?>

Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Medresesi 473'üncü mezunlarını verdi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki önemli Osmanlı miraslarından Gazi Hüsrev Bey Medresesi, 473. dönem mezunlarını verdi.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Saraybosna

Avrupa'nın en köklü İslami eğitim kurumlarından biri olan tarihi Gazi Hüsrev Bey Medresesi'nde düzenlenen mezuniyet töreninde, 75 kız ve 45 erkek 120 öğrenci, mezuniyet mutluluğunu yaşadı.

Gazi Hüsrev Bey Medresesinden yüksek not ortalamasıyla mezun olan Ahmed Beslic, küçük yaşlarından itibaren medresede eğitim almanın hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Beslic, "Kendimi çok gururlu hissediyorum. Aynı zamanda çok garip çünkü o rüyam gerçek oluyor, çok mutluyum." dedi.

Diğer bir mezun Hilal Jasarevic de "Gazi Hüsrev Bey Medresesinin öğrencisi olmanın bir şeref olduğunu" dile getirerek "Bu medrese, zeki öğrencilerin bulunduğu bir okuldur. Burası her alanda ilgili olan gençleri bir araya toplayan ve onları her alanda mücadele etmeye hazırlayan bir okuldur. Gazi Hüsrev Bey Medresesi mezunu olmaktan gurur duyuyorum. Tüm velilere ve gelecek nesillere bu medreseyi unutmamalarını tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.

473'üncü dönem mezunları tören kapsamında Kur'an-ı Kerim, dualar ve ilahiler okudu. Öğrenciler ayrıca, Saraybosna sokaklarında geleneksel "mezuniyet yürüyüşü" yaptı.

486 yıllık tarihi medrese

Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Bayezid'in torunu olan Gazi Hüsrev Bey, Bosna Sancak Beyliği yaptığı dönemde başta Saraybosna olmak üzere bölgede çok sayıda cami, hamam, aşevi ve eğitim kurumu gibi vakıf eserleri inşa ettirdi.

Gazi Hüsrev Bey, 8 Ocak 1537'de Saraybosna'da kendi adıyla anılan medreseyi kurdu. Medresedeki eğitim, Osmanlı bölgeden çekilmesine rağmen aralıksız devam etti. Komünist eski Yugoslavya döneminde de eğitime devam eden medrese, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşta, şehir kuşatma altındayken de kapılarını kapatmadı.

Ülkenin en eski eğitim kurumu olan Gazi Hüsrev Bey Medresesi, kaliteli eğitimi nedeniyle Boşnak ailelerin öncelikli tercihleri arasında yer almaya devam ediyor.

Diplomaları ülkedeki diğer lise diplomalarına denk olan medrese mezunları, medresedeki eğitimlerini tamamladıktan sonra sadece ilahiyat değil, istedikleri diğer tüm fakültelerde de eğitimlerini sürdürebiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alman ekonomisi özel tüketimin düşmesiyle resesyona girdi

2023-05-25 10:48 - Ekonomi

Bakan Soylu: Cumhuriyet'in 100'üncü yılında, bu ülkenin dağlarında bir tek terörist bırakm

2023-05-23 23:27 - Gündem

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi'nde şampiyon İzmir'de belli olacak

2023-05-24 16:33 - Spor

Gemlik zeytinine Avrupa Birliği tescili geliyor

2023-05-22 09:57 - Ekonomi

Bursa Büyükşehir Belediyesinin Hatay'daki konteyner kentlerinde 10 bine yakın afetzede konaklıy

2023-05-25 13:52 - Gündem

Adıyaman'da ağır hasarlı yapıların yıkımına başlandı

2023-05-24 12:03 - Gündem

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi nisanda aylık bazda yüzde 2,43, yıllık yüzde 40,10 arttı

2023-05-22 10:48 - Ekonomi

Adana'da 4,9 büyüklüğünde deprem

2023-05-21 16:02 - Gündem

BDDK'dan bazı basın yayın organlarında yer alan haberlere ilişkin açıklama

2023-05-24 22:27 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Necip Fazıl Kısakürek'i andı

2023-05-25 18:33 - Gündem

İlgili Haberler

Hatay Valisi Masatlı, depremzede annelerle bir araya geldi

22:07 - Çevre-Hayat

Hakkarili kadınlar Anneler Günü'nde iş yeri sahibi oldu

16:33 - Çevre-Hayat

110 yaşındaki Hayriye nineye Anneler Günü hediyesi

15:03 - Çevre-Hayat

Yücel Arzen Hacıoğulları "Anneler Günü" için beste yaptı

14:38 - Çevre-Hayat

109 yaşındaki "Şemsi teyzeye" Anneler Günü ziyareti

14:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Gümrük muhafaza ekipleri 4 ayda 16,5 milyar liralık kaçakçılığı önledi

09:48 - Asayiş

Zihinsel İstiklâl Manifestosu -Barbaros Nasün yazdı-

09:19 - En Son Yazılar

Küresel piyasalar haftaya ticaret görüşmeleri iyimserliğiyle başladı

09:17 - Ekonomi

Dolandırıcılık şebekesine yönelik 17 ildeki operasyonlarda 73 şüpheli tutuklandı

09:07 - Asayiş

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, Almanya Başbakanı Merz ve İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy ile görüştü

08:37 - Dünya