?>

Şanlıurfa'da yetiştirilen 10 milyon balık yavrusu baraj göletlerindeki avcılığa katkı sunacak

Devlet Su İşleri 15. Bölge Müdürlüğünce Atatürk Barajı'nda yetiştirilen 10 milyon yavru balık, Güneydoğu ile Akdeniz Bölgesindeki bazı baraj göletlerine salınacak.

Ekonomi - 5 yıl önce

Şanlıurfa

Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından Güneydoğu Anadolu Projesi'ne (GAP) hayat veren ve gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye'de birinci, dünyada altıncı sırada yer alan Atatürk Barajı, tarımsal sulama ve elektrik üretimine ve ekonomiye alternatif katkı sunuyor.

Bozova ilçesindeki Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü Su Ürünleri Tesisi'nde üretilerek baraj göletlerine bırakılan sazan ve Fırat havzasının endemik türlerinden şabut yöre halkının da alternatif geçim kaynağı oluyor.

134 hektar üzerinde kurulu olan tesis, 1100 metrekare kapalı alana sahip kuluçka binası, 10 beton havuzu ve 22 toprak havuzu ile Türkiye'nin en büyük tatlı su balığı üretim tesisi konumunda bulunuyor.

"Türkiye'nin en büyük balık üretimi tesislerinden biri"

DSİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, yaptığı açıklamada, Atatürk Barajı Su Ürünleri Başmühendisliği koordinesinde balık üretimi yapılarak, bölgede balıkçılık yapan kişilere ek gelir noktasında katkı sağlandığını belirtti.

Yıllık olarak 10 milyon civarında balık üretimi yapıldığını ifade eden Gökçe, şunları söyledi:

"Genel olarak sazan ile Fırat'ın endemik türlerinden şabut balığını üretiyoruz. Bu üretilen yavru balıklar daha sonra bölgemizdeki ve diğer bölge müdürlüklerimizdeki baraj rezervuarlarına atılıyor.

Büyüyen balıklar, oralarda balıkçılık yapan kişilere gelir oluyor. Böylelikle balık eti üretimine de önemli bir katkı sunmuş oluyorlar. Türkiye'de en büyük balık üretimi tesislerinden bir tanesiyiz."

"Balıkçılıkla uğraşan insanlara da katkıda bulunmuş oluyoruz"

Su Ürünleri Başmühendis Vekili Coşkun Esen ise her yıl olduğu gibi bu yıl da sazan ve şabut üretimi yaptıklarını söyledi.

Dünya genelinde etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bu yıl bazı zorluklarla karşılaşmalarına rağmen üretimden vazgeçmediklerini aktaran Esen, "Bu yıl koronavirüs sürecine rağmen balık üretimine başladık.

Amacımız geçen yıl olduğu gibi bu yılda 10 milyon balık hedefini tutturmaktır. Üretilen balıklar özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Akdeniz bölgesinin bazı bölgelerindeki baraj göletlerine bırakılıyor.

Üretim sayesinde bölgede balıkçılıkla uğraşan insanlara da katkıda bulunmuş oluyoruz." dedi.

Esen, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından balıkların istenilen büyüklüğe ulaşmasının ardından baraj göletlerine bırakıldığını aktararak, şunları kaydetti:

"Gölette yakaladığımız anaç balıkları merkezimize getirip belli aşamalardan geçirip yavru alıyoruz ve sonra da bu yavrular çıktıktan bir süre sonra havuzlara bırakıyoruz. Burada gelişimini tamamlayan balıkları ağustos ve eylül ayı gibi göllere bırakıyoruz. Bu balıklar sayesinde hem balıkçılık gelişiyor, hem de ekonomiye katkı sağlanmış oluyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türk Konseyi turizm bakanları video konferansla 'turizmi' ele alacak

2020-06-22 13:57 - Ekonomi

Gaziantep FK Başkanı Büyükekşi: İyi futbola devam etmemiz gerek

2020-06-25 14:52 - Spor

Tapuda personel atama ve yer değiştirme esasları yeniden düzenlendi

2020-06-25 16:57 - Gündem

Manchester United, Federasyon Kupası'nda yarı finale çıktı

2020-06-28 01:42 - Spor

1,5 yaşındaki Ecrin'in ölümüyle ilgili 6 gözaltı kararı

2020-06-23 17:35 - Asayiş

Kokusu ve rengiyle hayran bırakan lavanta tarlaları yaygınlaşıyor

2020-06-25 15:02 - Çevre-Hayat

İstinaf mahkemesi 28 Şubat davası hükmünü hukuka uygun buldu

2020-06-23 22:02 - Asayiş

Orkun Kökçü 2025'e kadar Feyenoord'da

2020-06-27 01:02 - Spor

Liverpool 30 yıllık şampiyonluk özlemini rekorlarla dindirdi

2020-06-26 14:22 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Pençe-Kaplan Operasyonu şehidinin ailesine başsağlığı mesajı

2020-06-27 15:52 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'nin hububat ihracatı 5 ayda 5,2 milyar dolar oldu

16:28 - Ekonomi

Dünya nüfusunun beşte birini barındıran Afrika, temiz enerji yatırımlarının yüzde 2'sini alıyor

15:53 - Ekonomi

İstanbul’da geçen yıl çiftçilere dağıtılan tohumların yüzde 80’i yerli üretim

12:12 - Ekonomi

IPARD III Programı hibeleriyle 70,3 milyon avroluk yatırım yapıldı

12:08 - Ekonomi

MultiPOS ile geleneksel POS cihazı ihtiyacı rafa kalktı

11:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

UEFA Uluslar Ligi'nde İspanya'yı penaltılarla 5-3 yenen Portekiz şampiyon oldu

01:02 - Spor

Trump'tan Los Angeles'taki olaylar karşısında 'düzeni sağlamak için sert olacağız' mesajı

00:23 - Dünya

ABD'de Ulusal Muhafız birlikleri, sınır protestolarını bastırma göreviyle Los Angeles'a ulaştı

22:23 - Dünya

Diyarbakır'da 4 kişinin öldüğü yangına ilişkin 2 şüpheli tutuklandı

21:43 - Asayiş

İzmir'de ev ve iş yerlerine sıçrayan yangın kontrol altına alındı

20:33 - Asayiş