?>

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: GNSS istasyonu Antarktika’ya kuruldu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 4’üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni gerçekleştiren Türk ekibin çalışmalara başladığını belirterek, “Türkiye’nin sınırları dışındaki ilk sabit Küresel Uydu Seyrüsefer Sistemi istasyonunu kuruldu.” dedi.

Teknoloji - 5 yıl önce

Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılı açıklamasında, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinesinde gerçekleştirilen 4’üncü Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne ilişkin son durumu değerlendirdi.

Türk ekibin 15 bin kilometrelik yolculuğun ardından belirlenen 15 proje üzerinde çalışmalara başladığı bilgisini veren Varank, “Türk ekibi, uzun bir yolculuğun ardından ulaştığı beyaz kıtada ayağının tozuyla çalışmalarına başladı. 24 kişilik bilim ekibinde yer alan Harita Genel Müdürlüğü uzmanları, Türkiye’nin sınırları dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu Antarktika’ya kurdu.” değerlendirmesinde bulundu.

İstasyonun, geçici Türk bilim kampının bulunduğu Horseshoe Adası’na 73 kilometre mesafede bulunan Dismal Adası’na kurulduğuna işaret eden Varank, söz konusu istasyonla kıtanın yer şekilleri ile buzullardaki değişimlerin takip edileceğini bildirdi.

Sefer aksaklık yaşanmadan devam ediyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da Türk bilim ekibinin Antarktika'daki çalışmalarına ilişkin bilgi, fotoğraf ve görüntüleri paylaştı.

Görsellerde Türkiye’den getirilen malzemelerin gemiden adaya helikopter ve botlarla taşındığı görüldü. GNSS istasyonunun kuruluş aşamaları da görüntülerde yer aldı.

Bakanlığın açıklamasında değerlendirmelerine yer verilen Harita Genel Müdürlüğü Jeodezi Dairesinden Dr. Binbaşı Soner Özdemir, kurulan GNSS istasyonunun GPS, GLONASS, GALILEO gibi küresel navigasyon sistemlerinin verilerini alabildiğini bildirdi.

İstasyonla yer kabuğu hareketlerini, buzul erimelerinden kaynaklanan değişimleri izleyeceklerini vurgulayan Özdemir, “Türkiye sınırlarının dışındaki ilk sabit GNSS istasyonunu kurmaktan dolayı mutluyuz, gururluyuz.” ifadesini kullandı.

Bilim Seferi Lideri Prof. Dr. Ersan Başar da planlanan 15 projenin ilkini başarıyla gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, “Seferimiz şu ana kadar hiçbir aksaklık yaşanmadan başarılı bir şekilde ilerliyor. GNSS istasyonunu ekibimizin üyeleri başarıyla kurup çalıştırarak veri almaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TBB Başkanı Feyzioğlu’ndan arabuluculuk açıklaması

2020-02-18 22:57 - Gündem

Karia Yolu rehberinin sıra dışı hayatı

2020-02-17 16:02 - Çevre-Hayat

MSB: Barış Pınarı Bölgesi'nde bugüne kadar 1720 EYP ve 903 mayın etkisiz hale getirildi

2020-02-15 16:54 - Siyaset

Taksim Camisi yıl sonunda tamamlanacak

2020-02-16 14:22 - Gündem

MÜSİAD turizmde yeni trendler çalıştayı düzenledi

2020-02-15 14:48 - Ekonomi

MS hastalığı kadınlarda daha fazla görülüyor

2020-02-18 17:35 - Sağlık

Eminevim'den BB Erzurumspor’a şampiyonluk primi vaadi

2020-02-19 17:40 - Spor

Toyota Startup Ödülleri'nin finalistleri açıklandı

2020-02-19 18:48 - Teknoloji

Depremzedelerin yaralarının sarılması için hummalı çalışma

2020-02-17 19:37 - Gündem

2020'de 32 milyon insanın kruvaziyerle dünyayı gezmesi bekleniyor

2020-02-14 14:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

5G teknolojisi için yapılan hazırlıklar son aşamaya geldi

14:07 - Teknoloji

ASELSAN, Tekno Macera'yı Erzurum'a taşıdı

11:47 - Teknoloji

Küçük mucitler yaz tatilini ekrandan uzakta teknolojiyle geçiriyor

15:22 - Teknoloji

Tanyeli SİHA Takımı, TEKNOFEST'te zirveyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Bilim insanları Arktik'te nadir görülen Sei balinalarını gözlemledi

12:17 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Fransa, Mali’de büyükelçilik çalışanı bir vatandaşının gözaltına alınmasına tepki gösterdi

02:47 - Dünya

Netanyahu'nun partisinin genel merkezi önünde polis ile protestocular çatıştı

02:42 - Dünya

Suriye'de "Okulumu bana geri verin" kampanyası başlatıldı

01:53 - Dünya

TotalEnergies'in Güney Afrika kıyıları açıklarında petrol ve doğal gaz arama ruhsatı iptal edil

01:33 - Dünya

Cezayir'in Tebessa kentinde 5,8 büyüklüğünde deprem

01:27 - Dünya