?>

Şanlıurfa'da üretilen sertifikalı ayçiçeği tohumları ihraç ediliyor

Şanlıurfa'da 2 bin dekar alanda üretilen sertifikalı ayçiçeği tohumu, Romanya, Ukrayna ve Moldova başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Ekonomi - 12 ay önce

Şanlıurfa

Siverek ilçesine bağlı Batı Mahallesi'nde ayçiçeği tohumu üretim alanında düzenlenen hasada katılan İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, Şanlıurfa'nın Türkiye'de farklı türde tohum üretimi yapan ikinci il olduğunu söyledi.

Yerli tohum üretiminin önemini vurgulayan Aksoy, "Sayın Cumhurbaşkanımızın tarımı stratejik alan ilan etmesinden bu tarafa özellikle ülkemizdeki tohumculuk sektörü yerli ve milli hedefinin büyük bir çoğunluğunu tutturdu. Şu anda yüzde 97 yerlilik oranıyla sertifikalı tohum üretimi yapan bir ülkeyiz. Sayın Bakanımızın en son açıklaması 117 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bizim yaptığımız bu ihracatın tamamında araştırma enstitülerimizin, üniversitelerimizin, yerelde çalışan firmalarımızın ve özel sektörümüzün emeği var." dedi.

"59 farklı türde üretim yapıyoruz"

Türkiye'nin bütün tohum çeşitlerinde birinciliği yakalayacağına inandığını ifade eden Aksoy, şöyle devam etti:

"Şanlıurfa'da 2 bin dekar alanda sertifikalı tohum üretiyoruz. 59 farklı türde üretim yapan Türkiye'nin ikinci iliyiz. Bizim bu üretim alanımızdaki tohumlarımız dünyanın çeşitli ülkelerine ve ülkemiz üreticilerine doğru bir şekilde en sağlam tohum, en ari tohum olarak ulaşıyor. Bu da hem verimliliği hem sürdürülebilirliği hem kaliteyi hem de çiftçimizin emeğinin karşılığını bulmasını sağlıyor. Bu konuda bize destek veren hem yerel üreticimize hem çiftçilerimize hem de araştırma enstitüsü ve üniversitelerimize yerelde çalışan, özelde çalışan özel şirketlere teşekkür ediyorum. İnşallah ülkemiz bu konuda da bütün tohum çeşitlerinde birinciliği yakalayacak. Ülkemizde domates tohumundan ayçiçeği ve mısır tohumundan diğer bütün tohumlara kadar yerli ve milli üretimimiz mevcut. İnşallah ihracatımızı da katlayarak ve arttırarak tohumluk güvenilirliğimizi ve güvenliğini de sağlamış olacağız."

Aksoy, domates, salatalık, biber, patlıcan, arpa, buğday, turp gibi 59 farklı türde tohum üretimi yaptıklarını sözlerine ekledi.

Üretici Ferhat Karataş da çiftçilerin katma değeri olan ürünlere yönelmesinin önemli olduğunu belirtti.

Tohumluk ayçiçeği üretimi yaptıklarını dile getiren Karataş, "Bir firma ile birlikte tohumluk ayçiçeği üzerine çalışma yapıyoruz. Ülkemize bir katkı sağlıyorsak ne mutlu bize. Müdürümüz de ülke olarak geldiğimiz durumu özetledi. Biz de elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Paris 2024 sanat yönetmeninden tartışmalı "Son Akşam Yemeği" sahnesi açıklaması

2024-07-29 21:43 - Dünya

BM, İsrail'e yönelik "gazetecilerin öldürülmesine son verilmesi" çağrısını yineledi

2024-08-01 18:08 - Dünya

İsrail'in 298 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 39 bin 400'e çıktı

2024-07-30 15:07 - Dünya

DSÖ'ye göre, Gazze Şeridi'ndeki 10 bin kişi daha tıbbı tahliyeye ihtiyaç duyuyor

2024-07-30 15:38 - Dünya

Bakan Fidan: Netanyahu şunun çok iyi farkında. Amerika’yı rehin almış durumda

2024-07-31 21:38 - Siyaset

Bakan Bayraktar, Türkmenistan ile olası işbirliklerine yönelik görüşmeler yaptı

2024-07-30 19:43 - Ekonomi

Bodrum ve Marmaris esnafı "fahiş fiyat algısından" rahatsız

2024-08-01 13:57 - Ekonomi

Elazığ'da evlenen çift gelin arabasına Filistin bayrağı astı

2024-08-05 00:53 - Çevre-Hayat

Türkiye Sigorta yıl sonunda 100 milyar lira prim üretmeyi hedefliyor

2024-07-31 15:38 - Ekonomi

Kremlin: Ankara'daki takas operasyonu FSB ile CIA arasında zorlu müzakerelerle yapıldı

2024-08-02 16:18 - Dünya

İlgili Haberler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

13:32 - Ekonomi

Türk hava sahasında transit uçuş rekoru kırıldı

13:28 - Ekonomi

Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 3,1 arttı

13:22 - Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç'ten, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesine ilişkin değerlendirme

12:48 - Ekonomi

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı 56 ilde 642 taşınmazı satışa sunacak

12:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in açlık ve kıtlığı dayattığı Gazze Şeridi'nde açlıktan ölenlerin sayısı 127'y

14:02 - Dünya

Savunma sanayisinin vitrini IDEF 2025'in kapıları halka açıldı

13:38 - Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: Bölünmüş yol ağı 29 bin 787 kilometreye çıktı

13:32 - Ekonomi

Türk hava sahasında transit uçuş rekoru kırıldı

13:28 - Ekonomi

Türkiye'nin kuru meyve ve mamulleri ihracatı yüzde 3,1 arttı

13:22 - Ekonomi