?>

Sanayinin çarkları afetzedeler için dönüyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda sanayicilerin oluşturduğu yardım koridorunda, önem sırasına göre malzeme ve ekipmanlar deprem bölgesine ulaştırılıyor.

Gündem - 3 yıl önce

Ankara

Türk sanayiciler, "asrın felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin açtığı yaraları sarmak için başlatılan seferberliğe ortak oluyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, sanayicilerin oluşturduğu yardım koridorunda, önem sırasına göre malzeme ve ekipmanlar deprem bölgesine ulaştırılıyor.

Depremin hemen ardından Bakanlıkta faaliyete geçirilen kriz merkezi, 24 saat esasıyla organize sanayi bölgeleri (OSB) yönetimleri, sanayiciler ve KOBİ'lerden gelen yardımları, koordine ederek yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahipleriyle buluşturuyor.

Kriz merkezi, çadır, konteyner gibi geçici barınma imkanı sağlayan malzemelerin bölgeye güvenli ve hızlı şekilde sevki için çalışmalar yürütüyor. Sanayicilerden sağlanan ürünler, kriz masasının koordinasyonunda ayarlanan tırlarla bölgelere gönderiliyor. Malzemelerin öncelik sıralamasında AFAD ve Türk Kızılay yönlendirmeleri ve bakanlıklar arasındaki koordinasyon esas alınıyor.

Çadır ve konteyner üreticileriyle irtibata geçen kriz merkezi, Türkiye'nin dört bir yanındaki sanayi kuruluşlarından malzemeleri bölgeye yolluyor. Ayrıca, çadır ve konteyner üretimi yapmayan ancak keçe ve metal aksam gibi malzemeleri üretebilecek kapasiteye sahip sanayiciler de bu alana yönlendiriliyor.

Isınma ve aydınlatma ihtiyacı

Barınma ihtiyacına paralel olarak çetin kış koşullarının yaşandığı bölgede ısınmaya yönelik malzemeler de önemli bir yardım kalemi olarak öne çıkıyor. Depremzedeleri soğuktan korumak amacıyla elektrikli ısıtıcılar, jeneratör, battaniye, uyku tulumu gibi malzemelere olan ihtiyaçlar da karşılanıyor.

Kriz merkezi, binlerce ısıtıcı, jeneratör ve aydınlatma ekipmanını bölgeye ulaştırıyor. Kriz merkezinin koordinasyonuyla bir milyonun üzerinde battaniye deprem bölgesine sevk edildi. Eksi 20 derecelere kadar afetzedeleri koruyacak kışlık uyku tulumları, bölgede kurulan depolar aracılığıyla depremzede vatandaşlara dağıtılıyor.

Afetzedelerin barınma ve ısınmanın yanı sıra kişisel temizlik ve hijyen ihtiyaçları da dikkati çekiyor. Sanayicilerin destekleri ve Bakanlık kriz masasının organizasyonuyla bölgeye, içinde mutfak ve tuvaletlerin de bulunduğu ofis tipi konteynerler kurulmaya başlandı. Karavana dönüştürülmüş tır ve konteynerler de bölgeye ulaştırıldı.

Prefabrik banyo ve tuvaletler

Afetzedelerin temizlik ve hijyen ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla mobil prefabrik banyo ve tuvaletler de ilk günden itibaren afetten etkilenen bölgelere sevk ediliyor. Sabun, vücut temizleme havluları, ıslak mendiller, hijyenik ped, şampuan, dezenfektan, çocuk ve yaşlı bezi, mama, paketli hazır gıdalar ve mobil mutfak gibi acil yardım ürün ve gereçleri de bölgeye düzenli aralıklarla gönderiliyor.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile kriz masası koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, OSB'lerin üretim hatları afetzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçları için tahsis edildi. Her türlü konteyner ve çadır, soba ve diğer ısıtıcı malzeme temini için Türkiye'nin dört bir yanındaki OSB'ler, depremin ilk anlarından itibaren 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.

Kriz masasının, OSB'ler ile deprem bölgesi arasında oluşturduğu yardım köprüsü sayesinde, 7 günde birçok afet noktasına kritik öneme sahip malzeme ulaştı. 10 bine yakın jeneratörün büyük çoğunluğu bölgeye dağıtılırken sanayicilerden temin edilen 90 bini aşkın ısıtıcı da peyderpey ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Depremden etkilenen vatandaşların bazıları misafir edilmek üzere Bodrum'da getirildi

2023-02-07 07:33 - Gündem

Bulgaristan Enerji Bakanı Hristov, Avrupa'ya gaz tedarikinde kilit rol oynadıklarını söyledi

2023-02-06 23:39 - Ekonomi

Adıyaman'da bir kişi enkazdan 105 saat sonra kurtarıldı

2023-02-10 17:02 - Gündem

Azerbaycan'da Türkiye'deki depremzedeler için yardım kampanyaları başlatıldı

2023-02-07 11:52 - Dünya

Yeni Malatyaspor ligden çekilme talebini TFF'ye iletti

2023-02-11 13:46 - Spor

Mersin'de tedavi gören depremzede yaşadıklarını anlattı

2023-02-10 19:39 - Gündem

Depremzede hamile kadın Konya'da bebeğini kucağına aldı

2023-02-11 14:03 - Çevre-Hayat

Hemzemin geçitler alt veya üst geçide dönüştürülecek

2023-02-11 14:39 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı depremin lojistik merkezi oldu

2023-02-10 16:03 - Gündem

Sivil toplum kuruluşları depremden etkilenen illerdeki çalışmalara katılıyor

2023-02-12 20:15 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul'da 3 adliyenin başsavcısı değişti

17:02 - Gündem

Burdur'da sahipsiz köpeğin saldırdığı kişi yaralandı

16:42 - Gündem

İstanbul'da terör örgütü DHKP-C'ye yönelik soruşturmada 8 zanlı tutuklandı

16:37 - Gündem

Ankara'nın 5 ilçesinde bazı mahallelere yarın su verilemeyecek

16:12 - Gündem

KADEM'in "Kadın ve Aile" temalı fotoğraf yarışmasının ödül töreni düzenlendi

15:52 - Gündem

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştü

18:42 - Siyaset

Galatasaray ile Beşiktaş 359. randevuya çıkıyor

18:22 - Spor

İsrail, eylül ayında Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik 1215 saldırı gerçekleştirdi

18:17 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump telefonda görüştü

18:13 - Siyaset

Galatasaray-Beşiktaş derbisinde gözler golcülerde

18:07 - Spor