:46 - Spor

Savcılık Berberoğlu kararına itiraz etti

2018-02-22 17:54 - Genel

Müslüm için yeni kırmızı bülten talep edilecek

2018-02-26 21:08 - Genel

Abbas'ın danışmanından 'yüzyılın tokadı' nitelemesi

2018-02-27 10:43 - Genel

'Kılıçdaroğlu vesayet odaklarının kullandığı bir aparattır'

2018-02-25 04:02 - Siyaset

Zeytin Dalı Harekâtı’nda yeni gelişme

2018-02-26 19:07 - Gündem

Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi statüsünde değişikliğe gidildi

2018-02-27 23:53 - Spor

Polise palalı saldırıda 2 tutuklama

2018-02-27 03:02 - Asayiş

'Risk önceden doğru belirlenirse mücadele kolaylaşır'

2018-02-26 02:32 - Siyaset

30 yıl önce 'Devlet kadrolarını ele geçireceğiz' demiş

2018-02-22 02:46 - Genel

İlgili Haberler

Çanakkaleli çiftçi Filistin'e destek için tarlasına traktörle "Özgür Filistin" yazdı

16:58 - Çevre-Hayat

Kayseri'de Tozlu Göleti kıyısında balık ölümleri görüldü

16:52 - Çevre-Hayat

Nemrut Krater Gölü'nün çevresi sonbahar renklerine büründü

16:03 - Çevre-Hayat

Annelik hasretini koruyucu aile olduğu üç kardeşle dindirdi

14:38 - Çevre-Hayat

İnternet bağımlısı gencin sanal alemde geçirdiği süre YEDAM desteğiyle kısaldı

14:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Suriye güvenlik güçleri ile SDG arasında Halep’te ateşkes anlaşmasına varıldı

04:27 - Dünya

Trump, Alaska'nın maden potansiyelini ortaya çıkaracak projeyi onayladı

04:08 - Dünya

Milli S/İHA'lar art arda havalanıp 3 ayrı görev icra etti

04:02 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Gazze’de ateşkes için Türkiye’nin çabalarına dikkat çekti

03:07 - Dünya

Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin, Türkiye’nin Amman Büyükelçisi Caymazoğlu’nu kabul etti

00:28 - Dünya