?>

Sarıçam ormanları bakım, eğitim ve tatbikatlarla yangınlara karşı korunuyor

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde, yabani hayvanların yaşadığı sarıçam ormanları, bakım, eğitim ve tatbikatlarla yangınlara karşı korunuyor.

Gündem - 2 yıl önce

Kars

Sarıkamış'tan başlayarak kuzeyde Erzurum'un Şenkaya sırtları ve güneyde Aras Vadisi arasında kalan Süphan Dağı çevresindeki sarıçam ormanları, Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluğunda yer alıyor.

Bölgede, 7 gün 24 saat ekiplerce gözetlenen ormanlarda, bu sezon sadece 1 örtü yangını yaşandı.

Bozayı, vaşak, kurt, tilki gibi yabani hayvanların yaşadığı sarıçam ormanlarında ekipler, sık ormanın seyrekleştirilmesi, kuru ağaçların kesilmesi ve tepe yangınına sebebiyet verebilecek ufak çalılıkların kesilmesi gibi bakımlar yaparak, buraların yanıcı madde yükünü azaltıyor.

Ormanlık alanların büyük bölümüne söz konusu bakımları yapan ekipler, 2 gözetleme kulesi, 100 kişilik hazır bekleyen yangın müdahale timiyle bölgeyi kontrol ederek, devriyelerle yangınlara karşı mücadelesini sürdürüyor.

Bölgedeki 12 köyde 800 kişiye eğitim veren ekipler, vatandaşları orman yangınlarına karşı bilinçlendiriyor.

Orman Bölge Müdürü Oktay Ayatay, AA muhabirine, bölgelerindeki ormanları her türlü zarara ve yangına karşı titizlikle koruduklarını söyledi.

Yangın çıkmadan önce müdahalenin önemini vurgulayan Ayatay, "Orman yangınlarına karşı da tedbirlerimiz alıyoruz. Yangınlar konusunda genel stratejimiz, yangınların çıkmasını önlemek, ilk aşamamız bu. İkincisi, olası yangında en kısa sürede yangını söndürmemiz. Üçüncüsü ise rehabilitasyon faaliyetlerimiz." dedi.

Vatandaşların orman yangınlarına karşı sürekli bilinçlendirildiğini anlatan Ayatay, "Özellikle ormanlara yakın bölgelerde yaşayan insanlarımızın eğitimlerini sağlıyoruz. Bölgemizde orman yangınları konusunda sıkıntı yaşamadık. Vatandaşlarımız da uyarılarımızı dikkate alarak gerekli hassasiyeti gösterdi. Kendilerine teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Ormanların yanıcı madde yükünü azaltıyorlar

Ormanlara yapılan bakımla yangınların da önüne geçildiğini vurgulayan Ayatay, şunları kaydetti:

"Her zaman yangın çıkma ihtimali vardır. Yangına karşı, ormanlardaki yanıcı madde yükünü azaltmak maksadıyla bakım yapıyoruz. Sık ormanlar her zaman orman yangınları için tehlikelidir. Ormanlarda alt meşe dediğimiz ağaçlar daha çabuk tutuşması nedeniyle örtü yangınını tepeye taşıyabiliyor. Onun için ormanlarımızın bakımını yaparak yanıcı madde yükünü azaltmak zorundayız. Bu genç ormanlarımıza bu bakımı yapmamız lazım."

Ayatay, "Bazen vatandaşlar, 'incecik ağaçlar kesiliyor' diye tepki veriyor. Teknik olarak yapmamız gerekeni yapıyoruz. Allah korusun onları yapmazsak felaketler kaçınılmaz olur. Orman yangını yaşanan bölgeleri öyle bırakmıyoruz. Yapabiliyorsak hemen o yıl yoksa başka zamanda o bölgeyi rehabilite ediyoruz. Ormanları başka maksatlarla kullandırmamanın gayreti içindeyiz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

THY'nin bazı seferleri İtalya'da yapılacak grev nedeniyle iptal edildi

2023-09-27 23:12 - Ekonomi

İran'da kum fırtınası nedeniyle 2 bin 107 kişi hastanelere başvurdu

2023-09-24 16:08 - Dünya

Savunmada yerli sanayiyi güçlendirecek güç birliği

2023-09-28 12:07 - Teknoloji

DSÖ: Mevcut Kovid-19 aşıları güvenli ve etkili olmayı sürdürüyor

2023-09-27 18:18 - Sağlık

KKTC Dışişleri Bakanı: KKTC'nin tanınma sürecinin başlamış olduğunu söyleyebilirim

2023-09-27 23:43 - Dünya

SOLOTÜRK pilotları TEKNOFEST heyecanını anlattı

2023-09-29 13:43 - Teknoloji

Kariyer.net Topluluğu ve İş Dünyası Bilgileri

2023-09-29 12:38 - İnsan&Hayat

Galatasaray, Süper Lig'de yarın İstanbulspor'a konuk olacak

2023-09-25 09:02 - Spor

Türkiye-Karadağ ekonomik ilişkileri "sağlam zemine" oturtulacak

2023-09-29 17:27 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Krallık Edinburgh Dükü Prens Edward'ı kabul etti

2023-09-27 16:47 - Gündem

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı: Su ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün ve yarın daha fazlasını yapacağız

20:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile kıyaslanmasına soruşturma

19:28 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada 1 şirkete daha kayyum atandı

19:17 - Gündem

Alanya'da yangından zarar gören alanlar havadan görüntülendi

17:33 - Gündem

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Netanyahu ile mukayese edilmesine tepk

17:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Ferhan ile görüştü

21:03 - Siyaset

İtalya'da aşırı yağış sel ve taşkınlara yol açtı

20:48 - Dünya

Bakan Yumaklı: Su ile ilgili dün ne yaptıysak, bugün ve yarın daha fazlasını yapacağız

20:43 - Gündem

Avrupa Ağ ve Bilgi Güvenliği Ajansı: Havalimanlarındaki aksaklıklara fidye yazılımı neden oldu

20:08 - Dünya

Cezayir: Fransa ile imzalanan diplomatik pasaport sahiplerine karşılıklı vize muafiyeti anlaşması iptal edildi

20:07 - Dünya