?>

Şanlıurfa dağlarındaki ceylan sayısı artıyor

Ceylan Üretme İstasyonu'nda sayıları 174'e ulaşan ve yavrulama döneminde bulunan ceylanlardan bir kısmının doğaya salınarak popülasyonlarının 400'ün üzerine çıkması hedefleniyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da türkülere konu olan ve nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda korumaya alınan ceylanların 30'u doğal yaşam alanlarındaki popülasyonlarının artırılması için doğaya salınacak.

Bölgede geçmiş yıllarda sürüler halinde yaşayan ve bundan dolayı türkülere konu olan ceylanlar, nesli tükenme tehlikesine girmesi üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne ait Şanlıurfa 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda 2005 yılında koruma altına alındı.

"Gazella marica" türü ceylanların sayısı yapılan çalışmalarla her geçen yıl artarken, bu ceylanların bir kısmı Şanlıurfa ve Şırnak'ta doğal yaşam alanlarına bırakıldı. Şu anda yavrulama döneminde bulunan ceylanlar, görevliler tarafından 7 gün 24 saat dürbün, termal kamera ve drone ile izlenerek korunuyor. Yeni yavrularla sayıları daha da artacak olan ceylanlardan 30'unun Birecik ilçesinde bulunan yaban hayatı geliştirme sahasına bırakılarak doğal alanda yaşayan ceylan sayısının 400'ün üzerine çıkması hedefleniyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürü Onur İnan, AA muhabirine, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'ndaki ceylanların kendileri için çok değerli olduğu ve popülasyonlarının artması için yoğun bir emek harcadıklarını söyledi.

Bölgenin özel bir alan olduğunu ve sürekli denetimler yaptıklarını anlatan İnan, Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda geçen yıl yaptıkları envanter çalışmasında doğal yaşam alanında 381 ceylanın bulunduğunu tespit ettiklerini dile getirdi.

İnan, burada yaşayan ceylanların daha geniş doğal yaşam alanlarına yayılmalarını istediklerini ifade ederek, "Ceylan Üretme İstasyonumuzda şu anda 174 ceylanımız bulunmakta, 2020 yılında 50, 2021'de de yılında da 40 ceylanımızı Şırnak'taki Cudi Dağı'na salınımını gerçekleştirdik. Ceylanlarımızın orada tutunmaları gayet güzel oldu, oradaki araziye uyum sağladılar. Bu yıl da planlarımız arasında 30 ceylanımızı Birecik'te bulunan yaban hayatı geliştirme sahasına salınmasını planlıyoruz. Kurumumuzun ana hedeflerinden biri de Şanlıurfa bozkırlarında ceylanların popülasyonunu tekrar artırmak, insanların daha çok yabanda ceylanlarla karşılaşmasını sağlamak." diye konuştu.

İstasyonda oluşturulan ziyaretçi karşılama merkezinin faaliyete geçtiğini hatırlatan İnan, bölgeye gelecek misafirlerin koruma altındaki ceylanları burada da görme imkanına sahip olacağını kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muğla'daki orman yangını söndürüldü

2022-05-21 17:45 - Asayiş

Ekonomik güven endeksi verileri açıklandı

2022-05-23 10:58 - Ekonomi

'Bu çocukları birlikte dağdan indireceğiz'

2022-05-22 17:53 - Gündem

Yazar Mustafa Seçkin son yolculuğuna uğurlandı

2022-05-25 20:53 - Gündem

Milli kürekçiler Dünya Kupası'nda yarışacak

2022-05-25 10:10 - Spor

Türk Yıldızları Erzincan semalarında gösteri yaptı

2022-05-21 15:44 - Çevre-Hayat

'Sanayinin Liderleri' TOBB'da açıklandı

2022-05-24 15:28 - Ekonomi

Veteriner hekimlerden "maymun çiçeği" açıklaması

2022-05-25 10:55 - Sağlık

Emine Erdoğan, Türk mutfağı atölyesine katıldı

2022-05-21 18:35 - Çevre-Hayat

Son finalist Tsitsipas Fransa Açık'ın ilk turunu 5 sette geçebildi

2022-05-25 09:44 - Spor

İlgili Haberler

Filistinli berber, Gazze'de yaşanan nakit sıkıntısına "takas" usulüyle çözüm buldu

13:58 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'daki merkezde aşırı sıcaktan etkilenen yaban hayvanı yavrularına özenli bakım

13:53 - Çevre-Hayat

Muş'taki Hamurpet Gölleri doğaseverlerin gözdesi oldu

12:42 - Çevre-Hayat

Ağrı'da yaylaları şenlendiren koyunların sağımını erkekler yapıyor

12:37 - Çevre-Hayat

Güçlerini birleştiren 16 kadın, kurdukları tesiste mantar üretimine başladı

12:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Uzmanından orman yangınları konusunda "kritik zaman" uyarısı

15:08 - Gündem

Trendyol 1. Lig'de 2025-2026 sezonunun fikstürü çekildi

15:03 - Spor

DMM'den son Kabine Toplantısı'yla ilgili iddialara ilişkin açıklama

14:52 - Gündem

ABD'li Senatör Sanders, İsrail'in Filistin'e saldırılarını "barbarca" olara

14:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan CHP Genel Başkanı Özel'e 500 bin liralık tazminat davası

14:27 - Gündem